Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Об’єднані громади посилюють власну спроможність

25 січня 2019 - 15:19

Протягом 2018 року в Запорізькій області створено 10 нових об'єднаних територіальних громад. Загалом за чотири роки в регіоні створено 52 об’єднані територіальні громади. Про це повідомила керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко під час заходу «День об’єднаних територіальних громад».

Створені 52 об’єднані територіальні громади об'єднали 188 місцевих рад, що складає 62,9% від загальної кількості місцевих рад, які існували до початку реформи. За площею покриття території об’єднаними територіальними громадами  область впевнено тримає перше місце у всеукраїнському рейтингу (63,9%).

З 20 існуючих районів області території 4 районів повністю покриті об'єднаними територіальними громадами: Великобілозерський, Оріхівський, Чернігівський, Більмацький, що є найвищим показником по Україні.

Відповідно до щомісячного моніторингу процесу децентралізації за станом на 10 січня поточного року Запорізька область впевнено утримується серед лідерів та займає 4 почесне місце.

- За станом на сьогодні громадами освоєно 120 млн. 767 тис. 672 грн. коштів державної субвенції, що складає 97,3% від загального обсягу субвенції. Громади доклали максимум зусиль для освоєння коштів субвенції. Зокрема, 14 об'єднаних територіальних громад освоїли кошти державної субвенції на 100%, 12 - більше ніж на 99%. Проте, взагалі не освоїла кошти державної субвенції Підгірненська об'єднана територіальна громада, чим показала свою нездатність до якісного планування та відбору проектів. Після об'єднання громади не мають права розслаблятися, особливо це стосується маленьких громад, таких як Підгірненська, вони мають щодня доводити свою спроможність. Адже одним із пріоритетних напрямків децентралізації є створення громад, здатних самостійно вирішувати питання фінансового забезпечення розвитку інфраструктури. Інакше постає питання щодо розгляду можливих варіантів укрупнення таких громад або приєднання їх до суміжних, - наголосила під час виступу Зінаїда Бойко.

Основним показником успіху у процесі створення ОТГ має бути чисельність людей, що проживають у новоутворених громадах, адже це головний ресурс і ознака спроможності нових громад до розвитку. Саме ці показники будуть головними при об’єднанні громад у 2019 році.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Впродовж доби окупанти 221 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області.

Як заклади освіти дотримуються заходів безпеки: результати інспекції ДСНС та Національної поліції

Україна має майбутнє: Запорізький національний університет розпочав новий навчальний рік урочистою посвятою першокурсників

Очне навчання в садочках, школах, профтехах та коледжах: Запорізька область готова до нового навчального року

Запорізькі підприємці отримають майже 77 млн грн на розвиток бізнесу за програмою «Власна справа»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.08.2024

Навчання та гуртки в укритті: Запорізька санаторна школа-інтернат № 7 готується до повернення дітей у класи

Впродовж доби окупанти 261 раз били по 11 населених пунктах Запорізької області.

Майже 90 % учнів запорізької школи-інтернату «Орієнтир» зможуть навчатися офлайн

Завершується відбудова будинку по вулиці Кияшка після однієї з багатьох ворожих ракетних атак по Запоріжжю – до кінця року сюди повернуться мешканці та ЦНАП

У Запоріжжі планують створити меморіал «Посадка. Дерево пам'яті» на честь загиблих Захисників

«Хвилина мовчання»: до Дня пам’яті Захисників України в Запоріжжі погасили нову поштову марку