Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Новорічно-різдвяний фестиваль завершився спільною молитвою за мир

8 січня 2019 - 14:08

Традиційний щорічний обласний Новорічно-різдвяний фестиваль, що упродовж усіх свят розгортався на центральній площі обласного центру,  попрощався з учасниками та відвідувачами   до наступних свят. Організаторами масштабного культурно-розважального марафону виступили Департамент культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації, обласний методичний центр культури і мистецтва, Духовна рада християнських церков.

Починаючи від дня Святого Миколая біля головної ялинки області у святковому містечку відбувалися казкові зустрічі,  організовані веселі та цікаві розваги, у гостей була можливість познайомитися з українськими та європейськими різдвяними традиціями. Святкову атмосферу для гостей фестивалю у вихідні та святкові дні створювали артисти Запорізького обласного театру молоді, кращі творчі колективи з області, громадські організації, самодіяльні артисти. На площі Фестивальній гостей та учасників радо зустрічали торговельні та сувенірні майданчики, фотозони, інсталяції, християнське містечко, Різдвяний вертеп.

У день відкриття обласної ялинки й обласного Новорічно-різдвяного фестивалю, 19 грудня, гостей привітали голова облдержадміністрації Костянтин Бриль, представники керівництва області та міста. 25 грудня на честь католицького Різдва спільна молитва поєднала священиків різних конфесій.

У перший день нового 2019 року біля головної новорічної ялинки відбулися великий концерт самодіяльних артистів – дорослих та дітей, театралізована розважальна програма, інтерактивні ігри з конкурсами, танцями та призами. Радували  присутніх своїми виступами творчі колективи церков, юний соліст Спілки вірмен Запорізької області Вардан Нуріджанян, солістка ансамблю «Пернач» Ольга Юрченко. Особливо приємним став розіграш безпрограшної лотереї. Фінальним акордом першого січня стало вогняне шоу.

Напередодні Різдва, 5 та 6 січня, фестиваль знову запросив запоріжців та гостей міста на святкові програми кращих колективів з Широківської та Долинської ОТГ та ПК «Заводський».

Козацьке Різдво 7 січня гості фестивалю відзначали разом із спасівцями. Сім вертепів маленьких колядників-козачат пройшли на сцені у святковому параді, розповідаючи історію народження немовляти Ісуса. Козацькі школи демонстрували свою звитягу, під снігопадом відбулися лицарські бої, поєдинки «лава на лаву». Окрасою концертної програми стали виступи народних колективів «Бунчук», «Чумацький шлях», солістів Інни Гапон та Юрія Аврамця.

Директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА Владислав Мороко, вітаючи гостей та учасників фестивалю, наголосив, що цього року Різдво святкуємо під знаком отримання Україною Томосу. Створення Православної церкви України знаменувало черговий крок незалежної України від сусідньої імперії. В умовах гібридної війни ми бережемо злагоду у суспільстві, представники різних релігійних громад шанобливо ставляться один до одного.

Цього ж дня духовним підсумком обласного Новорічно-різдвяного фестивалю стала спільна молитва представників християнських церков. У  молитві взяли участь екзарх Донецький Української Греко-католицької церкви владика Степан, єпископ Православної церкви України владика Фотій, єпископ Харківсько-Запорізької дієцезії Римсько-католицької церкви в Україні Ян Собіло,  настоятель громади Вірменської апостольської церкви отець Юсік Нуріджанян,  голова ГО «Міський центр допомоги»,  представник церкви Євангельських християн-баптистів Дмитро Матюхін, єпископ Християнської харизматичної церкви «Джерело життя» Сергій Гащенко, голова  об’єднань Християн  віри євангельської Андрій Лисенко, настоятель церкви «Сіон» Андрій Ярмохін. Представники різних релігійних громад нагадали про духовний сенс Різдва, привітали всіх з народженням Ісуса Христа, помолилися за мир в Україні та перемогу, вітали країну з утворенням незалежної православної церкви. «Христос народився» - лунало зі сцени, а глядачі відповідали «Славимо Його».

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 31.08.2024

Впродовж доби окупанти 221 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області.

Як заклади освіти дотримуються заходів безпеки: результати інспекції ДСНС та Національної поліції

Україна має майбутнє: Запорізький національний університет розпочав новий навчальний рік урочистою посвятою першокурсників

Очне навчання в садочках, школах, профтехах та коледжах: Запорізька область готова до нового навчального року

Запорізькі підприємці отримають майже 77 млн грн на розвиток бізнесу за програмою «Власна справа»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.08.2024

Навчання та гуртки в укритті: Запорізька санаторна школа-інтернат № 7 готується до повернення дітей у класи

Впродовж доби окупанти 261 раз били по 11 населених пунктах Запорізької області.

Майже 90 % учнів запорізької школи-інтернату «Орієнтир» зможуть навчатися офлайн

Завершується відбудова будинку по вулиці Кияшка після однієї з багатьох ворожих ракетних атак по Запоріжжю – до кінця року сюди повернуться мешканці та ЦНАП

У Запоріжжі планують створити меморіал «Посадка. Дерево пам'яті» на честь загиблих Захисників