Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Представники обласної влади вітають ветеранів Другої світової війни

8 травня 2019 - 15:00

Цього року спільнота відзначає 74-ту річницю Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, віддаючи данину  пам’яті та  поваги  героям минулих боїв,  ушановуючи кожного  учасника вікопомних подій. З цієї нагоди керівництво облдержадміністрації особисто вітає ветеранів, особливо тих, кому вже важко виходити з дому.

Так, керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко відвідала та привітала ветеранів Ніну Ломейко та Лідію Малигіну.

Ніна Ломейко - ветеран Другої світової війни, одна з найвідоміших запоріжанок-визволителів міста. Коли почалася війна, дівчині було всього 18 років, тоді на фронт вона не потрапила, а стала однією з організаторів партизанського підпілля в Запоріжжі. Ніна Артемівна допомагала лікувати поранених і переправляла їх у тил,  рятувала дітей від відправки до Німеччини.

Лідія Малигіна народилася в 1924 році. У період з 1942 по 1945 рік входила до складу 4-го Українського фронту, отримала звання молодшого сержанта, була командиром відділення зв'язку. Брала участь у визволенні Запоріжжя від фашистських загарбників. У серпні 1945 року була демобілізована. За бойові заслуги перед Батьківщиною в роки Другої світової війни нагороджена орденом «За мужність», орденом Вітчизняної війни і орденом «Перемога»,  18 медалями, серед яких  «За перемогу над Німеччиною», «За визволення Запоріжжя», "Захиснику Вітчизни".

Заступник голови облдержадміністрації Віктор Скобліков завітав до осель ветеранів Володимира Сокола та Костянтина Шаповала.

Володимир Сокол – учасник бойових дій, внаслідок яких отримав інвалідність I групи. Перебував на фронті з 1944 року по 1945. Демобілізований у званні молодшого лейтенанта. Нагороджений орденами Вітчизняної війни II ступеня,  Богдана Хмельницького III ступеня, медаллю «За перемогу над Німеччиною».

- Ще один рік  відділяє нас від великої Перемоги. Але ми, загартовані війною, бажаємо залишатися потрібними. Спасибі нашій Батьківщині та всім тим, хто нас пам’ятає, хто приділяє увагу та допомогу. Я вітаю всіх з Днем Перемоги та бажаю добра і щастя. Бажаю, щоб відступила від країни інша війна. Слава Україні!, - привітав зі святом Володимир Сокол.

Костянтин Шаповал − учасник бойових дій, отримав інвалідність внаслідок війни. У вересні 1941 року пішов вихованцем до 595 автобату 18 армії. Дійшов до Кавказу. У березні 1944 року був призваний до лав діючої армії, пройшов Польщу та Німеччину, війну закінчив у Берліні. У післявоєнні часи продовжував військову службу до 1969 року. Вийшов у відставку у званні полковника.

Відвідали ветеранів удома та привітали заступники голови облдержадміністрації Олександр Бабанін та Андрій Антонов.

На сьогодні в м. Запоріжжі проживає 16 ветеранів війни – визволителів міста.

За інформацією Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, в області на обліку перебуває 45252 ветерани війни, серед них: 2900 інвалідів війни, у тому числі 391 інвалід з числа учасників антитерористичної операції, 19356 учасників бойових дій, у тому числі   12099 учасників бойових дій у зоні проведення АТО, 7455  членів сімей загиблих, у тому числі  302 члени родин загиблих учасників АТО, 15547 учасників війни, у тому числі  16 учасників АТО. Безпосередніх учасників бойових дій у Другій світовій війні серед жителів області залишилося 1469 осіб.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Енергетики докладають зусиль, щоб стабілізувати стан об’єднаної енергосистеми», – речниця «Запоріжжяобленерго» Зореслава Цупренко

Запоріжжя отримає сучасний спортивний комплекс: оновлена школа вищої спортивної майстерності відкриє двері вже за місяць

«Бігова Україна»: спортивний захід об’єднав 300 прихильників бігу та скандинавської ходьби

В Запоріжжі вшанували полеглих Захисників і Захисниць України

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 918-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.08.2024

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.08.2024

Впродовж доби окупанти 252 рази били по 13 населених пунктах Запорізької області.

Дві жінки 83 та 86 років й 61-річний чоловік загинули, ще три жінки 19, 30, 56 років та 59-річний чоловік отримали поранення внаслідок російської атаки безпілотниками по Запоріжжю.

Економічний патріотизм: Мінекономіки України презентувало українським виробникам програму «Національний кешбек»

Робота громадського транспорту 29 серпня 2024 року

Обласна влада реагує на звернення громадян: гаряча лінія з заступником голови Запорізької ОДА Олександром Щербаковим