Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці пропонують спростити механізм надання фінансової підтримки сільськогосподарським кооперативам

4 грудня 2018 - 13:40

Таке рішення ухвалено на  засіданні регіональної комісії з питань надання фінансової підтримки сільськогосподарським обслуговуючим кооперативам, яке провів директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрій Поляков.

У Запорізькій області відповідно до рішень і доручень Кабінету Міністрів України, Міністерства аграрної політики і продовольства України здійснюються заходи щодо розвитку  сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

У рамках цієї роботи проведено інвентаризацію наявних сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, які відповідають критеріям сільськогосподарської обслуговуючої кооперації. На сьогодні  створено і функціонують 29 кооперативів, з них дев’ять  - плодоовочевих, які вирощують і реалізують плодоовочеву продукцію власного виробництва, два - з обробки землі та збирання врожаю, шість - молочних, один - м'ясний, п’ять  - зернових, шість - інші.

Склад усіх 29 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів налічує 704 члени.

Найбільш відомі з них: СОК «Дніпро» та СОК «Славутич» Василівського району; СОК «Вікторія - АГРО» Вільнянського району; СБОК «Джерело» Михайлівського району; СОК «Макартет», СОК «Жовтневий» та СОК «Виноград Запоріжжя» Токмацького району; СОК «Козацький зерновий союз» Якимівського району.

У 2018 році  до регіональної комісії за консультацією звернулися керівники сільськогосподарського багатофункціонального обслуговуючого кооперативу «Джерело» Михайлівського району та СОК «Макартет» Токмацького району, але заявки і документи на отримання фінансової підтримки від кооперативів не надходили.

- Сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи не мають можливості скористатися державною фінансовою підтримкою, бо існуючий порядок надмірно зарегульований. Вони не мають навіть тієї частини коштів (30% від вартості - до 900 тис. грн.), які вони повинні сплатити за обладнання, і не в змозі отримати банківські кредити, - зазначив Андрій Поляков.

За підсумками  засідання  вирішено направити звернення до Міністерства аграрної політики та продовольства України з проханням внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України у частині розширення кола учасників, які матимуть право на отримання державної фінансової підтримки, та спрощення механізму їх участі у відповідній державній програмі. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: Запоріжжя вшанувало пам'ять полеглих воїнів патріотичним забігом

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 31.08.2024

Впродовж доби окупанти 221 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області.

Як заклади освіти дотримуються заходів безпеки: результати інспекції ДСНС та Національної поліції

Україна має майбутнє: Запорізький національний університет розпочав новий навчальний рік урочистою посвятою першокурсників

Очне навчання в садочках, школах, профтехах та коледжах: Запорізька область готова до нового навчального року

Запорізькі підприємці отримають майже 77 млн грн на розвиток бізнесу за програмою «Власна справа»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.08.2024

Навчання та гуртки в укритті: Запорізька санаторна школа-інтернат № 7 готується до повернення дітей у класи

Впродовж доби окупанти 261 раз били по 11 населених пунктах Запорізької області.

Майже 90 % учнів запорізької школи-інтернату «Орієнтир» зможуть навчатися офлайн

Завершується відбудова будинку по вулиці Кияшка після однієї з багатьох ворожих ракетних атак по Запоріжжю – до кінця року сюди повернуться мешканці та ЦНАП