Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Біля ста комп’ютерних класів буде придбано цього року для сільських шкіл

18 червня 2008 - 16:25

Низка питань гуманітарної галузі - зокрема, підготовка освітніх закладів до нового навчального року, стан роботи з вшанування постраждалих та увічнення жертв Голодомору 1932-1933 років в нашій області, деякі аспекти оздоровчої кампанії - розглядалася сьогодні на нараді з заступниками голів райдержадміністрацій та заступниками міських голів з гуманітарних питань.

Начальник управління освіти та науки облдержадміністрації Олександр Вєрозубов окреслив проблеми освітніх закладів області, на розв'язання яких необхідно зосередити увагу керівництву територій. На сьогодні в області близько 8000 дітей не влаштовані у дитячі дошкільні заклади, а в існуючих дитсадках спостерігається перевантаженість груп. В середньому на сто запланованих місць у дошкільних закладах області перебуває 124 дитини. По окремих територіях ця цифра ще більша – 133 та 137 вихованців у дитячих садках Ленінського та Комунарського районів, у Мелітополі – 135. Одним з можливих шляхів вирішення цієї проблеми має стати реанімація дошкільних закладів, впевнений посадовець. Зокрема, у цьому році заплановано відновити роботу 7 дошкільних установ.

До 1 вересня сільські райони мають отримати 15-20 нових шкільних автобусів, поінформував учасників наради Олександр Вєрозубов. Окрім цього ще по одному-двох автобусах, придбаним за кошти державних субвенцій, отримає кожен район області.

Цього року буде продовжена практика направлення на навчання сільської молоді до педагогічних вишів. Завдання місцевої влади - сприяти створенню гідних умов для молодих вчителів, які повертаються працювати в село. Зокрема, забезпечувати молодих фахівців житлом.

Окремо начальник управління освіти та науки зупинився на питанні ремонту навчальних закладів області. Цього року з необхідних 40 млн. гривень на ці цілі в бюджеті передбачено 20 мільйонів гривень.

- Треба якнайефективніше освоїти ці кошти, - наголосив Олександр Вєрозубов. Посадовець також поінформував районне керівництво, що до початку навчального року для сільських шкіл області буде придбано біля ста комп'ютерних класів на загальну суму 5,6 мільйона гривень. Завдання районної влади - вже сьогодні потурбуватися про створення належних умов для надійного зберігання цієї техніки.

Начальник відділу управління з питань внутрішньої політики та зв'язків з громадськістю ОДА Павло Мяло поінформував учасників наради про роботу, яка провадиться в області з вшанування постраждалих та увічнення пам'яті жертв Голодомору.

На виконання відповідних Указів Президента в області ведеться широка інформаційна кампанія, збір свідчень постраждалих від Голодомору, а також опрацювання історичних документів. Так, на сайті ОДА створена рубрика, присвячена висвітленню трагедії Великого голоду. За сприяння ОДА видано наукову збірку «Голодомор 1932-1933 років: запорізький вимір», зібрано три тисячі свідчень постраждалих від Голодомору, встановлено 45 місць поховань жертв голоду 1932-1933 років, встановлено 7 пам'ятників та 58 пам'ятних знаків, у Запорізькому обласному державному архіві на цей час опрацьовано 600 документів, які висвітлюють трагедію Голодомору. Одним з чільних напрямків роботи з увічнення пам'яті жертв Голодомору є створення національної Книги пам'яті, до якої, зокрема, увійдуть назви населених постраждалих пунктів. В нашій області історики нарахували таких 944. Буде видана також і обласна Книга пам'яті, над якою продовжує роботу редакційна колегія на чолі з професором ЗНУ Федором Турченком. Планується, що районні Книги пам'яті будуть видані в Мелітопольському та Якимівському районах.

Начальник служби у справах дітей ОДА Антоніна Заіц порушила перед представниками районних адміністрацій проблему забезпечення дітей-сиріт житлом.

- Захист та відстоювання прав дітей-сиріт на житло – одне з найперших ваших завдань, сформульованих Президентом України, - відзначила Антоніна Заіц.

Ще одним з пріоритетів у діяльності місцевої влади має бути підтримка багатодітних родин, зокрема, тих з них, у яких виховуються 10 і більше неповнолітніх дітей. Їм, в рамках акції «Зігрій любов'ю дитину», ініційованій Президентом України, купується житло та автотранспорт. Райдержадміністрації мають провести роботу щодо звільнення від місцевих податків та зборів цих родин, відзначив заступник начальника управління у справах сім`ї, дітей та спорту ОДА Ігор Мещан. Також посадовець наголосив, що виконуючий обов'язки голови ОДА Олександр Старух звертає увагу на неприпустимість розташування гральних автоматів у безпосередній близькості від дитячих оздоровчих закладів.

Начальник управління культури та туризму ОДА Лариса Сізінцова поінформувала учасників наради, що з 1 серпня у складі облдержадміністрації з'являться ще два підрозділи - відділ по роботі з національно-культурними товариствами і релігіями та відділ з питань охорони культурної спадщини. Зараз управління працює над проектом розпорядження голови ОДА «Про покращення матеріально-технічного забезпечення музеїв», яке розробляється на виконання відповідного Указу Глави держави.

- За два-три роки ми маємо кардинально змінити на краще ситуацію в музейній справі, - зазначила Лариса Сізінцова. За її даними, на сьогодні в Запорізькій області 22 музеї.

На виконання доручень голови ОДА начальник управління у справах преси та інформації ОДА Олександр Коваленко наголосив керівникам райдержадміністрації на необхідності сприяти розвиткові районної преси, яка поширює соціально значущу інформацію. Також посадовець поінформував учасників наради щодо майбутньої реорганізації сайту ОДА – на його основі орієнтовно до кінця поточного року має з'явитися веб-портал, до якого будуть інтегровані веб-сайти райдержадміністрацій.




Управління у справах преси та інформації

Читайте також