Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «Маємо приділяти увагу популяризації речей, що пов’язані з нашим минулим»

27 березня 2019 - 16:44

На цьому голова облдержадміністрації Костянтин Бриль наголосив під час робочої зустрічі з питань облаштування меморіального комплексу «Священний Хортицький Дуб».

Майбутній комплекс символізуватиме безперервний зв’язок історії та природи від часів давніх слов’ян до запорозьких козаків та сучасних українців. Він складатиметься зі скульптурної композиції-меморіалу, в центрі якої буде розташовано гранітний стовбур старого дуба, від якого відростатимуть молоді гілки з листям, стежина, що символізуватиме шлях Дніпровими порогами та самі пороги, що символічно відображатимуться кам’яними брилами, біля яких будуть описи-згадки порогів X ст., завершуватиме комплекс живий віковий дуб – нащадок хортицьких дубів-королів.

- Запорізький край є важливою частинкою історії України. І острів Хортиця є його перлиною. Ми маємо берегти нашу історичну спадщину і приділяти увагу популяризації речей, що пов’язані з  нашим минулим та одночасно з нашим майбутнім. На сьогодні ми отримали те, за що боролися наші предки - нашу незалежність. На жаль, нам доводиться і зараз її відстоювати на Сході нашої держави. Багато років поспіль наші ідеали намагалися знищити, та  незважаючи на всі старання  зачистки архівів, це неможливо. Адже наша історія передавалася з покоління в покоління у фольклорі та переказах. Українці - велика нація, і про це має знати увесь світ. Нині ми говоримо про створення меморіального комплексу «Священний Хортицький Дуб». Він вкрай потрібен для розвитку туризму, а також для того, щоб передати пам’ять наступним поколінням. Дякую всім, хто приєднався до цієї події. Це народний художник України Анатолій Гайдамака, громадський діяч Андрій Авдєєнко, представники добробатів та інші небайдужі патріоти. Впевнений, разом ми створимо меморіальний комплекс «Священний Хортицький Дуб», - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Як наголосив громадський діяч Андрій Авдєєнко, закладка комплексу відбулася навесні 2018 року посадкою алеї молодих дубів біля вікового дуба в центральній частині острова Хортиця. На цей момент готовий генеральний план, проект та прорахована його вартість. Орієнтовно загальний кошторис складає 1,7 млн. грн. На сьогодні витрачено близько 100 тис. грн.. Підготовлено камені з Янцевського гранітного кар’єру для скульптурної композиції. Концепція створення меморіального комплексу «Священний Хортицький Дуб» ґрунтується на низці історичних джерел.

Меморіальний комплекс буде присвячено першій письмовій згадці про Хортицю у праці імператора Візантії Костянтина VII Багрянородного «Про управління імперією» 952 року. Пройшли віки, острів заселили німці-меноніти. Один з них Іван Петерс наводить у своєму звіті 1857 року дані про 49000 великих дубів на Хортиці. Відомий краєзнавець Яків Новицький у 1876 році в журналі «Одеський вісник» опублікував статтю «Острів Хортиця на Дніпрі», де надав інформацію про Священний Хортицький дуб: «...на острові Хортиці засох священний дуб – це визначна старовина острова - який прожив десятки століть. Перекази говорять, що дуб був збірним пунктом для запорожців, де збиралася козацька рада для обговорення політичних та громадських питань; під дубом колись лилися і запорозькі молитви, коли козаки бралися за зброю супроти ворога. В 1775 році ( по зелених святах) запорожці в останній раз віддали шану священному дубу...».

Під час зустрічі з питань облаштування меморіального комплексу «Священний Хортицький Дуб» очільник регіону вручив відзнаки учасникам заходу. Так, за активну громадську діяльність та з нагоди Дня Служби безпеки України пам’ятним нагрудним знаком Служби безпеки України було нагороджено письменника, краєзнавця та громадського діяча Андрія Авдєєнка.

Крім цього, розпорядженням голови Запорізької обласної державної адміністрації за активну громадську діяльність і вагомий особистий внесок у розвиток краєзнавства та збереження історико-культурної спадщини Запорізького краю цінний подарунок голова облдержадміністрації вручив народному депутату України Сергію Мельничуку та депутату Запорізької обласної ради Юрію Ружину.

Грамотами Запорізької обласної державної адміністрації було нагороджено народного художника України Анатолія Гайдамаку, депутата Запорізької міської ради Олега Коломойця та старшого наукового співробітника Національного заповідника «Хортиця» Сергія Сурченка.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Майже 90 % учнів запорізької школи-інтернату «Орієнтир» зможуть навчатися офлайн

Завершується відбудова будинку по вулиці Кияшка після однієї з багатьох ворожих ракетних атак по Запоріжжю – до кінця року сюди повернуться мешканці та ЦНАП

У Запоріжжі планують створити меморіал «Посадка. Дерево пам'яті» на честь загиблих Захисників

«Хвилина мовчання»: до Дня пам’яті Захисників України в Запоріжжі погасили нову поштову марку

«Енергетики докладають зусиль, щоб стабілізувати стан об’єднаної енергосистеми», – речниця «Запоріжжяобленерго» Зореслава Цупренко

Запоріжжя отримає сучасний спортивний комплекс: оновлена школа вищої спортивної майстерності відкриє двері вже за місяць

«Бігова Україна»: спортивний захід об’єднав 300 прихильників бігу та скандинавської ходьби

В Запоріжжі вшанували полеглих Захисників і Захисниць України

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 918-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.08.2024

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.08.2024

Впродовж доби окупанти 252 рази били по 13 населених пунктах Запорізької області.