Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Опалювальний сезон в області добігає кінця

11 квітня 2019 - 15:26

Підсумки проходження та завершення опалювального сезону було підбито на обласній селекторній нараді, яка відбулася під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Віктора Скоблікова.

- Опалювальний сезон 2018-2019 на більшості територій Запорізької області вже завершено, остаточне відключення  від тепла буде  на цьому тижні. Житлові будинки опалюються лише в місті Енергодар. Частина лікарень та закладів освіти опалюється у Кам’янсько-Дніпровському, Михайлівському, Приазовському, Приморському, Розівському та Якимівському районах. Наразі наша головна мета – проаналізувати хід цього опалювального сезону та визначити пріоритети  у роботі під час підготовки до наступного опалювального сезону. Проте  залишаються проблемні питання, пов’язані із заборгованістю за спожитий природний газ, - відзначив Віктор Скобліков.

Директор Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва облдержадміністрації Віталій Литвиненко повідомив, що опалювальний сезон на території Запорізької області пройшов стабільно. В області опалювалося 999 об’єктів соціальної сфери та 5602 житлових будинки. В роботі знаходилися 603 котельні.

- Незначні аварійні ситуації, які виникали протягом опалювального сезону в системах теплопостачання, усувалися в найкоротші терміни. Навіть аварійна ситуація у системах водопостачання у м. Бердянськ, яка виникла наприкінці січня, коли на кілька днів значна частина міста залишилася без централізованого водопостачання, не призвела до перебоїв із подачею теплової енергії споживачам. До котелень було організовано підвіз води, що дозволило уникнути припинення їх роботи, - повідомив Віталій Литвиненко.

Проте основною загрозою сталого проходження опалювального сезону була заборгованість теплопостачальних підприємств області за спожитий природний газ. Стабільності проходження опалювального сезону було досягнуто в тому числі завдяки прийнятій постанові Кабінету Міністрів України, якою було знижено з 90% до 78% необхідний рівень розрахунків виробника теплової енергії, при якому НАК «Нафтогаз України» постачає природний газ. Дія цієї норми завершується 01.05.2019.

У той же час, на сьогодні заборгованість теплопостачальних підприємств уже досягла суми  1 млрд. 200 млн. грн., у тому числі 837 млн. грн. – заборгованість за 2019 рік.

Традиційно найбільшими боржниками є п’ять  теплопостачальних підприємств: концерн «Міські теплові мережі» м. Запоріжжя - 960 млн. грн.; ТОВ «Мелітопольські теплові мережі» - 169 млн. грн.; ПрАТ «Бердянське підприємство теплових мереж» - 69 млн. грн.; КП «Токмак теплоенергія» - 26 млн. грн.; КП «Дніпрорудненські теплові мережі» - 9 млн. грн.

- Керівники територій, у першу чергу, повинні спільно з  теплопостачальними підприємствами вжити всіх можливих заходів для погашення заборгованості теплопостачальних підприємств за спожитий природний газ та забезпечити укладання ними  договорів на постачання природного газу в наступному опалювальному сезоні 2019-2020 років. За статистичними даними заборгованість населення за послугу теплопостачання на 01.03.2019 становила 1 млрд. 365 млн. грн., тому також необхідно приділити окрему увагу проведенню претензійної роботи, - наголосив, підбиваючи підсумки, Віктор Скобліков.

На сьогодні вже проводиться робота з визначення планових показників з підготовки об’єктів житлово-комунального господарства та соціальної сфери до нового опалювального сезону 2019/2020 років. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Майже 90 % учнів запорізької школи-інтернату «Орієнтир» зможуть навчатися офлайн

Завершується відбудова будинку по вулиці Кияшка після однієї з багатьох ворожих ракетних атак по Запоріжжю – до кінця року сюди повернуться мешканці та ЦНАП

У Запоріжжі планують створити меморіал «Посадка. Дерево пам'яті» на честь загиблих Захисників

«Хвилина мовчання»: до Дня пам’яті Захисників України в Запоріжжі погасили нову поштову марку

«Енергетики докладають зусиль, щоб стабілізувати стан об’єднаної енергосистеми», – речниця «Запоріжжяобленерго» Зореслава Цупренко

Запоріжжя отримає сучасний спортивний комплекс: оновлена школа вищої спортивної майстерності відкриє двері вже за місяць

«Бігова Україна»: спортивний захід об’єднав 300 прихильників бігу та скандинавської ходьби

В Запоріжжі вшанували полеглих Захисників і Захисниць України

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 918-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.08.2024

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.08.2024

Впродовж доби окупанти 252 рази били по 13 населених пунктах Запорізької області.