Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькій області майже 90% дітей-сиріт залучено до сімейних форм виховання

27 вересня 2018 - 13:46

Напередодні Дня усиновлення в облдержадміністрації відбувся брифінг директора Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики України Руслана Ковбаси та начальника Служби у справах дітей облдержадміністрації Антоніни Матвєєвої.

День усиновлення відзначається 30 вересня та започатковано в Україні 10 років тому.

Як відзначив Руслан Ковбаса, на сьогодні всі дії центральної влади та органів місцевого самоврядування спрямовано на те, щоб діти-сиріти та діти, які позбавлені батьківського піклування, виховувалися у прийомних родинах чи дитячих будинках сімейного типу, а не в інтернатах. Під особливою увагою влади залишається система захисту прав дітей, що потрібно пильно контролювати на місцях, починаючи з рівня громади, на первинному рівні.

На сьогодні в Україні налічується понад 71 тис. дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Причому серед них – близько 21 тис. дітей, які втратили батьків, а 50 тис. дітей мають біологічних батьків та залишаються соціальними сиротами. Понад 91% дітей виховуються у родинах, знаходяться під опікою чи в дитячих будинках сімейного типу.

За словами Руслана Ковбаси, у 2018 році усиновлено 1,5 тис. дітей. Близько 6 тис. дітей потребують усиновлення чи влаштування в родини, з них близько 4,5 тис. дітей старше п’яти  років, а таких дітей усиновлюють не так часто, бо найчастіше бажають взяти у родину ще зовсім маленьку дитину - близько року.

В Україні впроваджується такий пілотний проект як патронат над дитиною. На сьогодні в Україні створено 50 патронатних сімей, де виховується 143 дитини.

- Програми підтримки дітей-сиріт та прийомних родин будуть продовжені та розширені. Завдяки цій підтримці та поширенню сімейних форм виховання є можливість щорічно від 500 до тисячі дітей вилучати з інтернатів та влаштовувати у родинах. Щороку кількість дітей, що виховуються без родини, зменшується, - повідомив Руслан Ковбаса.

На сьогодні у Запорізькій області створено 199 прийомних сімей та 39 дитячих будинків сімейного типу. За словами Антоніни Матвєєвої, цього року в області усиновлено 63 дитини. Загалом налічується 3 тис. 716 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 89% з них залучено до сімейних форм виховання. Наразі близько тисячі дітей мають право на усиновлення.

Протягом ІІ півріччя  2018 року прогнозується створення чотирьох дитячих будинків сімейного типу (в м. Запоріжжі - один, у м. Мелітополі - два, у Запорізькому районі -один) та 17 прийомних сімей (у м. Запоріжжя, м. Бердянськ,  Веселівському, Михайлівському районах – по дві, у м Токмак, Бердянському, Вільнянському, Новомиколаївському, Оріхівському, Приазовському, Приморському, Розівському,Токмацькому районах –   по одній прийомній родині).  У Широківській об’єднаній територіальній громаді Запорізького району  розглядається питання про виділення земельної ділянки під будівництво житлового об’єкта для створення дитячого будинку сімейного типу.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Впродовж доби окупанти 171 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області

Незламний запорізький бізнес продовжує працювати під час війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 01.09.2024

Впродовж доби окупанти 164 рази били по 10 населених пунктах Запорізької області.

«Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: Запоріжжя вшанувало пам'ять полеглих воїнів патріотичним забігом

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 31.08.2024

Впродовж доби окупанти 221 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області.

Як заклади освіти дотримуються заходів безпеки: результати інспекції ДСНС та Національної поліції

Україна має майбутнє: Запорізький національний університет розпочав новий навчальний рік урочистою посвятою першокурсників

Очне навчання в садочках, школах, профтехах та коледжах: Запорізька область готова до нового навчального року

Запорізькі підприємці отримають майже 77 млн грн на розвиток бізнесу за програмою «Власна справа»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.08.2024