Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На підприємствах сільського господарства посилюють контроль за утилізацією відходів

20 липня 2018 - 11:51

У Гуляйпільському районі під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Олександра Бабаніна відбувся семінар-нарада з питань поводження з побічними продуктами тваринного походження, що утворюються при здійсненні діяльності сільськогосподарських підприємств, а також в умовах особистих селянських господарств.

У заході взяли участь голова Гуляйпільської районної державної адміністрації Олександр Іщенко, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Віктор Шершнєв, представники  Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, керівники та спеціалісти  територіальних органів Держпродспоживслужби.

 Інтенсифікація сільськогосподарського виробництва і розширення територій сільськогосподарських угідь призвели до зростання обсягів відходів сільгоспвиробництва та їх впливу на навколишнє природне середовище. Потенційними факторами негативного впливу на навколишнє природне середовище є кілька типів відходів виробництва продукції сільського господарства: органічні відходи рослинництва; органічні відходи тваринництва та птахівництва; біовідходи (трупи тварин та птиці); залишкова кількість добрив, хімічних та біологічних засобів для захисту рослин, ветеринарних препаратів.

Відсоток утворення відходів сільського господарства становить порівняно незначну частку загального обсягу  відходів - не більш 4% усіх відходів I - IV класу, що утворюються протягом періоду статистичних спостережень, згідно з якими  тільки за 2015 рік було утворено понад 13,5 млн. тонн сільськогосподарських відходів. Серед них наймасовішими є: відходи рослинного походження (7742 тис. тонн або 57 %); тваринні екскременти, сечовина і гній (4938 тис. тонн або 37 %); відходи тваринного походження та змішані харчові відходи (897 тис. тонн  або 6 %).

На сьогодні проблема поводження з відходами тваринного походження на території Запорізької області вирішується за рахунок використання не законсервованих худобомогильників,  роботи Токмацької філії концерну «УКРВЕТСАНЗАВОД», власних потужностей деяких переробних підприємств та підприємств аналогічного профілю сусідніх областей.

За наявною інформацією, лише 38 підприємств області уклали угоди на вилучення побічних продуктів тваринного походження з Токмацькою філією  «УКРВЕТСАНЗАВОД». Ще чотири підприємства мають контракт з суб’єктами з інших областей, а також шість суб’єктів господарювання обробляють побічні продукти тваринного походження на своїх потужностях.

Інші підприємства, особливо малі, порушують вимоги, накопичують відходи, частково самовільно і несанкціоновано захоронюють їх  чи спалюють. Таке недотримання вимог щодо поводження з побічними продуктами тваринного походження та трупами тварин призводить до забруднення навколишнього середовища (ґрунтів, води, повітря), ймовірності поширення різного роду інфекцій та хвороб та може спричинити  екологічну біду не лише в області, а й у масштабах держави.

Крім цього, сьогодні у сфері управління відходами сільського господарства необхідно розв’язати такі проблеми: неналежний рівень дотримання вимог законодавства - головна проблема сільськогосподарського сектору; низький рівень поінформованості та обізнаності сільськогосподарського сектору щодо можливостей та переваг оброблення чи повторного використання відходів сільського господарства; низький рівень поінформованості інвесторів щодо можливостей виробництва нових продуктів із сільськогосподарських відходів; відсутність дієвого механізму залучення приватних інвестицій для розвитку об’єктів сільськогосподарського сектору; низький рівень ефективності управління стратегічними об’єктами у сфері поводження з відходами сільськогосподарського сектору.

 Для покращання екологічного стану регіону  розпорядженням голови обласної державної адміністрації вже затверджено план заходів з реалізації концепції розвитку сільських територій у Запорізькій області, яким передбачено в 2017 – 2018 роках: організувати розроблення та виконання регіональних і місцевих програм поводження з відходами; вжити заходів щодо виявлення та запобігання утворенню безхазяйних відходів; вжити заходів щодо посилення відповідальності за відсутність затверджених схем санітарної очистки населених пунктів або за їх неналежне функціонування та за наявність стихійних сміттєзвалищ.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Після 1 вересня Уряд продовжить виплати на проживання для ВПО, які потребують підтримки

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 03.09.2024

Впродовж доби окупанти 313 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського на 922-ий день війни

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схооф провели перемовини у Запоріжжі

У Запоріжжі пропонують в оренду нежитлові приміщення державної власності.

Нескорений «Талант»: у релокованій із Дніпрорудного школі розпочалось очне навчання

«Жити назустріч»: нова соціальна платформа для інтеграції ветеранів у цивільне життя

Як оформити опіку над дитиною: роз’яснення від Мінсоцполітики

Допомога Силам оборони: понад 624 тисячі українців скористалися чатботом єВорог

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 02.09.2024

Впродовж доби окупанти 171 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області