Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Єдиний у своїй галузі Запорізький професійний торгово-кулінарний ліцей відзначає ювілей

3 квітня 2019 - 16:14

У квітні Запорізькому професійному торгово-кулінарному ліцею  виповнюється 75 років. Його історія  почалася в 1944 році з навчально-курсового комбінату облторгвідділу, а зараз ліцей є єдиним закладом професійно-технічної освіти – рекордсменом України у трьох номінаціях.

На урочистий захід, присвячений 75-річному ювілею закладу професійної освіти, у Палац культури Металургів завітали чимало почесних гостей, серед них - представники влади, громадськості, випускники та викладачі, студенти та батьки. Привітала ювілярів і керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко.

- Насправді сьогодні ми з вами є учасниками дуже почесного свята – ювілею навчального закладу. 75 років – це той вік, який випробуваний часом, а професії, що викладають у стінах ліцею, є не просто затребуваними, а стратегічно важливими для розвитку області і країни.  Головний показник успішності закладу −  працевлаштування його випускників не тільки в нашому місті, області, країні. Вважаю, дуже почесно вчитися в цьому навчальному закладі. Впевнена, що  в учнів ліцею є прекрасне майбутнє, тож бажаю знайти своє професійне місце саме в нашій країні, бо наша країна цього потребує, - наголосила Зінаїда Бойко.

Посадовець вручила керівнику закладу Віктору Львову почесну нагороду – медаль «За розвиток Запорізької області». За багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у забезпечення розвитку професійно-технічної освіти та з нагоди 75-річчя від дня заснування Запорізького професійного торгово-кулінарного ліцею грамотами облдержадміністрації були нагороджені педагогічні працівники закладу.

У фойє палацу культури учні підготували тематичні експозиції: різноманітні хлібобулочні вироби, прикраси з фруктів та овочів, шедеври сервірування та прикрашання банкетів. Також були представлені роботи учнів ліцею, які беруть участь в обласному конкурсі-виставці «Знай і люби свій край» та обласному фестивалі писанок «Писанковий рай». Для учасників урочистого заходу  вихованці ліцею підготували святковий концерт.

Довідково: Історія Запорізького професійного торгово-кулінарного ліцею почалася в 1944 році з навчально-курсового комбінату облторгвідділу. Створення комбінату мало на меті підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації робітників торгівлі і підприємств громадського харчування, до складу яких входили трести їдалень республіканського значення. З квітня 1949 р. навчально-курсовий комбінат перейменований у школу торговельно-кулінарного учнівства Запорізького облторгвідділу, яка була єдиним навчальним закладом міста з підготовки фахівців для сфери торгівлі та громадського харчування.

З вересня 1966 р. школа торговельно-кулінарного учнівства перейменована в Запорізьке професійне торгово-кулінарне училище. А через рік училище було  реорганізовано у два навчальні заклади: Запорізьке професійне торгове училище та Запорізьке професійне кулінарне училище, які діяли кожне самостійно. Запорізьке професійне кулінарне училище було державним навчальним закладом і підпорядковувалося Запорізькій обласній конторі громадського харчування. У 9181 році Запорізьке професійне кулінарне училище перейменовано в Запорізьке професійно-технічне училище (ПТУ).

У 1985 році його перейменовано в середнє професійно-технічне училище № 41 (СПТУ № 41) м. Запоріжжя. У 1986 році СПТУ № 41 приєднало на правах філіалу училище, яке готувало пекарів на базі Запорізького хлібокомбінату № 5. З 1994 року СПТУ № 41 перейменовано в професійно-технічне училище № 41 м. Запоріжжя (ПТУ № 41). Влітку 2003 року реорганізовано в Запорізький професійний торгово-кулінарний ліцей. А в 2010 році ліцей отримав сучасне  найменування юридичної особи – Державний навчальний заклад «Запорізький професійний торгово-кулінарний ліцей».

Від свого заснування Запорізький кулінарний ліцей готує кухарів і кондитерів, а в останні роки також навчає професіям продавця продовольчих та непродовольчих товарів, касира торговельного залу, офіціанта, адміністратора.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Майже 90 % учнів запорізької школи-інтернату «Орієнтир» зможуть навчатися офлайн

Завершується відбудова будинку по вулиці Кияшка після однієї з багатьох ворожих ракетних атак по Запоріжжю – до кінця року сюди повернуться мешканці та ЦНАП

У Запоріжжі планують створити меморіал «Посадка. Дерево пам'яті» на честь загиблих Захисників

«Хвилина мовчання»: до Дня пам’яті Захисників України в Запоріжжі погасили нову поштову марку

«Енергетики докладають зусиль, щоб стабілізувати стан об’єднаної енергосистеми», – речниця «Запоріжжяобленерго» Зореслава Цупренко

Запоріжжя отримає сучасний спортивний комплекс: оновлена школа вищої спортивної майстерності відкриє двері вже за місяць

«Бігова Україна»: спортивний захід об’єднав 300 прихильників бігу та скандинавської ходьби

В Запоріжжі вшанували полеглих Захисників і Захисниць України

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 918-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.08.2024

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.08.2024

Впродовж доби окупанти 252 рази били по 13 населених пунктах Запорізької області.