Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль відвідав підприємства Токмаччини

26 березня 2019 - 14:04

Під час робочої поїздки до Токмацького району голова облдержадміністрації Костянтин Бриль відвідав  СВК «МИРНИЙ», де ознайомився з роботою лінії з виробництва паливних брикетів та поспілкувався з колективом підприємства.

Як повідомив голова правління СВК «МИРНИЙ» Володимир Хижук, основними видами діяльності сільгоспвиробничого підприємства є рослинництво, тваринництво, виробництво паливних брикетів. Підприємство обробляє близько 2,5 тисячі га землі: займається вирощуванням зернових, олійних та бобових культур, використовуючи передові технології та новітню техніку. Тут працює близько 100 осіб, середня заробітна плата становить 7000 тис. грн.

У 2018 році було започатковано новий вид діяльності - виробництво паливних брикетів з використанням власних пожнивних залишків (соломи) з полів. З початку роботи з власної сировини було виготовлено близько 300 тонн паливних брикетів.

Крім комерційної діяльності підприємство займається соціальною підтримкою місцевих жителів,  сільської школи і фельдшерсько-акушерського пункту. 

- Коли бачиш таке підприємство, душа рідіє. Дуже приємно побувати в господарстві, яке є активним та підтримує місцевих жителів. Нині для розвитку та розв’язання існуючих проблем вам потрібно якомога швидше об’єднуватись у громаду. Завдяки цьому ви отримаєте можливість самостійно розпоряджатися землею та приймати інші важливі рішення, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Очільник регіону побував на підприємстві ТОВ «ВІЛТЕК», яке є виробником однієї з найбільш відомих мінеральних вод Запорізької області - природної столової «Молочанська» (газованої і негазованої, фасованої у ПЕТ – пляшки), а також постачальником води питної якості для ТОВ «Українська дистрибуційна компанія» як сировини для забезпечення виробництва лікеро-горілчаних виробів.

Завод засновано  колоністом-менонітом Германом Нейфельдом у далекому  1832 році для виробництва пива, оцту та лимонаду. Пиво та напої, які тут виготовляли, завжди відрізнялися відмінною якістю та смаком завдяки унікальним властивостям цієї природної мінеральної води. В той час, коли більшість підприємств міста Молочанськ припинили своє існування, ТОВ «ВІЛТЕК» є єдиним підприємством харчової промисловості в місті, що стабільно працює, надійним платником податків та  одним із головних бюджетоутворюючих підприємств міста. Протягом 2018 року до державного та місцевого бюджетів підприємством було сплачено податків і внесків у сумі 2,4 млн. грн, середньооблікова чисельність працівників – 17, фонд заробітної плати у 2018 році склав1 млн. грн. Підприємство не має заборгованості зі сплати податків і зборів усіх рівнів та заробітної плати.

Та за словами керівників підприємства, наразі склалася вкрай небезпечна ситуація, що загрожує повним зупиненням роботи, оскільки дію Спеціального дозволу на користування надрами, наданого підприємству на строк 20 років з метою видобування мінеральної природно-столової води зі свердловини №2040 родовища Молочанське-1 для промислового розливу, зупинено наказом Держгеонадр з метою змусити ТОВ «ВІЛТЕК» здійснити довготривалу та вартісну процедуру оцінки впливу на довкілля. Працівники ТОВ «ВІЛТЕК» наголошують: ці вимоги незаконні та необґрунтовані, оскільки згідно з чинним законодавством проходження такої процедури буде необхідно для підприємства лише у разі продовження строку дії  дозволу. Зупинення дії дозволу на користування надрами призведе до повної зупинки та подальшої неминучої ліквідації підприємства та інших негативних соціальних та економічних наслідків не тільки для міста Молочанськ а й для держави в цілому. Тож для захисту своїх прав і порятунку підприємства ТОВ «ВІЛТЕК» був вимушений оскаржити незаконні дії Держгеонадр у судовому порядку. У провадженні Запорізького окружного адміністративного суду знаходиться справа за позовом ТОВ «ВІЛТЕК» до Державної служби геології та надр України.

- Свого часу користування надрами ТОВ «ВІЛТЕК» було придбано на офіційному аукціоні. Підприємство навіть не допрацювало термін, на який укладено угоду. Тож разом з народним депутатом України Сергієм Валентировим ми приділимо увагу вашим проблемним питанням та розглянемо можливість допомогти на державному рівні. Адже такі підприємства є вкрай важливими, тим більше для Молочанська та Токмакцького району, - зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Впродовж доби окупанти 261 раз били по 11 населених пунктах Запорізької області.

Майже 90 % учнів запорізької школи-інтернату «Орієнтир» зможуть навчатися офлайн

Завершується відбудова будинку по вулиці Кияшка після однієї з багатьох ворожих ракетних атак по Запоріжжю – до кінця року сюди повернуться мешканці та ЦНАП

У Запоріжжі планують створити меморіал «Посадка. Дерево пам'яті» на честь загиблих Захисників

«Хвилина мовчання»: до Дня пам’яті Захисників України в Запоріжжі погасили нову поштову марку

«Енергетики докладають зусиль, щоб стабілізувати стан об’єднаної енергосистеми», – речниця «Запоріжжяобленерго» Зореслава Цупренко

Запоріжжя отримає сучасний спортивний комплекс: оновлена школа вищої спортивної майстерності відкриє двері вже за місяць

«Бігова Україна»: спортивний захід об’єднав 300 прихильників бігу та скандинавської ходьби

В Запоріжжі вшанували полеглих Захисників і Захисниць України

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 918-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.08.2024

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.08.2024