Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В рамках спільного засідання комітетів ВРУ Костянтин Бриль окреслив ряд проблемних питань, що потребують вирішення на законодавчому рівні

5 липня 2018 - 10:01

Голова облдержадміністрації Костянтин Бриль разом з керівниками філії поліклініки КЗ «Запорізька центральна районна лікарня» ЗРР с. Кушугум та КУ «Запорізький геріатричний пансіонат» ЗОР взяли участь у спільному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення і Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, на якому був заслуханий звіт Міністерства охорони здоров’я України про хід медичної реформи. Також на зазначений захід були запрошені народні депутати України, центральних органів виконавчої влади, Рахункової палати Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, наукових установ, медичних закладів та інші. В рамках засідання представники Запорізького регіону окреслили ряд проблемних питань, які потребують вирішення на законодавчому рівні.

Одним з найважливіших питань, обговорених під час спільного засідання стало фінансування центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. За словами Костянтина Бриля, в Запорізькій області допомога населенню надається 25 підстанціями та 36 пунктами постійного базування. В регіоні щодня працює 154 бригади. Забезпеченість бригадами на 10 тис. населення складає 0,88. Загальна кількість автомобілів швидкої медичної допомоги – 213, проте їх оснащення апаратурою, придатною до використання складає в середньому 54%. Крім того, значна частина лікарень інтенсивного лікування не відповідають сучасним вимогам, починаючи з приймального покою, як будівлі, так і оснащення.

- На жаль ми маємо вкрай обмежені можливості місцевого бюджету для вирішення цих проблем. Тож вкрай необхідно, аби Верховна Рада, Кабмін та профільні Міністерства розглянули можливість затвердження Державної програми розвитку матеріально-технічної бази служби екстреної медичної допомоги, або передбачити цільову субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток матеріально-технічної бази служби екстреної медичної допомоги. Крім того, медичне обслуговування на місцях нині потребує розробки єдиного проекту з відповідним фінансуванням за рахунок коштів державного бюджету. Починаючи від будівництва будівлі лікарні інтенсивного лікування до її оснащення сучасним обладнанням, - зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Окремо очільник Запорізького регіону подякував всім, хто причетний до вирішення питання фінансування закладів охорони здоров’я первинної медичної  допомоги. Адже при затвердженні державного бюджету на 2018 рік кошти медичної субвенції на фінансування закладів первинної медико-санітарної допомоги були передбачені лише на перше півріччя поточного року. Попри заплановану реорганізацію закладів первинної медичної допомоги з бюджетних закладів на комунальні некомерційні підприємства і перехід на новий порядок роботи та фінансування первинної ланки медичного обслуговування. Та своїм розпорядженням Кабінет Міністрів України вніс зміни до держбюджету, яким перерозподілив бюджетні кошти між двома програмами - з програми капітації на програму субвенції. Це дозволить профінансувати заклади, які поки що не уклали договори з Національною службою здоров’я України, зокрема забезпечити виплату заробітної плати медичним працівникам.

Тому фінансування закладів надання первинної медичної допомоги, які не уклали договори з Національною службою здоров’я України, в третьому кварталі 2018 року буде здійснюватися за механізмом медичної субвенції. Комунальні заклади охорони здоров’я, які на початку червня уклали договори з Національною службою здоров’я України, з липня 2018 року будуть отримувати кошти за програмою капітаційних виплат.

Також Костянтин Бриль звернув увагу учасників спільного засідання Комітетів Верховної Ради України на недостатні важелі стимулювання роботодавців до створення робочих місць для безробітних з числа громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. Оскільки зазначена категорія осіб є однією з найбільш вразливих на ринку праці, їх працевлаштування ускладнюється наявністю низки причин, зокрема: відсутністю досвіду роботи, необхідністю догляду за маленькими дітьми тощо. Так, якщо у 2012 році (останній рік дії норми законодавства щодо працевлаштування безробітних з виплатою дотації роботодавцям) з 11,2 тис. безробітних з числа зазначеної категорій, які перебували на обліку, працевлаштовано на додаткові робочі місця з виплатою дотації роботодавцю  700 осіб, або 6,4%. У той же час, за 2017 рік із 24 тис. таких безробітних працевлаштовано на нові робочі місця із компенсацією роботодавцю єдиного соціального внеску лише 259 осіб, або 1,1%. Тож Костянтин Бриль зазначив, що нині необхідно відновити через внесення відповідних змін до Закону України «Про зайнятість населення» надання роботодавцям дотацій на створення додаткових робочих місць для працевлаштування зазначеної категорії громадян, шляхом надання роботодавцям коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в розмірі фактичних витрат на заробітну плату прийнятих за направленням державної служби зайнятості осіб, але не вище за середній рівень заробітної плати в області за місяць, за який нараховано заробітну плату. Ці витрати мають включати основну, додаткову заробітну плату та суму єдиного соціального внеску.

Крім цього, очільник Запорізького регіону звернув увагу присутніх на те, що порядком надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 389, передбачено надання пільг на послугу з управління багатоквартирним будинком. При цьому, до базових законів України не внесено зміни в частині надання пільг на оплату зазначеної послуги. Тож нині необхідно внести зміни до низки законів України, якими визначаються пільги на оплату житлово-комунальних послуг.

Обговорили присутні і велику завантаженість на працівників органів  соціального захисту населення при здійснені  функцій  контролю фактичного місця проживання внутрішньо переміщених осіб. Нині для своєчасного здійснення контролю та проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам необхідно внести зміни в діючий порядок здійснення контролю за фактичним місцем проживання внутрішньо переміщених осіб.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Трагедія в Запоріжжі: російський обстріл забрав життя двох людей, ще одна дівчина та чоловік знаходяться в лікарні

Можливість стати частиною поліцейської спільноти: Всеукраїнський вишкіл «Джура – поліцейський»

Після 1 вересня Уряд продовжить виплати на проживання для ВПО, які потребують підтримки

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 03.09.2024

Впродовж доби окупанти 313 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського на 922-ий день війни

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схооф провели перемовини у Запоріжжі

У Запоріжжі пропонують в оренду нежитлові приміщення державної власності.

Нескорений «Талант»: у релокованій із Дніпрорудного школі розпочалось очне навчання

«Жити назустріч»: нова соціальна платформа для інтеграції ветеранів у цивільне життя

Як оформити опіку над дитиною: роз’яснення від Мінсоцполітики

Допомога Силам оборони: понад 624 тисячі українців скористалися чатботом єВорог