Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Представники громад спільно з обласною владою працюють над удосконаленням територіально-адміністративного устрою

19 грудня 2018 - 11:45

Відбулося перше засідання обласної робочої групи з підготовки пропозицій щодо проекту законодавчого акта про удосконалення адміністративно-територіального устрою Запорізької області. Захід провела перший заступник голови облдержадміністрації Елла Слепян за участю заступників голови ОДА Едуарда Гугніна, Віктора Скоблікова та керівника апарату Зінаїди Бойко. У роботі взяли участь  народні депутати України, представники Мінрегіону, обласної та районних державних адміністрацій, наукових та експертних організацій, керівники територіальних органів центральних органів виконавчої влади області.

- Як зазначив Президент України Петро Порошенко на засіданні Ради регіонального розвитку, у 2020 році місцеві вибори мають відбутися вже за умови покриття всієї території України об’єднаними територіальними громадами. При цьому у прийдешньому році мають бути сформовані всі перспективні плани областей з повним покриттям ОТГ усієї території України. Метою нашої роботи є напрацювання пропозицій, що становитимуть основу проекту Закону України щодо реформування адміністративно-територіального устрою Запорізької області та формування ефективної моделі територіальної організації влади, - зазначила Елла Слепян.

Генеральний директор Директорату з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Мінрегіону України Сергій Шаршов відзначив, що Запорізька область упевнено утримує лідируючі позиції у проведенні реформи децентралізації. Наразі Перспективним планом формування територіальних громад Запорізької області заплановано створення 72 об’єднаних громад, на сьогодні вже утворено 52 ОТГ. У 43 проведено вибори,  36 громад мають прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом. Важливо, що чотири райони Запорізької області повністю покриті об'єднаними громадами (Більмацький, Великобілозерський, Оріхівський, Чернігівський), у п’яти районах  не об’єдналися по одній місцевій раді (Веселівському, Кам’янсько-Дніпровському, Михайлівському, Розівському, Якимівському). В області також є ОТГ, яка створена сільськими громадами суміжних районів. Тож Запорізька область покрита більш ніж на 60% об’єднаними територіальними громадами.

Як повідомив начальник Управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Олександр Билим, Міністерством регіонального розвитку спільно з експертами Центрального офісу реформ розроблено проект моделі системи адміністративно-територіального устрою регіону на прикладі Запорізької області. Крім цього, за ініціативою, що надійшла з територій, обласною державною адміністрацією розроблено альтернативний варіант моделі системи адміністративно-територіального устрою та територіальної організації влади регіону.

Учасники обласної робочої групи ознайомилися із запропонованими моделями. На завершення Елла Слепян надала доручення детально опрацювати запропоновані моделі, надати свої пропозиції до Управління містобудування та архітектури ОДА, щоб наприкінці січня законопроект щодо реформування адміністративно-територіального устрою області був направлений до Верховної Ради України.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: Запоріжжя вшанувало пам'ять полеглих воїнів патріотичним забігом

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 31.08.2024

Впродовж доби окупанти 221 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області.

Як заклади освіти дотримуються заходів безпеки: результати інспекції ДСНС та Національної поліції

Україна має майбутнє: Запорізький національний університет розпочав новий навчальний рік урочистою посвятою першокурсників

Очне навчання в садочках, школах, профтехах та коледжах: Запорізька область готова до нового навчального року

Запорізькі підприємці отримають майже 77 млн грн на розвиток бізнесу за програмою «Власна справа»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.08.2024

Навчання та гуртки в укритті: Запорізька санаторна школа-інтернат № 7 готується до повернення дітей у класи

Впродовж доби окупанти 261 раз били по 11 населених пунктах Запорізької області.

Майже 90 % учнів запорізької школи-інтернату «Орієнтир» зможуть навчатися офлайн

Завершується відбудова будинку по вулиці Кияшка після однієї з багатьох ворожих ракетних атак по Запоріжжю – до кінця року сюди повернуться мешканці та ЦНАП