Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці відзначили Міжнародний день ромів

9 квітня 2019 - 13:22

У Центрі національних культур «Сузір’я» Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки відбулося святкування Міжнародного дня ромів.

У цей день у 1971 році, в рамках першого Всесвітнього ромського конгресу, було офіційно започатковано ромський громадський рух, затверджено національний прапор і гімн ромського народу. Це свято відзначається в понад 60 країнах світу.

Гостями та учасниками свята стали представники ромської громади та національно-культурних товариств, запоріжці, небайдужі до ромської культури.

Заступник директора департаменту – начальник управління міжнаціональних відносин Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Павло Мяло привітав учасників та повідомив про хід реалізації в Запорізькій області Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року.

Він розповів, що громадська організація «Запорізький ромський соціально-культурний центр «Лачо Дром» бере активну участь у житті області, а її діяльність уже вийшла не лише на всеукраїнський, а й на міжнародний рівень. Департамент  при цьому сприяє проведенню різних акцій,  зокрема  заходів пам’яті жертв Другої світової війни серед ромського народу, знайомству з ромськими письменниками,  традиціями святкування, наприклад, Різдва та Великодня тощо.

Голова Асоціації національних меншин Запорізької області Науфаль Хамдані у своєму виступі підкреслив, що в Запорізькій області всі 130 національностей проживають у мирі та взаємній повазі, проводять спільні заходи.

Керівники громадської організації «Запорізький ромський соціально-культурний центр «Лачо Дром» Олексій Падченко та Анжеліка Бєлова розповіли про культурні традиції ромів, діяльність організації, співпрацю з міжнародними, державними та правоохоронними структурами.

Гості свята дізналися чимало цікавого про історію, традиції, легенди ромського народу. Із захватом гості слухали ромські пісні та аплодували запальним танцям у виконанні Алмази Ярченко з доньками.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Майже 90 % учнів запорізької школи-інтернату «Орієнтир» зможуть навчатися офлайн

Завершується відбудова будинку по вулиці Кияшка після однієї з багатьох ворожих ракетних атак по Запоріжжю – до кінця року сюди повернуться мешканці та ЦНАП

У Запоріжжі планують створити меморіал «Посадка. Дерево пам'яті» на честь загиблих Захисників

«Хвилина мовчання»: до Дня пам’яті Захисників України в Запоріжжі погасили нову поштову марку

«Енергетики докладають зусиль, щоб стабілізувати стан об’єднаної енергосистеми», – речниця «Запоріжжяобленерго» Зореслава Цупренко

Запоріжжя отримає сучасний спортивний комплекс: оновлена школа вищої спортивної майстерності відкриє двері вже за місяць

«Бігова Україна»: спортивний захід об’єднав 300 прихильників бігу та скандинавської ходьби

В Запоріжжі вшанували полеглих Захисників і Захисниць України

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 918-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.08.2024

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.08.2024

Впродовж доби окупанти 252 рази били по 13 населених пунктах Запорізької області.