Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Виконавча влада і машинобудівники намітили шляхи вирішення проблем галузі в умовах СОТ

18 червня 2008 - 10:09

Виконуючий обов'язки голови облдержадміністрації Олександр Старух на нараді з питань подальшого розвитку підприємств машинобудівного комплексу області ініціював підготовку низки законодавчих проектів щодо розбудови галузі в нових економічних умовах СОТ, членом якої Україна стала 16 травня.

У заході, що відбувся на ЗАТ "ЗАЗ", взяли участь Запорізький міський голова Євген Карташов, перший заступник голови ОДА Олександр Бережний, президент ЗОСПП "Потенціал"; Петро Ванат, начальник Запорізької митниці Андрій Ванжа, в.о. голови державної податкової адміністрації в Запорізькій області Валерій Ватулін, керівники провідних машинобудівних підприємств регіону та відповідних управлінь ОДА.

Запрошуючи учасників наради до відвертої розмови, очільник регіону зазначив, що галузь за перше півріччя продемонструвала чи не найкращий в Україні показник приросту виробництва, який сягнув майже 50 відсотків. Разом з тим, поділився стурбованістю посадовець, глибокий аналіз ситуації свідчить, що сьогодні перед машинобудівними підприємствами постали проблеми системного характеру, які машинобудівникам не подолати самотужки. Він запропонував керівникам підприємств галузі об'єднати зусилля і, з'ясувавши єдині підходи щодо вирішення болючих питань, ініціювати необхідні законодавчі зміни. А для їх реалізації залучити народних депутатів України, що представляють у Верховній Раді Запорізький край, та уряд.

Учасники наради в своїх виступах наголосили на необхідності впровадження урядом заходів з упередження можливих негативних наслідків вступу України до СОТ для підприємств машинобудівної галузі. Зокрема, йшлося про зменшення митного і податкового навантаження, упорядкування законодавчої бази, запровадження державного контролю за цінами на сировину, зменшення збору з фонду заробітної плати, звільнення від податку на прибутки підприємств із складним технологічним циклом, які інвестують власні кошти в інноваційні технології тощо. Всі ці заходи, на думку учасників наради, мають на меті забезпечити учасникам бізнесового простору СОТ дійсно єдині правила і умови подальшого поступального розвитку.

- Добре вже те, що ми сьогодні відверто говоримо про наші больові точки, - підсумував розмову Олександр Старух. - Ми почули про проблеми різного рівня і виробили шляхи їх подолання. Тепер важливо продовжити діалог щодо узагальнення цих пропозицій та закріпити їх на законодавчому рівні. Дорогу подолає той, хто йде. Тож вірю, що ми впораємося з цим завданням.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також