Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Перший в області Центр раннього втручання готується до презентації

3 квітня 2019 - 08:35

Представники об’єднаних територіальних громад у форматі «круглого столу» обговорили питання міжмуніципального співробітництва у створенні інклюзивно-ресурсних центрів. Захід відбувся на базі Центру розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

Головним спікером семінару стала директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Озерова, яка розповіла про  розвиток інклюзії в області.

- З цього року інклюзивно-ресурсні центри будуть отримувати освітню субвенцію на оплату педагогічних працівників за фактичною їх чисельністю. Тож оголошуйте конкурси, шукайте спеціалістів, навчайте, підвищуйте кваліфікацію - на це теж закладені кошти, користуйтеся можливостями. Субвенції прописуються у Бюджетному кодексі, тому не бійтеся, що можете залишитися без фінансування, - порадила Тетяна Озерова.

За рекомендаціями  ІРЦ створюються в містах з кількістю дітей від 12 тисяч, у селах - від семи тисяч. Є можливість створювати один центр на кілька громад. На сьогодні в області вже працюють 29 інклюзивно-ресурсних закладів. Ті, хто не отримав кошти на оснащення центрів, тепер матимуть таку можливість.

За словами Тетяни Озерової, очікується субвенція на покращення якості освіти. Це  12 млн. грн. на закупівлю шкільних автобусів. Ще 17 млн. грн.. передбачено для Запорізької області на придбання мобільних ІРЦ з корекційним обладнанням для корекційно-розвиткових занять. Це певною мірою дозволить вирішити питання роботи з тими дітьми, які проживають на великій відстані або не мають змоги відвідувати школу.  ІРЦ також будуть надавати консультації батькам, з’ясовувати, у тому числі, чому діти не встигають за навчальною програмою. Вже працює Школа батьківства, мають бути кабінети раннього втручання для дітей до двох років.

Посадовець також додала, що 5 квітня у Преображенській громаді відбудеться ІІ Всеукраїнська конференція, на яку запрошують і фахівців, і батьків. Буде презентовано перший Центр раннього втручання, який відкрився в ОТГ і займатиметься діагностикою розвитку дитини від нуля до двох років. Кімнати раннього втручання можуть відкриватися і при школах, і окремо - на вибір громади.

На сьогодні 30 інклюзивно-ресурсних центрів отримали чотири методики за європейськими стандартами, двоє тренерів пройшли навчання щодо їх застосування.

Усі ІРЦ, як і школи, будуть підключені до високошвидкісного інтернету та отримають комп’ютерну техніку відповідної комплектації за кошти державного бюджету. Без цього вони не зможуть бути включені до єдиної автономізованої системи інклюзії, яка, до речі, розроблялася спеціалістами Запорізької області (технічну частину на себе взяли харків’яни).

- Деінституалізація передбачає відмову від інтернатних закладів. Їх вихованці переходять до шкіл через ІРЦ. На підтримку дітей з особливими потребами державою передбачені субвенції, причому не тільки на шкільне навчання, а й на дошкільне виховання та позашкільне. До 2021 року школи-інтернати зникнуть, тому використовуйте всі можливості сьогодні, - наголосила Тетяна Озерова.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Майже 90 % учнів запорізької школи-інтернату «Орієнтир» зможуть навчатися офлайн

Завершується відбудова будинку по вулиці Кияшка після однієї з багатьох ворожих ракетних атак по Запоріжжю – до кінця року сюди повернуться мешканці та ЦНАП

У Запоріжжі планують створити меморіал «Посадка. Дерево пам'яті» на честь загиблих Захисників

«Хвилина мовчання»: до Дня пам’яті Захисників України в Запоріжжі погасили нову поштову марку

«Енергетики докладають зусиль, щоб стабілізувати стан об’єднаної енергосистеми», – речниця «Запоріжжяобленерго» Зореслава Цупренко

Запоріжжя отримає сучасний спортивний комплекс: оновлена школа вищої спортивної майстерності відкриє двері вже за місяць

«Бігова Україна»: спортивний захід об’єднав 300 прихильників бігу та скандинавської ходьби

В Запоріжжі вшанували полеглих Захисників і Захисниць України

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 918-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.08.2024

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.08.2024

Впродовж доби окупанти 252 рази били по 13 населених пунктах Запорізької області.