Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Об’єднані територіальні громади поступово перебирають на себе делеговані повноваження

28 березня 2019 - 10:28

Під керівництвом голови облдержадміністрації Костянтина Бриля відбулася нарада з керівниками об’єднаних територіальних громад з питань соціальної сфери, зокрема житлових субсидій, будівництва амбулаторій та захисту прав дітей.

- На майбутнє у нас має бути одна система координат. Саме разом ми маємо піклуватися про майбутнє нашої держави. У нас є курс, яким ми маємо рухатися та розвивати Україну. У нас із вами є певний рівень відповідальності перед людьми, які дали нам повноваження. Тож, насамперед, ми повинні працювати на благо громади. Всі ми  розуміємо, що реформа децентралізації влади, яка була проголошена Президентом України Петром Порошенком, вже не матиме зворотнього шляху. І саме ви та ваш депутатський корпус є тією силою, яка далі рухатиме країну вперед, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко подякувала представникам територій за роботу з організації виборчого процесу, відповідальність за яку несуть саме органи виконавчої влади і місцевого самоврядування. Посадовець також приділила увагу проблемним питанням, зокрема забезпеченню телефонним зв’язком. Нині це питання вирішено практично стовідсотково, і в разі відсутності послуг стаціонарного зв’язку можливе використання мобільної мережі. Посадовець наголосила на важливості виконання всіх вимог режиму тиші за день до виборів. 

Крім цього, у рамках наради було розглянуто низку питань: надання житлових субсидій, повноваження об’єднаних територіальних громад у сфері захисту прав дітей, будівництво амбулаторій в об’єднаних територіальних громадах  області.

Так, директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Світлана Абдурахманова доповіла про хід виконання програми житлових субсидій, яка діє в Україні вже понад 24 роки. З року в рік вона стає все більше орієнтованою на споживача та постійно спрощується. Так, у 2019 році Урядом запроваджено монетизацію субсидій з метою підвищення зручності користування такою послугою для населення,  створення прозорого механізму надання житлових субсидій і стимулювання громадян до ощадливого споживання енергоресурсів.

Ще одним із нагальних питань на сьогодні є створення в структурі виконавчих органів рад об’єднаних територіальних громад служб у справах дітей, що регламентовано статтею 4 Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей». За словами начальника Служби у справах дітей облдержадміністрації Антоніни Матвєєвої, наразі служби у справах дітей створено лише в п’яти об’єднаних територіальних громадах (Якимівській, Оріхівській, Преображенській, Остриківській, Михайлівській Вільнянського району). Відсутність же служб у справах дітей унеможливлює виконання об’єднаними територіальними громадами власних самоврядних та делегованих повноважень  щодо захисту прав та законних інтересів дітей на відповідній території. Зокрема, влаштування дітей, що посиротіли; розвиток та поширення сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, тощо.

Одним із головних напрямків, на яких варто зосередитися керівникам ОТГ, є створення умов для отримання населенням громад якісного медичного обслуговування. Про хід будівництва амбулаторій поінформував директор Департаменту капітального будівництва Сергій Бєлєвцов. Так, у рамках реалізації Президентської програми розвитку медицини в сільській місцевості в області заплановано будівництво 17 нових амбулаторій та закупівлю автомобілів для них. Йдеться про 10 амбулаторій монопрактики (з одним-двома лікарями);шість амбулаторій групової практики (на три-чотири лікаря) та один центр первинної медичної допомоги. Відкриття сучасних амбулаторій дозволить забезпечити надання якісних медичних послуг для понад 55 тис. сільських жителів. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Майже 90 % учнів запорізької школи-інтернату «Орієнтир» зможуть навчатися офлайн

Завершується відбудова будинку по вулиці Кияшка після однієї з багатьох ворожих ракетних атак по Запоріжжю – до кінця року сюди повернуться мешканці та ЦНАП

У Запоріжжі планують створити меморіал «Посадка. Дерево пам'яті» на честь загиблих Захисників

«Хвилина мовчання»: до Дня пам’яті Захисників України в Запоріжжі погасили нову поштову марку

«Енергетики докладають зусиль, щоб стабілізувати стан об’єднаної енергосистеми», – речниця «Запоріжжяобленерго» Зореслава Цупренко

Запоріжжя отримає сучасний спортивний комплекс: оновлена школа вищої спортивної майстерності відкриє двері вже за місяць

«Бігова Україна»: спортивний захід об’єднав 300 прихильників бігу та скандинавської ходьби

В Запоріжжі вшанували полеглих Захисників і Захисниць України

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 918-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.08.2024

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.08.2024

Впродовж доби окупанти 252 рази били по 13 населених пунктах Запорізької області.