Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі родини навчають послугам сімейного патронату

2 квітня 2019 - 11:41

Наприкінці 2018 року в Михайлівському районі Запорізької області (Плодородненській ОТГ) була створена перша родина патронатного вихователя та її помічника. Родина пройшла курс навчальних тренінгів за програмою підготовки патронатних вихователів. Цей досвід нині поширюється на всю Запорізьку область.

Центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді орієнтовані саме на створення умов для виховання дітей у сім’ї та запобігання влаштуванню їх до державних інституцій. А патронат є дієвим механізмом  забезпечення права кожної дитини на проживання в родині.

Запровадження послуги патронату над дитиною, насамперед, визначене потребою збереження родини для дитини, допомоги її батькам, які опинилися в складних життєвих обставинах, підвищення батьківського потенціалу в таких сім’ях.

Суть послуги патронату над дитиною полягає у забезпеченні сімейного догляду дитині, яка тимчасово залишилися без батьківського піклування.

З метою формування компетентностей спеціалістів центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, надавачів соціальних послуг об’єднаних територіальних громад з питань пошуку та первинного відбору кандидатів у патронатні вихователі, поширення послуги патронату над дитиною  обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді заплановано проведення дводенних навчальних семінарів протягом кінця березня - другої половини квітня 2019 року.

Так, у березні національним тренером Запорізького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проведено навчальний семінар-тренінг для 10 спеціалістів першої групи з м. Запоріжжя, Мелітополь, Вільнянського, Запорізького районів, Чкаловської, Долинської, Широківської, Михайлівської, Оріхівської об’єднаних територіальних громад.

У ході навчання слухачі розглянули як теоретичні, так і практичні аспекти теми:  сутність, особливості надання послуги патронату над дитиною;  цільова група дітей та сімей для надання послуги патронату;  оцінка потреб як основа для процесу прийняття рішень; процедура первинного відбору; особливості аналізу поданих документів та прийняття узгодженого рішення; відбір кандидатів у патронатні вихователі відповідно до визначених критеріїв; консультування осіб, які зацікавилися послугою патронату над дитиною; співбесіда з кандидатом та його помічником з метою визначення їхньої мотивації;   компетентність спеціалістів з питань пошуку та первинного відбору кандидатів у патронатні вихователі тощо.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Майже 90 % учнів запорізької школи-інтернату «Орієнтир» зможуть навчатися офлайн

Завершується відбудова будинку по вулиці Кияшка після однієї з багатьох ворожих ракетних атак по Запоріжжю – до кінця року сюди повернуться мешканці та ЦНАП

У Запоріжжі планують створити меморіал «Посадка. Дерево пам'яті» на честь загиблих Захисників

«Хвилина мовчання»: до Дня пам’яті Захисників України в Запоріжжі погасили нову поштову марку

«Енергетики докладають зусиль, щоб стабілізувати стан об’єднаної енергосистеми», – речниця «Запоріжжяобленерго» Зореслава Цупренко

Запоріжжя отримає сучасний спортивний комплекс: оновлена школа вищої спортивної майстерності відкриє двері вже за місяць

«Бігова Україна»: спортивний захід об’єднав 300 прихильників бігу та скандинавської ходьби

В Запоріжжі вшанували полеглих Захисників і Захисниць України

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 918-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.08.2024

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.08.2024

Впродовж доби окупанти 252 рази били по 13 населених пунктах Запорізької області.