Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Інвестори дивляться на Запоріжжя з цікавістю

10 червня 2008 - 14:14

Високий гість приїхав до Запоріжжя з метою налагодження тісних економічних взаємозв'язків своєї країни з нашим регіоном. В цілому з Україною Нідерланди співробітничають давно і досить плідно. За розмірами інвестицій в українську економіку Нідерланди посідають третє місце, хоча в самій країні тюльпанів експорт продукції в нашу країну складає лише 1%.

Як зазначив Рон Келлер, нідерландські бізнесмени з одного боку дивляться з цікавістю на Україну і на Запоріжжя зокрема, а з іншого - їх лякає наше далеко не досконале законодавство і нестабільна політична ситуація. Тому представникам органів влади всіх рівнів є над чим працювати. В Нідерландах вже не перший рік діє програма співробітництва недержавного сектору економіки з українськими підприємцями. Скажімо, якщо наша будь - яка бізнес структура забажає, щоб нідерландський експерт провів оцінку їхньої діяльності, то відразу до України приїде топ-менеджер і проведе відповідну роботу за кошти своєї держави. Запоріжці таким правом ще не користувалися, а варто було б.

Діє також і програма обміну досвідом роботи органів місцевого самоврядування, якою теж варто скористатися. Посол зупинився детально ще на одній програмі – вирощуванні і реалізації нідерландської овочевої продукції в Україні. За його словами згідно неї успішно працюють харківські супермаркети. Можуть спробувати і представники запорізької торгівельної мережі.

Ще нідерландська сторона пропонує свої послуги у сфері енергозбереження, використанні інформаційних та інженерних технологій, у продажу атмосферних викидів згідно Кіотського протоколу.

Перший заступник глави обласної виконавчої влади Олександр Бережний додав, що запоріжці чекають нідерландських інвестицій в цілому в галузь сільського господарства. Є сподівання, що інвесторів може зацікавити можливість створення розгалуженого рибного господарства на теренах нашого регіону, зокрема, виведення осетрових порід риби в акваторії Азовського моря. А ще - впровадження новітніх технологій у тваринницьку галузь, адже породи нідерландських корів добре себе зарекомендували.

Гість повідав, що його країна має намір організувати у Запоріжжі представництво торгової місії. Олександр Бережний запевнив, що обласна виконавча влада обов'язково допоможе нідерландським бізнесменам знайти запорізьких партнерів.

На згадку про Запоріжжя Рон Келлер отримав від Олександра Бережного ілюстроване видання про наш край.

Надзвичайний та Повноважний Посол після зустрічі відвідав острів Хортицю, ознайомився з селищем Верхня Хортиця, оглянув корпуси Запорізької центральної районної лікарні, які збудовані 100 років тому переселеними в Україну німцями-менонітами, нащадком яких є сам Рон Келлер.

(Довідка про зовнішньоекономічне співробітництво між Королівством Нідерландів і Запорізькою областю – у доданому файлі)

 

Управління у справах преси та інформації

(.doc, 41Kb)

Читайте також