Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Умови СОТ сприятимуть розвитку вітчизняної металургії та хімічної промисловості

1 жовтня 2008 - 10:29

Під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Олександра Сіна відбулося засідання обласної Координаційної ради з питань розвитку підприємництва.

Учасники засідання обговорили можливі негативні наслідки для різних галузей вітчизняної економіки від вступу України до Світової організації торгівлі, а також заходи, які має вжити держава для кращої адаптації українських підприємств до умов роботи в СОТ. Нагадаємо, що офіційно до СОТ Україна вступила 16 травня поточного року. Сьогодні до лав цієї організації входять 150 країн світу (85% населення планети), які виробляють 90% світового ВВП. Як поінформував учасників засідання заступник начальника управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності ОДА Сергій Дорошенко, зі вступом нашої країни до СОТ низка галузей української економіки через припинення антидемпінгових розслідувань щодо підприємств цих галузей у довгостроковій перспективі матиме зростання виробництва. Так, обсяги виробництва в металургійній промисловості мають зрости на 25%, хімічній – 26%. Серед найбільш вразливих галузей вітчизняної економіки в умовах жорсткої світової конкуренції - текстильна та шкіряна промисловість, а також сільське господарство. Враховуючи той факт, що аграрії виробляють 14% вітчизняного ВВП, а також забезпечують роботою 16% працездатного населення, варто розробити заходи для кращої адаптації сільськогосподарської галузі до роботи в умовах СОТ. Окрім цього більш жорстка конкуренція за умов СОТ може відобразитись на представниках малого та середнього бізнесу.

Олександр Сін наголосив, що Україна вже працює в умовах СОТ, тому представникам бізнесу та влади треба спільно відстежувати можливі негативні наслідки від вступу та за необхідності вживати оперативні заходи, що сприятимуть кращій адаптації бізнесу регіону до жорсткої світової конкуренції.

Другим питанням засідання стало обговорення заходів з підтримки місцевих товаровиробників. На пропозицію підприємців виділяти для місцевих товаровиробників спеціальні полиці в супермаркетах торгівельних мереж Олександр Сін відзначив, що при виділенні землі під забудову торгівельних об'єктів місцеві ради мають передбачати це в спеціальній угоді.

За підсумками обговорення черги денної його учасники висунули пропозиції, які після опрацювання будуть внесені до обласної комплексної програми розвитку підприємництва на 2009-2010 роки.

Також з нагоди Дня підприємництва Олександр Сін вручив почесну грамоту облдержадміністрації директору з фінансово-економічних питань АТ «Запоріж Аудит-консульт» Віктору Білюшову. Через відсутність на святкуванні Дня підприємця на Хортиці він не зміг її отримати раніше.

 



Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі