Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Валерій Черкаска: «Вимагаємо від Уряду негайного впровадження антиінфляційних заходів»

27 травня 2008 - 15:42

На традиційному брифінгу в прес-центрі облдержадміністрації виконуючий обов'язки голови ОДА Валерій Черкаска прокоментував ситуацію, що склалась в економічній галузі регіону внаслідок впровадження урядом та Національним банком курсу на ревальвацію гривні.

Зокрема, він зазначив, що за результатами перших чотирьох місяців поточного року рівень інфляції вже склав 113,1%. Разом з тим, обраний урядом як спосіб подолання інфляційних процесів контроверсійний шлях активного охолодження економіки в цілому виявився хибним, і, зокрема, призвів до розхитування стабільності національної валюти.

- Ми вже маємо проблему з негативним сальдо зовнішньоторговельного балансу, яке невдовзі може стати критичним – за оцінками експертів близько 10% ВВП, – висловив стурбованість негативними тенденціями очільник регіону. – Таке рішення призводить до поглиблення проблем наших підприємств, у першу чергу експортерів.

Валерій Черкаска пояснив свою думку на прикладі виробників соняшникової олії, які через квотування урядом їх експортної діяльності понесли реальні збитки і були на межі зупинення власних виробництв. І лише завдяки втручанню Президента, який своїм указом відмінив постанову уряду і дозволив виробникам реалізовувати свою економічну діяльність згідно загальноприйнятих законів СОТ та за умов стовідсоткового вирішення питань продовольчої безпеки в регіоні, олійники краю змогли повноцінно повернутися на внутрішній і зовнішній ринки.

Керівник області відмітив, що найбільше від невиважених економічних рішень постраждало населення.

Зв'язок зменшення інфляції з ревальвацією Валерій Черкаска визнав досить слабким. Свою думку він підтвердив аналізом інфляційних тенденцій 2004 і 2005 років, що свідчить про очевидну залежність інфляції від обсягів соціальних виплат. Так, у 2004 році після різкого збільшення таких виплат інфляція також різко прискорилася, в той час як здійснення ревальвації у 2005 році не привело до її уповільнення. Інфляція у 2008 році носить не монетарний характер, а тому намагатися приборкати її монетарними методами – велика помилка.

- Для здійснення ревальвації сьогодні не було вагомих підстав і цей крок можна розцінити як такий, що штовхає економіку до стагфляції – скорочення темпів економічного зростання при прискоренні темпів інфляції, – підкреслив глава області. – У ситуації, що склалася, вимагаємо від Уряду негайного впровадження антиінфляційних заходів: врегулювання кредитно-фінансової політики, реальних дій щодо підтримки вітчизняних товаровиробників та відповідних змін до державного бюджету .

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

За матеріалами СБУ заочно засуджено 4 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Стартувала реєстрація на вступні випробування для майбутніх бакалаврів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 282 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 865-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 361 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 864-го дня війни

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни