Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

До кінця року в Запоріжжі збільшиться кількість звукових пристроїв для осіб з інвалідністю

3 грудня 2018 - 11:34

Під головуванням керівника апарату облдержадміністрації Зінаїди Бойко відбулося засідання обласного комітету доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури. У роботі взяли участь начальник Управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Олександр Билим, представники профільних департаментів, активісти громадських організацій, що опікуються питаннями людей з інвалідністю.

- У серпні цього року відбулося друге засідання комітету доступності, на якому були заслухані деякі території, надані завдання органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, структурним підрозділам облдержадміністрації та рекомендовано виконати завдання Департаменту інфраструктури та благоустрою Запорізької міської ради. Сьогодні  ми заслухаємо відповідальних виконавців про результати проведеної роботи. Крім цього, на засіданні присутні запрошені та члени комітету доступності, які висловили побажання виступити, яких ми заслухаємо та розглянемо можливості вирішення проблемних питань, - зазначила Зінаїда Бойко.

Начальник відділу дорожньо-мостового господарства Департаменту інфраструктури та благоустрою Запорізької міської ради Максим Кущенко поінформував присутніх про стан виконання окремих завдань. Зокрема, питання встановлення звукового пристрою на проспекті Соборний біля міської ради та встановлення знаку «Пішохідний перехід» на перехресті вулиць Алмазна та Тенісна у Заводському районі біля палацу культури «Запоріжвогнетрив» буде вирішено вже в цьому році. На ці цілі  в бюджеті передбачено  кошти і триває процедура укладання договорів з виконавцями.

Разом з цим, міська рада звертається з проханням посприяти у вирішенні питання встановлення звукового пристрою на острові Хортиця навпроти Хортицької національної навчально-реабілітаційної академії. Посадовець пояснив, що оскільки ця територія знаходиться не в комунальній, а в державній власності,  виділення коштів із міського бюджету є неправомірним.

Голова Запорізької обласної організації всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів» Євген Клопота закликав членів комітету активізувати роботу щодо забезпечення доступності. На його думку, ухвалені рішення комітету не завжди потім реалізуються. Також Євген Клопота поділився з присутніми власними спостереженнями за налагодженою доступною інфраструктурою в Чехії, де на кожному перехресті є звукові світлофори, увесь громадський транспорт пристосований до перевезення інвалідів, водії такого транспорту готові допомогти, тротуари викладені спеціальною плиткою, що попереджає про небезпечні ділянки.

У відповідь начальник Управління містобудування та архітектури ОДА Олександр Билим зазначив, що Урядом  пропонується оновлена редакція проекту ДБН «Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення».

- Цей документ, на відміну від попереднього, носить не рекомендаційний, а вже безальтернативний характер. Положення про будівельні норми розраховані на особливі властивості всіх маломобільних груп населення – з порушенням опорно-рухового апарату, з порушеннями зору, слуху та інших нозологій, - повідомив Олександр Билим.

На завершення роботи Зінаїда Бойко наголосила, що міжнародний день людей з інвалідністю нагадує нам про відповідальність усього суспільства за створення належних  умов, необхідність особливої уваги та доброзичливого ставлення до людей з інвалідністю.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: Запоріжжя вшанувало пам'ять полеглих воїнів патріотичним забігом

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 31.08.2024

Впродовж доби окупанти 221 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області.

Як заклади освіти дотримуються заходів безпеки: результати інспекції ДСНС та Національної поліції

Україна має майбутнє: Запорізький національний університет розпочав новий навчальний рік урочистою посвятою першокурсників

Очне навчання в садочках, школах, профтехах та коледжах: Запорізька область готова до нового навчального року

Запорізькі підприємці отримають майже 77 млн грн на розвиток бізнесу за програмою «Власна справа»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.08.2024

Навчання та гуртки в укритті: Запорізька санаторна школа-інтернат № 7 готується до повернення дітей у класи

Впродовж доби окупанти 261 раз били по 11 населених пунктах Запорізької області.

Майже 90 % учнів запорізької школи-інтернату «Орієнтир» зможуть навчатися офлайн

Завершується відбудова будинку по вулиці Кияшка після однієї з багатьох ворожих ракетних атак по Запоріжжю – до кінця року сюди повернуться мешканці та ЦНАП