Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькій області відкривається нова грантова Програма USAID для малого та середнього бізнесу

13 лютого 2019 - 11:38

У Запорізькій області стартує новий Проект міжнародної технічної допомоги «Програма «Конкурентоспроможна економіка України», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Проектом охоплені дві області (Запорізька та Дніпропетровська), які наразі відвідує керівництво проекту з метою ознайомлення з економічним та бізнес-середовищем.

У Запоріжжі з директором програми «Конкурентоспроможна економіка України» Вільямом Елсвортом Сізом  та менеджером з оцінки та моніторингу результатів програми Олександрою Бородіною провели робочу зустріч перший заступник голови облдержадміністрації Елла Слепян та начальник Управління зовнішніх зносин та ЗЕД Артур Бойко.

- Запорізька область є потужним майданчиком реалізації великих проектів спільно з міжнародними партнерами. Ми цінуємо внесок Проекту USAID у процес реформування економіки регіону та, насамперед, його соціальної сфери, та пишаємося нашою плідною співпрацею. USAID надає допомогу Україні у побудові потужного фінансового сектору, який регулюється політично та економічно незалежними структурами, використовує визнані у світі методи діяльності, є інтегрованим до міжнародних стандартів,  користується довірою з боку українських громадян та інвестиційної спільноти. Хочу подякувати за інтерес до розвитку бізнесу в нашому краї. Впевнена, що багаторічний досвід та міжнародні стандарти, якими керується USAID, сприятимуть розбудові бізнес-сектору регіону та стане платформою для подальшої плідної співпраці, - наголосила Елла Слепян.

Пан Сіз повідомив, що головна мета програми «Конкурентоспроможна економіка України» (КЕУ) – заохотити створення бізнес-стартапів і покращити діяльність малих та середніх підприємств, підвищити конкуренцію на внутрішньому ринку України та підтримати конкурентоспроможність українських підприємств на міжнародних ринках. Для сприяння розвитку малого та середнього бізнесу України надаватиметься технічна та фінансова підтримка в обраних галузях економіки через доступні, відкриті й прозорі грантові та навчальні програми. Для досягнення цієї мети Програма  буде рухатися в двох напрямках: підвищення конкурентоспроможності економіки України та її підприємств, а також стимулювання спрощення процедур торгівлі.

- Програма «Конкурентоспроможна економіка України» використовує концепції грантових проектів на впровадження заходів, спрямованих на подолання викликів для малих та середніх підприємств, що працюють в Україні в нових галузях та галузях, що розвиваються, а саме: низький рівень інвестування; невеликі обсяги продажів (на внутрішньому та зовнішньому ринках); обмежені ринки та клієнтська база. Подолання цих викликів допоможе збільшити та розширити всі перелічені вище фактори, а також збільшити кількість постійних робочих місць. Зараз хочеться у вас, як обласної влади, дізнатися про  сфери та галузі підприємництва, які потребують додаткового розвитку, можливо, які є вузькими для ваших обласних програм, напрямки, що потребують підтримки, -  поцікавився Вільям Елсворт Сіз.

Елла Слепян окреслила три напрямки пріоритетного розвитку для малого та середнього підприємництва: переробка, виробництво та послуги.

- Хоча  наш регіон є промисловим, кліматичні умови дозволяють вирощувати аграріям широкий асортимент фруктів та овочів. А далі постає питання, як і у що їх переробляти. Приміром, у Токмацькому районі є єдиний у Європі кизиловий сад. Не так давно підприємець продавав лише свіжу ягоду і мав великі залишки. З обласного бюджету були виділені кошти на обладнання для переробки ягід у джем. Саме це ми маємо на увазі під переробкою. Виробництво також пов’язано з сільським господарством. Наприклад, функціонування домашніх молочних ферм. Обладнання для мінізаводів  коштує чимало для звичайних фермерів, а продукція, яку вони виробляють власними силами, має неабиякий попит. Напрямок послуг пов’язаний більше з розвитком невеликих підприємств, що працюють у харчовій галузі. Окремої підтримки потребують бізнес-інкубатори, яких в області вже шість, всі вони функціонують на базі вишів. І саме ідеї, що народжуються у молодих людей,  потребують фінансової підтримки, - повідомила посадовець.

На завершення зустрічі американські гості поцікавилися, наскільки наразі важко проходити «дозвільні інстанції»,  бюрократичні процедури, на що Елла Слепян відмітила, що з кожним роком процедура отримання документів спрощується та пришвидшується. Незабаром відбудеться відкрита презентація Програми «Конкурентоспроможна економіка України». Втім, місцеві виробники вже можуть надсилати організаторам свої пропозиції.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Як заклади освіти дотримуються заходів безпеки: результати інспекції ДСНС та Національної поліції

Україна має майбутнє: Запорізький національний університет розпочав новий навчальний рік урочистою посвятою першокурсників

Очне навчання в садочках, школах, профтехах та коледжах: Запорізька область готова до нового навчального року

Запорізькі підприємці отримають майже 77 млн грн на розвиток бізнесу за програмою «Власна справа»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.08.2024

Навчання та гуртки в укритті: Запорізька санаторна школа-інтернат № 7 готується до повернення дітей у класи

Впродовж доби окупанти 261 раз били по 11 населених пунктах Запорізької області.

Майже 90 % учнів запорізької школи-інтернату «Орієнтир» зможуть навчатися офлайн

Завершується відбудова будинку по вулиці Кияшка після однієї з багатьох ворожих ракетних атак по Запоріжжю – до кінця року сюди повернуться мешканці та ЦНАП

У Запоріжжі планують створити меморіал «Посадка. Дерево пам'яті» на честь загиблих Захисників

«Хвилина мовчання»: до Дня пам’яті Захисників України в Запоріжжі погасили нову поштову марку

«Енергетики докладають зусиль, щоб стабілізувати стан об’єднаної енергосистеми», – речниця «Запоріжжяобленерго» Зореслава Цупренко