Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Підбито підсумки впровадження в області реформи децентралізації за рік

17 грудня 2018 - 11:33

Результати впровадження реформи децентралізації в області у поточному році обговорили учасники круглого столу, що відбувся у Запорізькому центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

Загальну картину представила керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко. Посадовець нагадала, що до реформи на території області існувало 299 базових місцевих рад, більшість із яких були не спроможні забезпечити належний рівень життя в громадах. Зараз в області створено 52 об’єднані територіальні громади, площа яких охоплює 63,8% території області.

- Колись, на початку запровадження реформи, коли ще було багато незрозумілих питань, багато людей не вірили, що вдасться на всій території країни змінити адміністративний устрій. Та спільними зусиллями влади, громади, представників центрів розвитку місцевого самоврядування розпочалася масштабна робота. На сьогодні ми маємо чотири райони повністю покриті громадами, дев’ять районів – більше ніж на 50%, сім районів – до 49%. Важливо, що на території області відбуваються активні процеси приєднання об’єднаних громад до міст. Приміром, нещодавно до Бердянської міської ради приєдналися дві сільські ради. Такі процеси нині тривають і в Гуляйпільському, Кам’янсько-Дніпровському, Приазовському районах, - повідомила Зінаїда Бойко.

Посадовець також наголосила, що в 2018 році 36 ОТГ, які вже функціонують  на засадах прямих міжбюджетних відносин, отримали з державного бюджету субвенцію на інфраструктурні проекти у розмірі 124 млн. грн. Цими громадами реалізуються 133 проекти. На сьогодні повністю завершено реалізацію 49 проектів, із них: 11 проектів капітального ремонту доріг; 13 – з реконструкції вуличного освітлення; сім –  закупівлі спеціальної техніки комунального призначення, шкільних автобусів, транспортних засобів для лікарів; 17 –  капремонту та реконструкції дитячих навчальних закладів, будинків культури та сільських клубів; один проект - з реконструкції водопроводу.

Під час засідання «круглого столу» радники Центру розвитку місцевого самоврядування презентували учасникам-головам громад підсумки діяльності самого Центру та окреслили його роль у впровадженні реформи децентралізації в області. Директор ЦРМС Олександр Свистун ознайомив з досягненнями та знаковими проектами, що були реалізовані упродовж року.

Наостанок учасники зібрання обговорили подальші перспективи реформи децентралізації, враховуючи потреби та можливості об’єднаних громад області.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: Запоріжжя вшанувало пам'ять полеглих воїнів патріотичним забігом

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 31.08.2024

Впродовж доби окупанти 221 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області.

Як заклади освіти дотримуються заходів безпеки: результати інспекції ДСНС та Національної поліції

Україна має майбутнє: Запорізький національний університет розпочав новий навчальний рік урочистою посвятою першокурсників

Очне навчання в садочках, школах, профтехах та коледжах: Запорізька область готова до нового навчального року

Запорізькі підприємці отримають майже 77 млн грн на розвиток бізнесу за програмою «Власна справа»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.08.2024

Навчання та гуртки в укритті: Запорізька санаторна школа-інтернат № 7 готується до повернення дітей у класи

Впродовж доби окупанти 261 раз били по 11 населених пунктах Запорізької області.

Майже 90 % учнів запорізької школи-інтернату «Орієнтир» зможуть навчатися офлайн

Завершується відбудова будинку по вулиці Кияшка після однієї з багатьох ворожих ракетних атак по Запоріжжю – до кінця року сюди повернуться мешканці та ЦНАП