Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Дітей вчать змалечку дбати про здорове серце

2 жовтня 2018 - 16:15

У Запорізькій обласній клінічній лікарні триває низка святкових заходів до 70-річного ювілею установи.

Цього року до цієї події приурочено відзначення Всесвітнього дня серця, у рамках якого відбулася низка заходів. Зокрема, тематичний захід для дітей співробітників, де малюкам в ігровій формі пояснювали, як важливо дбати про своє серце з самого дитинства.

Проблема серцево-судинних захворювань не втрачає своєї актуальності. За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров'я, щорічно хвороби серця і судин забирають понад 17 млн. життів у всьому світі. Вчені прогнозують, що до 2030 року ця цифра зросте в 1,5 разу. І це при тому, що у 80% випадків фатального результату можна уникнути, якщо вчасно звернутися за медичною допомогою.

- Щорічно в нашому відділенні кардіології проходять лікування понад 1000 жителів міста і області. Велика частина пацієнтів надходить до нас з ішемічною хворобою серця, навіть не підозрюючи про свій діагноз. Справа в тому, що не завжди серцеві патології проявляються болем у серці - часто навіть банальні головний біль, запаморочення, відчуття втоми - вже привід звернутися до кардіолога, - зазначила завідуюча відділенням кардіології Запорізької обласної лікарні  Олена Литвиненко. 

Завідуючий відділенням рентгеноангіографії та ендоваскулярної хірургії Раміні Торія розповів, що діагностична коронарографія і операція стентування у відділенні проводяться через променеву артерію, через крихітний прокол на зап'ясті. Це означає, що вже через 2-3 години після процедури пацієнти можуть вільно пересуватися, у них мінімальний ризик розвитку кровотеч. При цьому вік не є протипоказанням,  активно проводяться ангіографічні обстеження та операції пацієнтам старше 70 років. У вікових пацієнтів зазвичай є протипоказання до загального наркозу, їм дуже складно перенести традиційну відкриту операцію, тому ангіографія, де всі ці ризики виключені, для них є шансом повернути якість життя.

Загалом за 2018 рік у відділенні рентгеноангіографії ЗОКЛ провели понад 1500 досліджень. З них понад 300 діагностичних коронарографій і понад 150 стентувань артерій серця. Лікар також зазначив, що можливості ангіографічної служби ЗОКЛ і потреба в таких життєзберігаючих операціях у населення набагато вищі. Проблема - в низькому рівні інформування пацієнтів і несвоєчасному направленні на лікування.

Чимало уваги в День серця  було приділено і питанням профілактики серцево-судинних захворювань, адже починати піклуватися про своє серце потрібно з самого раннього віку. Тому в Запорізькій обллікарні вже другий рік  для дітей співробітників проводиться захід під девізом «Здорове серце - здорова сім'я».

Важливо, що тема свята знайшла колосальний відгук серед дітей - малюки підготували понад 150 різних поробок, які стали основою тематичної виставки. При створенні робіт діти проявили неабияку уяву, тонко помічаючи різні грані. Крім виставки, дітей чекав спектакль-казка: актори в ігровій формі розповіли підростаючому поколінню про те, як берегти серце і вести здоровий спосіб життя.

- Традиційно ми проводимо дитяче свято до Дня серця, щоб з самого раннього дитинства навчити наше молоде покоління дбати про своє здоров'я. Але є у заходу ще більш висока мета - ще раз нагадати нашим дітям, що серце не тільки дає можливість жити, а й допомагає відчувати, любити, співпереживати. У цей день ми хочемо поділитися добротою сердець, щирістю, радістю. Бажаю нашим дітям зберегти в серці відчуття безтурботного дитинства, зростити там повагу до оточуючих, турботу про рідних і близьких», - прокоментував головний лікар Запорізької обласної лікарні Ігор Шишка.

Нагадаємо, що в цьому році День серця входить до низки подій, присвячених 70-річчю  заснування Запорізької обласної клінічної лікарні. В установі вже відбувся престижний українсько-польський науково-практичний симпозіум, далі планується проведення різних наукових, спортивних, соціальних заходів.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Незламний запорізький бізнес продовжує працювати під час війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 01.09.2024

Впродовж доби окупанти 164 рази били по 10 населених пунктах Запорізької області.

«Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: Запоріжжя вшанувало пам'ять полеглих воїнів патріотичним забігом

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 31.08.2024

Впродовж доби окупанти 221 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області.

Як заклади освіти дотримуються заходів безпеки: результати інспекції ДСНС та Національної поліції

Україна має майбутнє: Запорізький національний університет розпочав новий навчальний рік урочистою посвятою першокурсників

Очне навчання в садочках, школах, профтехах та коледжах: Запорізька область готова до нового навчального року

Запорізькі підприємці отримають майже 77 млн грн на розвиток бізнесу за програмою «Власна справа»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.08.2024

Навчання та гуртки в укритті: Запорізька санаторна школа-інтернат № 7 готується до повернення дітей у класи