Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область переймає досвід Грузії щодо відновлення прав жінок, постраждалих від конфлікту

26 квітня 2019 - 14:31

З метою обміну досвідом інтегрування гендерних перспектив до процесу примирення та локалізації Національних планів дій з виконання резолюцій Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» відбулася інформаційно-ознайомча поїздка  до Грузії. У складі делегації від Запорізької області участь у заході взяла директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Світлана Абдурахманова, представники громадських організацій, які працюють у сфері забезпечення потреб та прав жінок-ВПО, представники виконавчого партнера ООН Жінки з локалізації ЖМБ та співробітники ООН Жінки.

Протягом трьох днів українська делегація вивчала досвід міністерств та відомств Грузії, які відповідають за виконання національного плану дій 1325. Грузинська сторона поділилася механізмами фінансування заходів плану, системою моніторингу і оцінки реалізації. Жіночі громадські організації та жінки, що постраждали внаслідок конфлікту, обмінювалися досвідом створення та роботи гендерних рад,  локалізації гендерної політики на рівні місцевих муніципалітетів.

Загальна мета навчальної поїздки до Грузії - сприяння діалогу та обміну досвідом і позитивними практиками просування прав жінок з особливим акцентом на правах внутрішньо переміщених жінок шляхом реалізації Національних планів дій з виконання Резолюції РБ ООН 1325 та інших державних програм, а також шляхом участі жінок (зокрема з уразливих та маргіналізованих груп) у процесі локалізації Національних планів дій з виконання Резолюція РБ ООН 1325.

Протягом останніх десяти років у кількох країнах Східної Європи та Центральної Азії (ЄЦА) були зроблені значні кроки для виконання Резолюції Ради Безпеки ООН 1325  та подальших резолюцій, які формують порядок денний «Жінки, мир, безпека». З 2012 року Грузія реалізує свої Національні плани дій з виконання Резолюцій Ради Безпеки ООН «Жінки, мир, безпека». Ці плани були вироблені з метою реагування на затяжний конфлікт у Грузії, який призвів до внутрішнього переміщення великої кількості людей з територій, що тимчасово не контролюються урядом Грузії,  спустошення територій та погіршення економічного становища найбільш постраждалих від конфлікту груп населення.

Уряд України також здійснив значні кроки з просування порядку денного «Жінки, мир, безпека», прийнявши свій перший Національний план дій 1325 у 2016 році. У 2018 році, після проведення проміжної оцінки за підтримки ООН Жінки,  план було переглянуто. Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України було співголовою робочої групи, яка працювала над переглядом НПД 1325, та є однією з державних структур, яка відповідає за виконання переглянутого плану.

При цьому Міністерство  продемонструвало стабільну відкритість щодо інтеграції принципу ґендерної рівності до державних програм та стратегій, а також до конкретних дій, спрямованих на вирішення проблем жінок-ВПО. Його фахівці підготували Державну цільову програму України щодо відновлення та розбудови миру, а також Стратегію інтеграції ВПО та впровадження довгострокових рішень щодо ВПО на період до 2020 року. Обидва документи передбачають низку заходів з урахуванням ґендерних аспектів, інтегрованих за технічної підтримки ООН Жінки, яка також сприяла збору рекомендацій ВПО для включення їх  до обох документів. Державні адміністрації Донецької, Луганської та Запорізької областей працюють над реалізацією Національного плану дій з виконання Резолюції РБ ООН 1325 шляхом розробки та впровадження Регіональних планів дій або інтеграції порядку денного «Жінки, мир, безпека» до регіональних програм.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Завершується відбудова будинку по вулиці Кияшка після однієї з багатьох ворожих ракетних атак по Запоріжжю – до кінця року сюди повернуться мешканці та ЦНАП

У Запоріжжі планують створити меморіал «Посадка. Дерево пам'яті» на честь загиблих Захисників

«Хвилина мовчання»: до Дня пам’яті Захисників України в Запоріжжі погасили нову поштову марку

«Енергетики докладають зусиль, щоб стабілізувати стан об’єднаної енергосистеми», – речниця «Запоріжжяобленерго» Зореслава Цупренко

Запоріжжя отримає сучасний спортивний комплекс: оновлена школа вищої спортивної майстерності відкриє двері вже за місяць

«Бігова Україна»: спортивний захід об’єднав 300 прихильників бігу та скандинавської ходьби

В Запоріжжі вшанували полеглих Захисників і Захисниць України

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 918-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.08.2024

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.08.2024

Впродовж доби окупанти 252 рази били по 13 населених пунктах Запорізької області.

Дві жінки 83 та 86 років й 61-річний чоловік загинули, ще три жінки 19, 30, 56 років та 59-річний чоловік отримали поранення внаслідок російської атаки безпілотниками по Запоріжжю.