Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Герої творів Гоголя – очима художників

5 квітня 2019 - 15:39

До 210-річчя з дня народження видатного письменника Миколи Гоголя в обласному художньому музеї за підтримки Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації відкрилася виставка „Гоголь в ілюстраціях художників”.

Заступник директора Запорізького обласного художнього музею Галина Борисова розповіла, що музей володіє багатою й унікальною колекцією робіт на гоголівську тему, вона збиралася багато років і сьогодні налічує понад 80 експонатів. ЇЇ можна умовно розділити на роботи, які присвячені особі письменника, ілюстрації до його творів та декораційні ескізи до театральних вистав і кінофільму. На виставці представлено 38 робіт 12 художників різних поколінь. Це твори таких відомих художників як Євген Кибрик, Володимир Фаворський, Анатолій Базилевич, Данило Нарбут, Георгій та Сергій Якутовичі. Серед відомих митців – і роботи запорізьких художників Геннадія Олійника та Миколи Колядки.

На їх полотнах представлені образи і герої повістей „Іван Федорович та його тітонька”;  “Ніч перед Різдвом”, „Петербурзькі повісті”; „Портрет”, ескізи до вистави „Вій”, колоритні гоголівські персонажі поеми “Мертві душі”.

Одним із найвизначніших творів Гоголя стала повість “Тарас Бульба”, у якій автор із захопленням говорить про козацьку доблесть. У музейному зібранні зберігаються 15 робіт, подарованих  народним художником України, двічі лауреатом Державної премії України ім. Т.Г. Шевченка Сергієм Якутовичем  до екранізації поеми “Тарас Бульба”.

Доповнює експозицію ілюстрацій творів Миколи Гоголя виставка творчого об’єднання „Цвіт калини”.  Майстрині справді вишили українську душу і долю. У спільній роботі -  „Обітньому рушникові” - вишивальниці „Цвіту калини” зашифрували потужні молитви, що зупиняли ворога і не давали окупанту пройти на українську землю. В експозиції представлені рукотвори запорізьких мисткинь: українські вишиті сорочки, традиційні рушники,  прикраси з бісеру, дівочі вінки, етнічні ляльки, великодні писанки. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Майже 90 % учнів запорізької школи-інтернату «Орієнтир» зможуть навчатися офлайн

Завершується відбудова будинку по вулиці Кияшка після однієї з багатьох ворожих ракетних атак по Запоріжжю – до кінця року сюди повернуться мешканці та ЦНАП

У Запоріжжі планують створити меморіал «Посадка. Дерево пам'яті» на честь загиблих Захисників

«Хвилина мовчання»: до Дня пам’яті Захисників України в Запоріжжі погасили нову поштову марку

«Енергетики докладають зусиль, щоб стабілізувати стан об’єднаної енергосистеми», – речниця «Запоріжжяобленерго» Зореслава Цупренко

Запоріжжя отримає сучасний спортивний комплекс: оновлена школа вищої спортивної майстерності відкриє двері вже за місяць

«Бігова Україна»: спортивний захід об’єднав 300 прихильників бігу та скандинавської ходьби

В Запоріжжі вшанували полеглих Захисників і Захисниць України

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 918-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.08.2024

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.08.2024

Впродовж доби окупанти 252 рази били по 13 населених пунктах Запорізької області.