Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькій області розпочато Тиждень громадського здоров’я

9 квітня 2019 - 14:09

В облдержадміністрації відбулося засідання «круглого столу» з питань громадського здоров’я за участю представників галузі охорони здоров’я Запорізької області, яке  модерувала заступник директора Департаменту-начальник управління реформ і розвитку медичної допомоги Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації Марина Воловик.

Всесвітній день здоров'я щорічно відзначають 7 квітня, починаючи з 1950 року, саме тоді було засновано Всесвітню організацію охорони здоров'я в рамках ООН (ВООЗ). З цієї нагоди в Україні загалом та в Запорізькій області зокрема цього року з 6 по 13 квітня триватиме Тиждень громадського здоров’я.

- Довгий час була сформована думка, що за здоров’я людини відповідає лише лікар. Проте здоров'я людини залежить насамперед від неї самої, її способу життя. Переважна більшість людей ставлять здоров'я на перше місце в рейтингу життєвих цінностей. Проте водночас багато людей несвідомо, а іноді й свідомо, приносять своє здоров'я в жертву для досягнення інших цілей – навчання, роботи, кар'єри, отримання задоволення від куріння або вживання наркотиків чи алкоголю. Часто це відбувається в молодому віці, адже багато людей починають усвідомлювати практичну цінність здоров'я пізніше, коли у них з’являються проблеми зі здоров'ям. Безумовно, здоров'я нації багато в чому залежить від особливостей харчування, кліматичних умов, екологічної безпеки та ряду інших об'єктивних факторів, які є визначальними для здоров'я людини. Але в той же час усе більший вплив на якість та тривалість життя людини має система громадського здоров'я країни. Громадське здоров'я - це наука та практика попередження захворювань, збільшення тривалості життя і зміцнення здоров'я шляхом організованих зусиль суспільства. Донедавна не було визначення такого терміну як «громадське здоров’я», але наразі спостерігається позитивна тенденція щодо розвитку системи громадського здоров’я, впроваджуються певні заходи, починаючи від профілактики  до політики лікування. Варто пам’ятати, що відповідальність за збереження здоров’я залежить від самих громадян, − зазначила  Марина Воловик.

Система громадського здоров'я − це комплекс інструментів, процедур та заходів, що реалізуються державними та недержавними інституціями для зміцнення здоров'я населення, попередження захворювань, збільшення тривалості активного та працездатного віку,  заохочення до здорового способу життя шляхом об'єднаних зусиль усього суспільства.

За словами лікарів, понад 80% проблем зі здоров’ям людини можна розв’язувати   на первинному рівні охорони здоров’я. Реальна профілактика захворювань і пропагування здорового способу життя за невеликі витрати дозволяють економити значні кошти на лікуванні.

Саме тому особливу роль у розбудові громадського здоров'я відіграють лікарі загальної практики — сімейної медицини (сімейні лікарі) центрів первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД), найважливішим принципом яких є не стільки лікування хворих, скільки профілактика інфекційних та неінфекційних захворювань, підтримка здоров'я своїх пацієнтів. Сімейні лікарі мають стати головною фігурою в проведенні оздоровчих і профілактичних заходів, уміти виховувати у своїх пацієнтів переконання в їх необхідності.

Учасники круглого столу зійшлися на думці, що досягти позитивних змін у стані здоров’я населення можливо шляхом формування у суспільстві ідеології бути здоровим. Хоча рівень здоров’я населення залежить від медичних працівників всього на 8-12%, проте саме медичні працівники, в першу чергу лікарі загальної практики — сімейної медицини центрів первинної медико-санітарної допомоги, служби формування здорового способу життя повинні стати носіями такої ідеології, мотивованої на профілактику. Повноцінне проведення профілактичних заходів ефективне тільки при активній одночасній участі державних структур, медичних працівників та самого населення.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Майже 90 % учнів запорізької школи-інтернату «Орієнтир» зможуть навчатися офлайн

Завершується відбудова будинку по вулиці Кияшка після однієї з багатьох ворожих ракетних атак по Запоріжжю – до кінця року сюди повернуться мешканці та ЦНАП

У Запоріжжі планують створити меморіал «Посадка. Дерево пам'яті» на честь загиблих Захисників

«Хвилина мовчання»: до Дня пам’яті Захисників України в Запоріжжі погасили нову поштову марку

«Енергетики докладають зусиль, щоб стабілізувати стан об’єднаної енергосистеми», – речниця «Запоріжжяобленерго» Зореслава Цупренко

Запоріжжя отримає сучасний спортивний комплекс: оновлена школа вищої спортивної майстерності відкриє двері вже за місяць

«Бігова Україна»: спортивний захід об’єднав 300 прихильників бігу та скандинавської ходьби

В Запоріжжі вшанували полеглих Захисників і Захисниць України

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 918-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.08.2024

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.08.2024

Впродовж доби окупанти 252 рази били по 13 населених пунктах Запорізької області.