Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Посилюється робота з підприємствами, що мають заборгованість до бюджету Пенсійного фонду України

1 квітня 2019 - 11:49

Погашення заборгованості до бюджету Пенсійного фонду України стало темою чергового засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення) та інших соціальних виплат, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізації заробітної плати.

Начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області Світлана Жмурко повідомила, що загальна сума заборгованості із заробітної плати по області в лютому 2019 року зменшилася на 65,2 млн. грн. або на 36,8%. За станом на 01.03.2019 вона склала 111,9 млн. грн., у тому числі заборгованість із заробітної плати на економічно активних підприємствах області - 44,7 млн. грн.

Заборгованість на підприємствах, що знаходяться у процедурах відновлення платоспроможності або визнання боржника банкрутом, у лютому 2019 року зменшилася на 534,2 тис. грн. (1,1 %) і на 01.03.2019 складала 47,6 млн. грн. Серед цієї статистичної групи суб’єктів господарювання 20,7 % (9,8 млн. грн.) боргів припадає на чотири підприємства державного сектору економіки: ЗДП «Радіоприлад» (8,6 млн. грн.), ДП «Аеропорт Бердянськ» (512,4 тис. грн.), ДП «Запорізький облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» (692,4 тис. грн.), ПАТ «Азовські мастила і оливи» (19 тис. грн.).

Загалом по області на підприємствах державного сектору економіки зосереджено 60,5 млн. грн. або 54,1 % від загальної суми заборгованості.

На підприємства приватної форми власності припадало 47,2 млн. грн. або 42,2% від загальної суми боргів по області, комунальної власності – 4,2 млн. грн. (3,4%).

Незважаючи на скорочення боргів по зарплаті, протягом січня-лютого 2019 року заборгованість із платежів до бюджету Пенсійного фонду України в області зросла на 4,9 млн. грн. або на 1,9% та на початок березня склала 264,8 млн. грн., у тому числі: 14,5 млн. грн. – борг зі сплати страхових внесків; 249,8 млн. грн. – борг по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах; 0,5 млн. грн. – борг по наукових пенсіях.

Заборгованість економічно активних платників у загальній сумі боргу становить 46,8% або майже 124,0 млн. грн. Найбільшими боржниками є: ПАТ «Запорізький алюмінієвий комбінат» – 92,6 млн. грн., ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» - 9,7 млн. грн., ПАТ «Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь» – 8,3 млн. грн., ПАТ «Янцевський гранітний кар`єр» – 2,4 млн. грн.

Заборгованість 55 платників, які перебувають у процедурі банкрутства, у поточному році зросла на 0,5 млн. грн. і становить 115,1 млн. грн.

Борги державних підприємств області з початку року зросли на 7,2 млн. грн. (або на 4%) і за станом на перше березня склали 189,1 млн. грн., що становить 71,5 % загальної заборгованості. Найбільші суми обліковуються за підприємствами, які належать до сфери управління Фонду державного майна України – 121,1 млн. грн. (ПАТ «ЗАЛК»), Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України – 61,7 млн. грн. (Запорізьке державне підприємство «Кремнійполімер» – 61,2 млн. грн.), ДК «Укроборонпром» – 2,1 млн. грн. (ЗДП «Радіоприлад» – 1,8 млн. грн.).

Як повідомив начальник Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області  Сергій Васильцов, на примусовому виконанні у відділах Державної виконавчої служби перебуває три тисячі виконавчих документів на 86,6 млн. грн. про стягнення платежів на користь Пенсійного фонду. До суду подано 22 позови про стягнення заборгованості на загальну суму 1,1 млн. грн. Заборгованість економічно активних боржників повністю охоплена заходами примусового стягнення.

На виконання розпорядження голови облдержадміністрації «Про погашення заборгованості до бюджету Пенсійного фонду України» в області укладено графіки із 44 боржниками на суму 16,6 млн. грн., у тому числі з 35 юридичними особами на суму 16,5 млн. грн. та дев’ятьма  фізичними особами – підприємцями на 11,8 тис. грн. У рамках виконання графіків протягом двох місяців поточного року надійшло  15,1 млн. грн. від узгодженої суми. Повністю виконали графіки 38 платників на 14,9 млн. грн., частково - двоє на 85,1 тис. грн., по чотирьох підприємствах строки погашення боргів узгоджені з квітня.

За підсумками обговорення питання члени комісії вирішили визначити шляхи погашення заборгованості комунальних підприємств, передбачивши кошти на погашення заборгованості перед Пенсійним фондом України в місцевих  бюджетах. Територіальним органам Пенсійного фонду України в області рекомендовано спільно з органами ДФС, ДВС, місцевими органами влади вжити дієвих заходів щодо зменшення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій та сплати страхових внесків платниками; забезпечити систематичне надання матеріалів на районні та міські комісії щодо підприємств-боржників; забезпечити дієвий контроль за погашенням підприємствами-боржниками заборгованості перед Пенсійним фондом України відповідно до укладених графіків та інформування органів виконавчої влади про випадки їх не виконання.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Майже 90 % учнів запорізької школи-інтернату «Орієнтир» зможуть навчатися офлайн

Завершується відбудова будинку по вулиці Кияшка після однієї з багатьох ворожих ракетних атак по Запоріжжю – до кінця року сюди повернуться мешканці та ЦНАП

У Запоріжжі планують створити меморіал «Посадка. Дерево пам'яті» на честь загиблих Захисників

«Хвилина мовчання»: до Дня пам’яті Захисників України в Запоріжжі погасили нову поштову марку

«Енергетики докладають зусиль, щоб стабілізувати стан об’єднаної енергосистеми», – речниця «Запоріжжяобленерго» Зореслава Цупренко

Запоріжжя отримає сучасний спортивний комплекс: оновлена школа вищої спортивної майстерності відкриє двері вже за місяць

«Бігова Україна»: спортивний захід об’єднав 300 прихильників бігу та скандинавської ходьби

В Запоріжжі вшанували полеглих Захисників і Захисниць України

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 918-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.08.2024

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.08.2024

Впродовж доби окупанти 252 рази били по 13 населених пунктах Запорізької області.