Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Для осіб з інвалідністю встановлено новий порядок забезпечення засобами реабілітації

27 березня 2019 - 14:48

Обласний центр медико-соціальної експертизи підбив підсумки річної діяльності. У нараді з цього питання взяли участь представники Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації.

Так, начальник управління соціальних послуг та соціального забезпечення Департаменту Вікторія Герасименко окреслила актуальні питання співпраці медико-соціальних експертних комісій та представників системи соціального захисту в складанні та виконанні індивідуальних програм реабілітації осіб з інвалідністю, зокрема учасників АТО.

За її словами, нещодавно набув чинності Порядок забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні засоби реабілітації.

До технічних та інших засобів реабілітації, за які за бажанням особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи або її законних представників виплачується компенсація у розмірі не вище граничної ціни засобу, встановленої Мінсоцполітики згідно з черговістю, належать: допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому; спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією; протези молочної залози, ліфи для кріплення протезів молочної залози, в тому числі спеціальні ліфи для занять фізичною культурою і плаванням (купальник), ортези на верхні кінцівки, зокрема компресійні рукави при лімфодемі; друге колісне крісло.

Особам з інвалідністю по слуху, законним представникам дітей з інвалідністю по слуху віком від семи років виплачується компенсація за придбання мобільного телефону для письмового спілкування. Підставою для виплати компенсації за мобільний телефон для письмового спілкування є висновок відповідно медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) або ЛКК, що підтверджує інвалідність по слуху, та фіскальний чек, що підтверджує придбання товару відповідно до Порядку.

Особи з інвалідністю по слуху, законні представники дітей з інвалідністю по слуху віком від семи років можуть придбати планшет замість мобільного телефону для письмового спілкування із строком п’ять років, на який видано виріб, та відшкодовується вартість планшета в межах граничної ціни на мобільний телефон для письмового спілкування

Особам з інвалідністю I групи по зору та законним представникам дітей з інвалідністю по зору віком від шести років виплачується компенсація за придбання тактильної палиці.

Забезпечення осіб протезами верхніх та нижніх кінцівок, шарнірними ортезами на нижні кінцівки та колісними кріслами здійснюється згідно з договорами, укладеними органом соціального захисту населення з підприємством та особою з інвалідністю, дитиною з інвалідністю, іншою особою або їх законними представниками.

Забезпечення особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи технічними та іншими засобами реабілітації (крім протезів верхніх та нижніх кінцівок, ортезів шарнірних нижніх кінцівок та крісел колісних), надання послуг з післягарантійного ремонту технічних та інших засобів реабілітації, надання реабілітаційних послуг здійснюється згідно з договорами, укладеними органом соціального захисту населення з підприємством.

Забезпечення протезно-ортопедичними виробами, ортопедичним взуттям та допоміжними засобами для особистого догляду та захисту на підставі оригіналу направлення оформляється замовлення на виготовлення індивідуального засобу реабілітації не раніше ніж за  два місяці з дати останньої видачі взуття.

Підприємство за зверненням особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи або їх законного представника, антропометричні розміри яких не змінилися, забезпечує двома парами ортопедичного взуття на рік на вибір – зимовим або літнім. У разі зміни антропометричних даних, що підтверджується довідкою ЛКК, діти з інвалідністю, з патологіями нижніх кінцівок забезпечуються ортопедичним взуттям у кількості не більше чотирьох пар на рік.

Вікторія Герасименко повідомила, що особи з інвалідністю та постраждалі внаслідок антитерористичної операції забезпечуються: двома парами ортопедичного взуття на два роки; за наявності довідки з місця роботи, служби або навчання – двома парами такого взуття на рік та одним протезом на два роки.

Особи з інвалідністю, діти з інвалідністю, інші особи мають право на безоплатний гарантійний та післягарантійний ремонт. Ремонт технічного та іншого засобу реабілітації, гарантійний строк експлуатації якого не закінчився, проводиться сервісним центром, підприємством за рахунок коштів підприємства-виробника (постачальника). Післягарантійний ремонт проводиться підприємствами, сервісними центрами за рахунок коштів державного бюджету. Ремонту підлягають технічні та інші засоби реабілітації, у яких закінчився гарантійний строк експлуатації або зберігання.

Забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, інших осіб технічними та іншими засобами реабілітації і виплата компенсації здійснюється в межах відповідних бюджетних призначень, передбачених Мінсоцполітики у державному бюджеті, - підсумувала посадовець.

Директор Запорізького обласного центру комплексної реабілітації осіб з інвалідністю Дмитро Пейчев  презентував роботу закладу, в якому  з січня 2019 року надаються послуги з професійної та соціальної реабілітації. Він повідомив, що з початку року 20 осіб щомісячно отримують послуги соціальної реабілітації – це послуги психолога, масажиста, працює кабінет ЛФК, фізіотерапевтичний кабінет, цікаво організовано дозвілля, влітку клієнти центру зможуть отримувати оздоровчі процедури на Азовському морі. Центр готовий приймати на реабілітацію і осіб з інвалідністю з числа учасників АТО.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Запорізькі фермери годують країну та світ, працюючи в 30 кілометрах від лінії фронту – Уряд підтримує незламних аграріїв

​Як уникнути перегріву під час сильної спеки?

Держпродспоживслужба попереджає про загрозу ботулізму та кишкових інфекцій через аномальну спеку

Нацбанк України започаткував інформаційну кампанію «Знай свої права: страхування»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 16.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 416 ударів по 8 населених пунктах Запорізької області.

«Я не можу здатися. Маю боротися до кінця», – запоріжанка Наталія Панченко, яка втратила ногу після російського обстрілу

Застосунок «Резерв+» – найпопулярніший спосіб оновлення даних серед запоріжців

«Довгий шлях до незалежності»: у Запоріжжі відзначили День Української Державності

За матеріалами СБУ 15 років за ґратами проведе зрадник, який воював проти ЗСУ на Запорізькому напрямку

Міністерство молоді та спорту запрошує до сімейного табору «Народжені вільними»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 15.07.2024