Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Побачив світ четвертий випуск книги «Усна історія російсько-української війни»

7 лютого 2019 - 16:36

Сьогодні у Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці відбулася презентація четвертого випуску «Усної історії російсько-української війни».

Це книга спогадів військовослужбовців, які воювали у складі українських добровольчих формувань. Книга «Усна історія російсько-української війни (2014-2018 роки). Випуск 4» видана Українським інститутом національної пам’яті у співпраці з історичним факультетом Запорізького національного університету, Запорізькою обласною державною адміністрацією, Інститутом української археографії та джерелознавства ім. М.Грушевського НАН України.

У заході взяли участь бійці АТО та ООС, історики, військовослужбовці Національної гвардії, молодь. Презентацію провів один із членів редакційної колегії книги, кандидат історичних наук, директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко.

«Усна історія російсько-української війни (2014-2018 роки). Випуск 4» містить спогади військовослужбовців, які воювали у складі українських добровольчих формувань. Через розповіді окремих бійців розкриваються обставини виникнення батальйонів «Донбас», «Айдар», полку «Азов», Добровольчого українського корпусу «Правий сектор», батальйонів територіальної оборони, а також  їх участь у військових діях.

- Ми збираємо безпосередні спогади про події, які відбуваються у нас на очах. Даємо визначення, що це російсько-українська війна, а не «операція», не «конфлікт». І ми маємо записати історію цієї війни такою, яка вона була, щоб історики майбутнього могли зрозуміти, за що і як воювали українці, як на оборону країни до лав добробатів стали бізнесмени, вчителі, студенти, таксисти тощо. Наше завдання - зібрати максимальну кількість правдивих розповідей про цю страшну війну XXI сторіччя. І мені дуже приємно бачити сьогодні молодих бійців, бо ваш ровесник, мій син, зараз також захищає Україну, - зазначив Владислав Мороко.

Про роботу над виданням розповів доцент кафедри новітньої історії України ЗНУ, кандидат історичних наук Олексій Штейнле. Розповідями про події на війні також поділилися ветерани-добровольці Тимур Книш та Максим Дацко. Учасники заходу щиро подякували бійцям за їхню мужність.

Видавничий проект «Усна історія російсько-української війни» було започатковано у 2014 році. У попередніх книгах цієї серії опубліковано розповіді бійців 79-ї та 55-ї бригад Збройних Сил України, військовослужбовців Національної гвардії України, представників запорізької Державної служби з надзвичайних ситуацій, волонтерів, переселенців. Книга розповсюджується безкоштовно.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Як заклади освіти дотримуються заходів безпеки: результати інспекції ДСНС та Національної поліції

Україна має майбутнє: Запорізький національний університет розпочав новий навчальний рік урочистою посвятою першокурсників

Очне навчання в садочках, школах, профтехах та коледжах: Запорізька область готова до нового навчального року

Запорізькі підприємці отримають майже 77 млн грн на розвиток бізнесу за програмою «Власна справа»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.08.2024

Навчання та гуртки в укритті: Запорізька санаторна школа-інтернат № 7 готується до повернення дітей у класи

Впродовж доби окупанти 261 раз били по 11 населених пунктах Запорізької області.

Майже 90 % учнів запорізької школи-інтернату «Орієнтир» зможуть навчатися офлайн

Завершується відбудова будинку по вулиці Кияшка після однієї з багатьох ворожих ракетних атак по Запоріжжю – до кінця року сюди повернуться мешканці та ЦНАП

У Запоріжжі планують створити меморіал «Посадка. Дерево пам'яті» на честь загиблих Захисників

«Хвилина мовчання»: до Дня пам’яті Захисників України в Запоріжжі погасили нову поштову марку

«Енергетики докладають зусиль, щоб стабілізувати стан об’єднаної енергосистеми», – речниця «Запоріжжяобленерго» Зореслава Цупренко