Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька молодь демонструє національні цінності рідного краю

29 жовтня 2018 - 16:24

У палаці культури «Орбіта» відбувся обласний фестиваль-конкурс дитячої творчості міжнаціональних культур «Зоряниця».

Ініціатори та організатори проведення конкурсу – Департамент освіти і науки облдержадміністрації та Запорізький обласний центр художньо-естетичної творчості учнівської молоді.

За словами організаторів, мета конкурсу – формування шанобливого ставлення до національних цінностей рідного краю, популяризація національних культур, залучення до цього процесу творчо обдарованих дітей та учнівської молоді.

Учасників привітав заступник директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Віктор Захарчук. Він зазначив, що на фестиваль зібралися талановиті діти з усіх куточків Запорізької області, щоб продемонструвати вокальну та хореографічну майстерність національностей, які проживають у нашому краї. Фестиваль дитячої творчості міжнаціональних культур «Зоряниця» об’єднав представників більшості із 130-ти національностей, що проживають на території Запорізької області. Це українці, болгари, вірмени, німці, албанці, роми, грузини, білоруси, греки та багато інших. Проведення фестивалю дозволяє виявити тенденції розвитку дитячої та юнацької пісенної творчості та хореографії у закладах позашкільної освіти,  виконавської майстерності дітей, простежити розвиток вокального та хореографічного мистецтва, визначити педагогічні знахідки керівників творчих  колективів.

Вітаючи учасників і глядачів фестивалю, почесний гість, голова Асоціації національних меншин у Запорізькій області Науфаль Хамдані у своєму виступі підкреслив важливість таких дитячих фестивалів, що об’єднують усі національності Запорізького краю у тяжкий для України час. У Запорізькій області відбувається багато заходів національних товариств, але коли діти продовжують справу батьків у відродженні культурної спадщини – це дійсно вражає і заслуговує на велику підтримку.

Український гопак, литовський клумпакоіс, вірменський кочари, інші національні танці, хорові та сольні виступи юних греків, болгар, грузинів, вірмен, угорців і, звісно, українців, що демонстрували своє мистецтво під час  обласного фестивалю міжнаціональних культур «Зоряниця», підтвердили статус багатонаціональності Запорізької області.

У фестивалі взяли участь понад 80 дитячих та юнацьких хореографічних, вокальних колективів, окремі виконавці закладів освіти та переможці обласного фестивалю-огляду дитячої та юнацької творчості «Таланти твої, Запорізький краю!». Загалом до конкурсу долучилися понад 500 учасників віком від шести до 21 року (учні закладів загальної середньої, позашкільної, професійної (професійно-технічної) освіти та закладів освіти обласного підпорядкування).

Найбільшу активність  у конкурсі виявили творчі колективи закладів освіти м. Бердянська, Мелітополя, Запоріжжя, Енергодара; Приазовського, Розівського, Пологівського, Токмацького, Василівського, Гуляйпільського, Запорізького, Михайлівського, Приморського, Більмацького районів та закладів освіти обласного підпорядкування.

Конкурсантів «Зоряниці» оцінювало професійне журі, до складу якого увійшли мистецтвознавці, хореографи, викладачі кафедри акторської майстерності, відомі артисти.

За  рішенням обласного журі у кожній віковій категорії визначено переможців, яких  нагороджено дипломами Департаменту освіти і науки облдержадміністрації:

Диплом І ступеня отримали  28 колективів; диплом ІІ ступеня – 20 колективів; диплом ІІІ ступеня  – 13 колективів.

Гран – прі за одностайним рішенням журі присуджено старшій групі «Мальви» хореографічного ансамблю «Золотий ключик» Пологівської спеціалізованої різнопрофільної школи І-ІІІ ступенів № 2.

Переможці обласного фестивалю-конкурсу міжнаціональних культур «Зоряниця» за бажанням можуть брати участь у Всеукраїнському фестивалі дитячої художньої творчості «Єдина родина».

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Незламний запорізький бізнес продовжує працювати під час війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 01.09.2024

Впродовж доби окупанти 164 рази били по 10 населених пунктах Запорізької області.

«Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: Запоріжжя вшанувало пам'ять полеглих воїнів патріотичним забігом

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 31.08.2024

Впродовж доби окупанти 221 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області.

Як заклади освіти дотримуються заходів безпеки: результати інспекції ДСНС та Національної поліції

Україна має майбутнє: Запорізький національний університет розпочав новий навчальний рік урочистою посвятою першокурсників

Очне навчання в садочках, школах, профтехах та коледжах: Запорізька область готова до нового навчального року

Запорізькі підприємці отримають майже 77 млн грн на розвиток бізнесу за програмою «Власна справа»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.08.2024

Навчання та гуртки в укритті: Запорізька санаторна школа-інтернат № 7 готується до повернення дітей у класи