Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Захист прав працівників удосконалюється в соціальному діалозі

24 червня 2008 - 16:57

Під керівництвом тимчасово виконуючого обов'язки голови облдержадміністрації Олександра Старуха відбулося засідання обласної тристоронньої соціально-економічної ради, на якій сторони соціального діалогу – роботодавці, профспілки та влада - обговорили виконання в минулому році Регіональної угоди між облдержадміністрацією та обласною радою, обласною федерацією роботодавців, обласною радою профспілок на 2007-2009 роки.

Нагадаємо, що регіональна угода включає 185 положень і зобов'язань. З них 8 загальних, 57 - спільних, 54 – облдержадміністрації та обласної ради, 3 – облдержадміністрації, обласної ради та обласної федерації роботодавців, 26 – обласної федерації роботодавців, 36 – обласної ради профспілок.

За результатами проведеного аналізу облдержадміністрацією та обласною радою із 122 зобов'язань угоди виконано 4, виконується 114, частково - 4. Так, облдержадміністрацією спільно з обласною федерацією роботодавців та обласною радою профспілок розроблено програму зайнятості населення області на 2008-2009 роки, яку затверджено рішенням обласної ради. За січень-травень поточного року в області створено 16,4 тисячі робочих місць, що складає 42% від річного завдання. Середньомісячна заробітна плата працівників області у 2007 році склала 1394 гривні і збільшилась у порівнянні з 2006 роком на 27,7%.

Підвищення рівня заробітної плати відбулось по всіх видах економічної діяльності: на 28% - у промисловості, на 26% - на транспорті, на 31% - у працівників охорони здоров'я, на 31,5% - освіти. Проте, невиконаним залишилися зобов'язання регіональної угоди у галузі сільського господарства та на будівництві. Також протягом останніх років в області спостерігається стійке відставання темпів росту заробітної плати від середньоукраїнських показників. Так, за січень-квітень 2008 року зарплата працівників області збільшилась на 36,5%, а в цілому по Україні - на 40,1%. Внаслідок чого область за рівнем оплати знаходиться на 4-5 місці в рейтингу регіонів України.

Перший заступник голови ОДА Олександр Бережний підкреслив, що таке становище потребує негайних узгоджених дій з боку сторін соціального діалогу. Тому сторонами ухвалено тристороннє звернення до роботодавців області щодо прискорення темпів зростання заробітної плати найманих працівників.

Голова обласної ради профспілок Віктор Сластьон порушив ще низку проблем: прихований травматизм на виробництві (лише торік профспілки виявили 33 таких випадки по області), невідповідність зростання зарплат випереджаючому росту цін, а також заборгованість із заробітної плати, яка на 1 червня поточного року становить майже 24 мільйони гривень.

- Заборгованість із заробітної плати – неприпустима, - наголосив Олександр Старух. – Ми повинні зробити все можливе, щоб на виконання поставлених Президентом України завдань ліквідувати існуючу заборгованість по економічно активних підприємствах.

Тристороння рада ухвалила з цього приводу відповідне рішення, а також внесла зміни до чинної Регіональної угоди. Зокрема були узгоджені та внесені доповнення в частині забезпечення рівних можливостей жінок та чоловіків, профілактики ВІЛ-інфекції та запобігання дискримінації інфікованих осіб або хворих на СНІД.

Також Олександр Старух вручив відзнаки Федерації профспілок України представникам підприємств області, колективні угоди яких профспілки визнали найкращими. Перше місце в цьому соціально значущому змаганні здобув комбінат «Запоріжсталь».

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Ремонти на 17 мільйонів гривень: ЮНІСЕФ фінансує роботи з покращення водопостачання сільських громад

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

За матеріалами СБУ заочно засуджено 4 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Стартувала реєстрація на вступні випробування для майбутніх бакалаврів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 282 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 865-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 361 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 864-го дня війни

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області