Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль поділився досвідом протидії рейдерству в Запорізькій області

27 вересня 2018 - 14:38

Голова облдержадміністрації Костянтин Бриль бере участь у ІІ Харківському міжнародному юридичному форумі. Це відкрита міжнародна платформа для обговорення проблем, найбільш актуальних для світової юридичної спільноти. Про масштабність заходу свідчить участь Голови Верховного Суду Валентини Данішевської, Голови Конституційного Суду України Станіслава Шевчука, Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич, а також фахівців з усієї України, Данії, Естонії, Польщі, США та інших країн.

Під час панельної дискусії «Ефективна система кримінальної юстиції як фактор сталого розвитку економіки» Костянтин Бриль поділився досвідом позитивної протидії рейдерству в Україні на прикладі Запорізької області.

- Нині в Запорізькій області діють ефективні механізми протидії захопленню підприємств, тобто рейдерству. Запорізька обласна державна адміністрація координує зусилля органів, уповноважених на усунення наслідків захоплення підприємств. Зважаючи, що переважна більшість захоплень підприємств області стосується агропромислового комплексу, при Запорізькій облдержадміністрації було створено регіональний оперативний штаб із протидії протиправному поглинанню та силовому захопленню сільськогосподарських підприємств. Метою антирейдерського аграрного штабу є забезпечення захисту аграріїв від спроб рейдерських захоплень землі чи врожаю, швидкого й ефективного реагування на будь-які незаконні дії стосовно протиправного захоплення майна аграріїв, а також надання правової допомоги в оформленні правовстановлюючих документів на земельні ділянки та сприяння правоохоронним органам у фіксації вчинених правопорушень для подальшого притягнення винних осіб до відповідальності, - зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

До складу штабу з протидії рейдерству включено голову облдержадміністрації, його заступника, начальників юридичного відділу та відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату облдержадміністрації, директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, прокурора Запорізької області, начальника Головного управління Національної поліції України в Запорізькій області, начальника Управління Служби безпеки України в Запорізькій області, в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру України у Запорізькій області, представників Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області, в тому числі Управління державної реєстрації та відділу розгляду звернень та забезпечення діяльності комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, Запорізької обласної організації роботодавців агропромислового комплексу, постійної комісії Запорізької обласної ради з питань агропромислового комплексу та сільськогосподарського виробництва, Ради асоціації фермерів та приватних землевласників у Запорізькій області,  обласної організації Аграрного союзу України. Під час виїзних засідань штабу беруть участь також представники відповідних районних державних адміністрацій, представники фермерських господарств та громадяни.

Засідання штабу скликаються за потреби, але, як правило, не рідше одного разу на тиждень. Так, протягом 2017 року було проведено одне установче засідання за участю заступника Міністра юстиції України та 17 робочих засідань регіонального оперативного штабу. Аграрного рейдерства у 2017 році не зафіксовано.

У 2018 році вже проведено 11 робочих засідань, зокрема в обласній державній адміністрації, Головному територіальному управлінні юстиції в Запорізькій області, а також виїзні – у Пологах, Оріхові, Василівці, Гуляйполі, Приазовську, Кам’янка-Дніпровці, Вільнянську, Токмаку, Приморську, Бердянську, Мелітополі. На них розглянуто заходи протидії рейдерству, які слід вжити в ситуаціях захоплень конкретних підприємств, заходи запобігання рейдерським захопленням.

Проводиться широкомасштабна кампанія з інформування підприємців щодо дій, необхідних у разі захоплення їхніх корпоративних прав або майна. Надаються відповіді громадянам та представникам фермерських господарств, які звернулися до оперативного штабу. Ситуація з резонансними рейдерськими захопленнями запорізьких підприємств перебуває на особистому контролі голови Запорізької обласної державної адміністрації.

Костянтин Бриль наголосив, що в разі рейдерського захоплення підприємці мають вживати невідкладних заходів. А саме:  звертатися до органів Національної поліції із заявою про факт вчинення кримінальних правопорушень, а в разі необхідності – оскарження невнесення відомостей до ЄРДР та початку досудового розслідування; у разі незаконних реєстраційних дій – звернетатися зі скаргою до Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації Міністерства юстиції України; ініціювати накладення в межах кримінального провадження арешту на все рухоме та нерухоме майно захопленого підприємства; після отримання рішення Комісії Міністерства юстиції України – звертатися до господарського суду з позовом про визнання недійсним рішення загальних зборів, а також із заявою про забезпечення позову шляхом заборони реєстраційних дій щодо захопленого підприємства.

У Запорізькій області також працює спеціальна «антирейдерська гаряча лінія» для аграріїв. З метою оперативного інформування та реагування на рейдерські прояви на базі ГТУ юстиції в Запорізькій області можна звернутися на «гарячу лінію» і отримати роз’яснення щодо діючого законодавства. Нині цією можливістю скористалися 108 громадян.

Завдяки активній та злагодженій роботі антирейдерського штабу в Запорізькій області протягом 2017 року фактів аграрного рейдерства не зафіксовано. Проте у 2018 році отримано два повідомлення про рейдерські захоплення, з них одне стосувалося захоплення товариств з обмеженою відповідальністю (сільськогосподарських підприємств), інше - стосовно громадської організації. Зокрема, в регіоні сталося захоплення двох сільськогосподарських підприємств, у користуванні яких знаходиться близько 9000 гектарів землі. Зловмисники змінили склад засновників та директорів підприємств, через що виникла загроза відчуження їхнього майна. Це питання було розглянуто на засіданні оперативного штабу, на якому прийнято рішення: питання щодо рейдерського захоплення цих товариств поставити на контроль прокуратури Запорізької області та Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області; визначеним органам вжити всіх необхідних заходів для поновлення прав заявника.

Головним територіальним управлінням юстиції у Запорізькій області запропоновано заявнику скласти скаргу на реєстраційні дії, що полягали в незаконній зміні складу учасників та директорів товариств. Було надано консультативно-правову допомогу в складанні  скарги, і того ж дня скаргу на дії державного реєстратора направлено до Міністерства юстиції України для розгляду. У зв’язку з цим комісія Мін’юсту з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації розглянула скаргу постраждалої особи. За результатами розгляду Міністерством юстиції України видано наказ про скасування реєстраційних дій, пов’язаних з державною реєстрацією змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, у тому числі змін до установчих документів юридичної особи та поновлено порушені права  заявника.

У результаті скоординованих дій по захисту від рейдерського захоплення підприємств прокуратурою Запорізької області до Єдиного реєстру досудових розслідувань було внесено відповідні відомості та розпочато кримінальне провадження. Крім цього, в подальшому щодо державного реєстратора, який провів незаконну реєстраційну дію, складено та передано до суду обвинувальний акт, наразі триває судовий розгляд  кримінального провадження.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Впродовж доби окупанти 171 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області

Незламний запорізький бізнес продовжує працювати під час війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 01.09.2024

Впродовж доби окупанти 164 рази били по 10 населених пунктах Запорізької області.

«Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: Запоріжжя вшанувало пам'ять полеглих воїнів патріотичним забігом

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 31.08.2024

Впродовж доби окупанти 221 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області.

Як заклади освіти дотримуються заходів безпеки: результати інспекції ДСНС та Національної поліції

Україна має майбутнє: Запорізький національний університет розпочав новий навчальний рік урочистою посвятою першокурсників

Очне навчання в садочках, школах, профтехах та коледжах: Запорізька область готова до нового навчального року

Запорізькі підприємці отримають майже 77 млн грн на розвиток бізнесу за програмою «Власна справа»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.08.2024