Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Підприємці області ознайомилися з проектами підтримки малого і середнього бізнесу

2 травня 2019 - 14:40

Це питання розглянуто серед основних  на засіданні Запорізької регіональної ради підприємців, яке провела директор Департаменту економічного розвитку і торгівлі обласної державної адміністрації Оксана Матвіїшина.

Оксана Матвіїшина ознайомила членів регіональної ради з основними заходами Комплексної програми розвитку малого та середнього підприємництва в Запорізькій області на 2019-2020 роки, які спрямовані як на розвиток діючих підприємців, так і  осіб, які лише планують розпочати власну справу.

Так, обласна влада розпочинає програму компенсації частини відсоткових ставок за кредитами банків, отриманих бізнесом на розвиток власної справи.

Після затвердження нормативно-правового акта, що регулюватиме порядок надання компенсації, підприємці зможуть отримувати кредити на пільгових умовах, тобто сплачуватимуть лише частину відсоткової ставки.

Велика увага також приділяється розвитку молодіжного та інноваційного підприємництва.

Наразі в області функціонує п’ять  бізнес-інкубаторів. До участі запрошуються студенти, молоді люди (до 35 років) та молоді підприємці, зареєстровані менше одного року.

Учасники роботи інкубаторів проходять інтенсивний курс тренінгів з економічних, фінансових та юридичних питань, відпрацьовують свої ідеї з досвідченими менторами та на виході мають готовий бізнес-план для їх реалізації.

У цьому році заплановано відкриття ще двох інкубаторів на базі Бердянського державного педагогічного університету та  Молочанського багатопрофільного центру професійно-технічної освіти.

Кращі інкубанти за результатами конкурсу бізнес-планів отримують фінансову підтримку на реалізацію свого бізнесу.

Саме завдяки цьому переможці конкурсу 2017 року – молоді винахідники Максим Попов і Павло Щіпанський завершили розробку бюджетного універсального верстата для автоматизованої обробки матеріалів. А за результатами конкурсу 2018 року розпочала  успішну діяльність «Творча майстерня Art group Solo».

Продовжується розвиток «старт-ап руху», зокрема планується підтримати фестиваль «StartUp Fest» та запровадити новий проект «Young business generation», у рамках яких можна буде представити свою бізнес-ідею, перевірити її на життєздатність та доопрацювати, працюючи з досвідченими менторами з різних куточків країни.

Важливий напрямок, який активно підтримується обласної владою, - це розвиток об’єктів інфраструктури бізнесу. Програмою передбачено створення бізнес-акселератора, сфокусованого на експортоорієнтованих підприємців. Учасникам буде надана допомога у формуванні власної стратегії для виходу на зовнішні ринки.

У 2019 році запрацює перший бізнес-центр у Широківський ОТГ.

Крім цього, приділяється значна увага залученню населення до самозайнятості через розвиток проектів сільського, зеленого туризму.

За цим напрямком буде реалізовано низку проектів, зокрема: міжнародний грантовий проект «CERTOUR II» та «Зелене кільце Мелітопольщини», який має на меті створити кластер зеленого туризму та об’єднати підприємства цієї сфери для відкриття нового туристичного маршруту в області.

Для діючих садиб реалізується проект з їх оцінки та видачі сертифікатів якості міжнародного зразка.

Також у 2019 році планується реалізувати низку соціальних проектів по залученню до самозайнятості та підприємництва людей з особливим потребами, зокрема: «Подолай себе» –  бізнес-освіта осіб з особливими потребами задля їх працевлаштування через зайняття підприємницькою діяльністю та «Етносело – адаптація окремих верств населення (осіб з інвалідністю) до роботи у сфері зеленого туризму».

Для підтримки та підвищення конкурентоспроможності місцевих товаровиробників передбачено реалізацію таких заходів:  забезпечення інформаційної підтримки – після відбору телерадіокомпаній будуть випущені сюжети та реклама на місцевому телебаченні та публікації у ЗМІ; організація фестивалю «Бізнес-fest», у рамках якого кожен місцевий виробник зможе представити свою продукцію та послуги широкому загалу. Його проведення у 2019 році заплановано в м. Мелітополь.

Усі заходи та проекти програми забезпечуються фінансуванням коштом обласного бюджету.

Учасники засідання також  розглянули проекти змін законодавства у податковій та трудовій сферах. Законопроектами пропонується розширити застосування спрощеної системи. Так, для І групи платників обсяг доходів із  300 тис. грн. збільшується до 1,5 млн. грн., для ІІ групи – з 1,5 млн. грн. до 10 млн. грн., для ІІІ групи – з 5 млн. грн. до 40 млн. грн.

Інші законодавчі  зміни  стосуються Єдиного соціального внеску, якими передбачено спрощення сплати ЄСВ для фізичних осіб-підприємців. Передбачається зміна розміру штрафів за порушення у сфері трудових відносин. Інші нововведення стосуються виділення в окрему групу лише фізичних осіб-підприємців, що надають послуги програмування, розробки комп’ютерних ігор та інших сфер інформаційних технологій.

Крім цього, члени Запорізької регіональної ради висловили своє занепокоєння  ситуацією, яка склалася на енергетичному ринку, зокрема на ПАТ «Запоріжжяобленерго». Голова Запорізької регіональної ради  підприємців  Олександр Головко запропонував провести засідання з представниками ПАТ «Запоріжжяобленерго» та ТОВ «Запоріжжяелектропостачання» з питань, що  турбують підприємців.

За підсумками засідання визначено низку проблемних питань, які виникають у процесі здійснення підприємницької діяльності, та можливі шляхи й механізми їх вирішення.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Хвилина мовчання»: до Дня пам’яті Захисників України в Запоріжжі погасили нову поштову марку

«Енергетики докладають зусиль, щоб стабілізувати стан об’єднаної енергосистеми», – речниця «Запоріжжяобленерго» Зореслава Цупренко

Запоріжжя отримає сучасний спортивний комплекс: оновлена школа вищої спортивної майстерності відкриє двері вже за місяць

«Бігова Україна»: спортивний захід об’єднав 300 прихильників бігу та скандинавської ходьби

В Запоріжжі вшанували полеглих Захисників і Захисниць України

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 918-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.08.2024

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.08.2024

Впродовж доби окупанти 252 рази били по 13 населених пунктах Запорізької області.

Дві жінки 83 та 86 років й 61-річний чоловік загинули, ще три жінки 19, 30, 56 років та 59-річний чоловік отримали поранення внаслідок російської атаки безпілотниками по Запоріжжю.

Економічний патріотизм: Мінекономіки України презентувало українським виробникам програму «Національний кешбек»

Робота громадського транспорту 29 серпня 2024 року