Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Національна служба посередництва і примирення 20 років відстоює права найманих працівників

19 листопада 2018 - 16:38

З  нагоди  20-ої річниці утворення Національної служби посередництва і примирення в облдержадміністрації відбулися урочистості. Працівників запорізького відділення привітав заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін.

- Вивчаючи досвід європейських країн та власні напрацювання, рік від року служба посередництва і примирення набуває потужності для виконання головної мети — стабільності соціально-трудових відносин на підприємствах, в установах, організаціях усіх форм власності нашої держави. На сьогодні, у період реформ, дуже важливо переходити на нові форми  відносин. Головне – щоб люди знали, що вони захищені, що вони потрібні державі. На сьогодні взагалі постає питання, щоб у суспільстві не було соціальних заборон ні щодо праці, ні мирного життя, - відзначив Едуард Гугнін.

Начальник Відділення Національної служби посередництва і примирення в Запорізькій області Сергій Четвертак підбив підсумки діяльності.

Так, за роки існування Відділення набуло практичного досвіду у сприянні вирішенню колективних трудових спорів, запобіганні їх виникненню, стабілізації соціально-трудових відносин на підприємствах області. З моменту утворення служби на підприємствах, в установах та організаціях Запорізької області виникло 64 колективних трудових спорів (конфліктів), при цьому було зареєстровано 175 вимог найманих працівників. Чисельність працівників, які брали участь у колективних трудових спорах за цей час, перевищує 59,7 тис. осіб. Основними вимоги найманих працівників   стосувалися невиконання пунктів колективного договору та  невиконання вимог законодавства про працю.

Робота Відділення по реалізації положень  законодавчих та нормативно-правових актів з питань вирішення колективних трудових спорів, запобігання їх виникненню здійснюється в тісній співпраці з  обласною державною адміністрацією, обласною радою, міською радою, обласною федерацією роботодавців,  обласною радою професійних спілок. Налагоджено тісну взаємодію з Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації, зокрема, 98% працівників цього органу є представниками позаштатних інституцій Національної служби. Це найкращий показник серед структурних підрозділів НСПП України.

Позитивним прикладом цієї співпраці можна вважати вирішення 61 зареєстрованого колективного трудового спору, при цьому було задоволено 160 (91,4%) вимог найманих працівників, попереджено виникнення 440 колективних трудових спорів (конфліктів), а також незначну кількість акцій соціального протесту, проведених найманими працівниками підприємств з метою відстоювання своїх економічних і соціальних інтересів. 

Під час проведення примирних процедур по вирішенню колективних трудових спорів відділення НСПП залучає до роботи незалежних посередників та трудових арбітрів, а також представників місцевих органів державної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, народних депутатів. Команда арбітрів і посередників Запорізької області, яка на сьогодні налічує 15 осіб, складається з кваліфікованих, соціально активних, відповідальних спеціалістів, які пройшли відповідне навчання.

Одним із здобутків відділення можна вважати роботу щодо підвищення рівня правової культури та інформування громадськості про діяльність відділення. Так, за час існування відділення НСПП в області створено 28 інформаційно-консультаційних центрів Національної служби, які забезпечені методичними матеріалами; фахівцями  друкуються статті про діяльність відділення, випускаються та розповсюджуються  щоквартальний бюлетень та щорічний буклет відділення, створено сайт, який постійно оновлюється, проводяться семінари та лекції, «круглі столи», виступи на телебаченні тощо.

Крім цього, відділенням проводиться постійний прийом громадян, яким надається консультаційна допомога з різних питань, пов’язаних з порушенням трудового законодавства,  вирішенням колективних трудових спорів (конфліктів), розгляд письмових звернень, а також надання консультацій  у телефонному режимі.

З метою обміну досвідом у сфері запобігання виникненню колективних трудових спорів між роботодавцями та найманими працівниками, вирішення конфліктів у сфері праці, практики виконання посередницьких та запобіжних функцій Національною службою посередництва та примирення  налагоджена взаємодія з примирними органами Републіки Білорусь, Німеччини, Французької Республіки, Фінляндської Республіки, Сполученого Королівства Великої Британії, Швеції, Польщі.

- На сьогодні перед Відділенням Національної служби посередництва і примирення в Запорізькій області постає дуже відповідальне завдання – виконання на високому професійному рівні у повному обсязі покладених  державою функцій щодо сприяння своєчасному вирішенню колективних трудових спорів, запобігання їх виникненню, здійснення посередництва у їх вирішенні, сприяння поліпшенню соціально-трудових відносин, - підкреслив, підбиваючи підсумки засідання, Сергій Четвертак.

Кращим працівникам Відділення вручено Подяки.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 01.09.2024

Впродовж доби окупанти 164 рази били по 10 населених пунктах Запорізької області.

«Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: Запоріжжя вшанувало пам'ять полеглих воїнів патріотичним забігом

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 31.08.2024

Впродовж доби окупанти 221 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області.

Як заклади освіти дотримуються заходів безпеки: результати інспекції ДСНС та Національної поліції

Україна має майбутнє: Запорізький національний університет розпочав новий навчальний рік урочистою посвятою першокурсників

Очне навчання в садочках, школах, профтехах та коледжах: Запорізька область готова до нового навчального року

Запорізькі підприємці отримають майже 77 млн грн на розвиток бізнесу за програмою «Власна справа»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.08.2024

Навчання та гуртки в укритті: Запорізька санаторна школа-інтернат № 7 готується до повернення дітей у класи

Впродовж доби окупанти 261 раз били по 11 населених пунктах Запорізької області.