Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

ЄС готовий запропонувати пакет проектів розвитку Приазов’я

1 березня 2019 - 09:31

Президент України Петро Порошенко провів зустріч з Віце-президентом Європейської Комісії з питань євро та соціального діалогу, фінансової стабільності, фінансових послуг та Союзу ринків капіталу Валдісом Домбровскісом.

Глава Української держави та Віце-президент Європейської Комісії обговорили необхідність посилення тиску на Кремль, зокрема для повного виконання російською стороною Мінських угод, зупинення повзучої анексії Азовського моря, звільнення всіх українських військовополонених, повернення окупованих територій.

Президент України привітав запланований візит Валдіса Домбровскіса до українського Приазов’я та звернувся до Віце-Президента Єврокомісії з пропозицією щодо розробки ЄС спеціального пакету соціально-економічної допомоги цьому регіону.

Питання розвитку Приазов’я також обговорювалося під час зустрічі Віце-президента Європейської Комісії Валдіас Домбровскіса з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом.

1 березня, Віце-президент ЄК відвідає Бердянськ і на місці оцінить ситуацію в регіоні та визначить найбільш затребувані напрямки співпраці.

- Ми продовжуємо підтримувати суверенітет та територіальну цілісність України. Завтра я буду у Бердянську і зможу побачити наслідки блокування Керченської протоки. Ми побачимо, як ми можемо допомогти регіону, аби пом’якшити наслідки всіх подій останнього часу, – сказав Валдіс Домбровскіс. 

- Хочу подякувати за ініціативу відвідати Бердянськ і побачити, що там відбувається. Для нас важливий промисловий та інфраструктурний розвиток регіону і поєднання українських міст та Приазов’я з глобальним світом. Ми зацікавлені у реалізації таких проектів», – сказав у свою чергу Володимир Гройсман.

У рамках перемовин сторони серед іншого торкнулися перебігу реформ в Україні і подальшої реалізації Четвертої програми макрофінансової допомоги. Перший транш програми Україна отримала в грудні минулого року. І тепер на порядку денному – виконання умов отримання другого траншу в 500 млн євро.

«Ми бачимо, що робота по всіх напрямках ведеться. Я переконаний, якщо ми будемо надалі рухатися з такою динамікою, отримаємо результати в майбутньому. Ми продовжимо взаємодіяти з Україною в рамках Угоди про асоціацію і вітаємо, що євроінтеграційний курс закріплено в Конституції. Будемо тісно співпрацювати і надалі», – зазначив Валдіс Домбровскіс.

Довідково:

У грудні 2018 року Прем’єр-міністр під час свого візиту до Брюсселя запропонував керівництву Європейського Союзу започаткувати програми цілеспрямованої підтримки українського Приазов’я – як в рамках санкційної політики проти країни-агресора, так і в рамках заходів з відновлення вільного судноплавства в регіоні та розвитку українських портів Бердянська та Маріуполя. Така пропозиція запропонована після нападу на українські кораблі в Азовському морі, захоплення українських моряків та випадків блокування мирних торгових суден інших країн російським флотом у Керченській протоці. Глава Уряду тоді підкреслював, що ескалацію ситуації в Азовському морі слід зупинити і запропонував ввести дзеркальні санкції проти російських портів на Азові та суден під російським прапором у міжнародних морських портах. У результаті ЄС схвалив черговий пакет санкцій проти агресора, а наприкінці січня поточного року Азовський регіон відвідала спеціальна місія ЄС.

 

За матеріалами офіційного інтернет-представництва Президента України та Урядового порталу

Читайте також

Як заклади освіти дотримуються заходів безпеки: результати інспекції ДСНС та Національної поліції

Україна має майбутнє: Запорізький національний університет розпочав новий навчальний рік урочистою посвятою першокурсників

Очне навчання в садочках, школах, профтехах та коледжах: Запорізька область готова до нового навчального року

Запорізькі підприємці отримають майже 77 млн грн на розвиток бізнесу за програмою «Власна справа»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.08.2024

Навчання та гуртки в укритті: Запорізька санаторна школа-інтернат № 7 готується до повернення дітей у класи

Впродовж доби окупанти 261 раз били по 11 населених пунктах Запорізької області.

Майже 90 % учнів запорізької школи-інтернату «Орієнтир» зможуть навчатися офлайн

Завершується відбудова будинку по вулиці Кияшка після однієї з багатьох ворожих ракетних атак по Запоріжжю – до кінця року сюди повернуться мешканці та ЦНАП

У Запоріжжі планують створити меморіал «Посадка. Дерево пам'яті» на честь загиблих Захисників

«Хвилина мовчання»: до Дня пам’яті Захисників України в Запоріжжі погасили нову поштову марку

«Енергетики докладають зусиль, щоб стабілізувати стан об’єднаної енергосистеми», – речниця «Запоріжжяобленерго» Зореслава Цупренко