Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Знедоленим дітям подарують радість свята

23 травня 2008 - 12:55

Низка святкових заходів для дітей пільгових категорій організована службою у справах дітей облдержадміністрації напередодні Міжнародного Дня захисту дітей, що святкується 1 червня. Цього року до участі у цих заходах долучилася українська співачка Аліна Гросу.

Про програму святкових заходів, а також про роботу обласної виконавчої влади з захисту соціальних інтересів дітей на брифінгу в прес-центрі ОДА журналістів поінформувала начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Антоніна Заіц. Так, соціальний захист дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, в області здійснюють 6 притулків на 320 місць. За 4 місяці поточного року цими закладами надано соціально–психологічну допомогу 542 дітям, 24 вихованці притулків влаштовано в іншу сім'ю та передано під опіку чи піклування громадян.

Проблемами багатодітних сімей опікується управління у справах сім'ї, молоді та спорту облдержадміністрації. У травні поточного року управлінням започатковано проведення місячника сім'ї. Під час акції «Зігрій любов'ю дитину» у 2008 році за допомогою благодійників для багатодітних сімей придбано три мікроавтобуси, п'ять будинків. Ця допомога буде надаватися і надалі.

Для вирішення проблеми забезпечення тимчасовим житлом дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, створено «Мелітопольський соціальний гуртожиток». На сьогодні за рахунок коштів обласного бюджету проводяться роботи з реконструкції та ремонту його приміщень і наприкінці року 30 дітей, які не мають власного житла, отримають дах над головою.

Щороку завдяки зусиллям облдержадміністрації, органів місцевої виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, профспілок у позаміських, пришкільних оздоровчих таборах, таборах праці та відпочинку оздоровлюється понад 98 тисяч дітей. Цього року оздоровчий сезон розпочнеться 1 червня, за рахунок коштів бюджетів усіх рівнів планується оздоровити понад 100 тисяч дітей шкільного віку.

Щорічно напередодні літа служба у справах дітей облдержадміністрації вітає найменших жителів Запорізької області з Міжнародним Днем захисту дітей.

У цьому році обласне свято для 1500 дітей - вихованців прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, інтернатних закладів, з багатодітних малозабезпечених сімей проводиться 24 травня у Запорізькому цирку. У великій естрадній шоу - програмі беруть участь дитячі творчі колективи Запоріжжя та молода українська співачка Аліну Гросу.

Аліна Гросу, яка також взяла участь у брифінгу, наголосила на благодійному характері своєї участі у святі.

- У Запоріжжі мій концерт відбуватиметься на 100% на благодійній основі – всі квитки для дітей безкоштовні. Це дуже важливо, оскільки я прагну поділитися радістю, яку несе моя творчість, з якомога більшою кількістю знедолених дітей, - зазначила юна співачка, яку в її Всеукраїнському турі «Куда уходит детство» супроводжує мама, вчителька, а також 22 учасники її творчого колективу.

Допомогу у проведенні благодійного заходу надало управління у справах сім ' ї, молоді та спорту облдержадміністрації, Запорізький обласний центр молоді та ВАТ «Запорізька кондитерська фабрика».

Також з нагоди Міжнародного Дня захисту дітей службою у справах дітей облдержадміністрації спільно з Запорізьким обласним центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді заплановано проведення 30-31 травня низки заходів для вихованців Комишуваської школи соціальної реабілітації для хлопчиків та для неповнолітніх, що перебувають у Запорізькому слідчому ізоляторі, зазначила Антоніна Заіц.

По завершенню брифінгу Аліна Гросу завітала до обласного притулку для дітей, де за сприяння обласної служби у справах дітей ОДА дала святковий концерт для вихованців сиротинця.

Довідка:

У Запорізькій області проживає понад 315 тисяч дітей. Відповідно до Закону України « Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» на відповідні служби покладено здійснення роботи по попередженню бездоглядності і безпритульності дітей, здійснення контролю за умовами утримання та виховання дітей в інтернатних закладах для дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, спеціальних установах і закладах соціального захисту дітей, дотримання трудового законодавства, попередження насильства по відношенню до дітей, законодавства щодо захисту житлових та майнових прав дітей – сиріт та їх влаштування до сімейних форм виховання. Для здійснення цих функцій в області працює 176 працівників служб у справах дітей, що складає 92% від потреби ( у 2006 році – 65%).

На обліку служб у справах дітей перебуває 4668 дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них: 3665 дітей, позбавлених батьківського піклування, та 1003 дитини – сироти, які можуть бути усиновлені.

Станом на 1 травня поточного року в Запорізькій області створено 69 прийомних сімей, у яких виховується 106 дітей, та 4 дитячих будинки сімейного типу, в яких перебуває 31 вихованець.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також