Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «Контрабанда – це втрачені навіть не мільйони, а мільярди державних коштів»

21 червня 2018 - 16:08

На цьому голова облдержадміністрації Костянтин Бриль наголосив за результатами всеукраїнської селекторної нарада з питань боротьби з контрабандними схемами на кордоні України, що відбулася під керівництвом Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

Захід проведено в рамках виконання завдань започаткованої Урядом ініціативи «Україна без контрабанди».  Кабінет Міністрів України спільно з Міністерством внутрішніх справ, Генеральною прокуратурою, Національним антикорупційним бюро України, Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою, Державною фіскальною службою, Службою безпеки України напрацювали план дій, спрямований на ефективну боротьбу з контрабандою та тіньовими схемами на митниці. Адже, за оцінками експертів, явище контрабанди та сірого імпорту, яке сьогодні має місце на кордоні України, є одним із найбільших репутаційних ризиків і викликів для країни. За різними підрахунками, обсяг тіньових оборудок по деяких секторах економіки сягає 60-80%, а в абсолютних цифрах – 70-100 млрд. грн. Це гроші, які проходять повз державний бюджет. І це ті втрати, які несе Україна як держава.

За словами Володимира Гройсмана, очищення кордону від проявів контрабанди та «сірого імпорту» є справою честі для всіх гілок влади, оскільки втрати держави від непрозорості на кордонах сягають мільярдів гривень.

- Це не разова акція. Тиск зменшуватися не буде. Ми ретельно проаналізуємо роботу митниць, рішення будуть жорсткими. Так просто нічого не минеться. Будемо вдосконалювати систему, аби механізми боротьби були більш ефективними. А також направимо до Парламенту зміни до законодавства, які передбачають криміналізацію дій, що сприяють контрабанді. Митники, працівники прикордонної служби мають усе для того, аби робити країну багатшою, а не виконувати функції, аби в країну «щось» заїжджало. Ви заробляєте тисячі чи мільйони, а держава втрачає мільярди. Треба всіх корумпованих правоохоронців і митників зібрати і зробити поїздку, аби подивилися в очі хлопцям на фронті. Тим хлопцям, які могли б мати краще оснащення, ніж мають сьогодні, внаслідок неефективних або, навіть, злочинних дій, - сказав Глава Уряду.

Прем’єр-міністр закликав усіх – і чиновників, і правоохоронців на всіх рівнях – працювати злагоджено й долати серйозні виклики відкрито, чесно і в інтересах громадян. Володимир Гройсман у черговий раз закликав усіх служити державі та наголосив, що потрібно об’єднуватися і робити справу, а не шукати пояснень. Якщо необхідно вдосконалювати законодавство, то Уряд звернеться до парламентарів. За необхідності також буде змінено постанови Уряду.

За словами Прем’єр-міністра України, саме по собі явище контрабанди – це руйнівний удар по промисловості і чесному бізнесу. Тож важливість чіткого виконання напрацьованих Урядом рішень у цій сфері – більш ніж очевидна.

- Буду добиватися, аби рішення виконувалися. Всі схеми мають бути знищені. Це персональна відповідальність Уряду і правоохоронних органів. Розраховую на те, що об’єднані зусилля всієї правоохоронної системи будуть чіткими і безкомпромісними. При цьому «білий» і чесний бізнес не має постраждати. Ми налагодимо моніторинг ситуації,  в тому числі, через гарячу лінію. Чесний бізнес буде захищений, - сказав Володимир Гройсман.

У свою чергу, голова Запорізької облдержадміністрації Костянтин Бриль порушив питання контрабандного завезення автомобілів на єврономерах, яких, за словами Генерального прокурора України Юрія Луценка, в Україну заїхало більше 300 тисяч. Ці авто ускладнили ситуацію на дорогах України, в більшості випадків не сплативши жодних митних платежів.

- Свого часу, працюючи в системі МВС, СБУ, митній та податковій службі, я переконався, що контрабанда – це втрачені навіть не мільйони, а мільярди державних коштів. Тож вважаю вкрай необхідним поновлення кримінальної відповідальності за порушення з підакцизними товарами. Окремо під час сьогоднішньої наради було розглянуто питання ввезення в Україну автомобілів на «євробляхах».  Тож найближчим часом ми маємо побачити реакцію Уряду і законодавців на ті проблеми, які давно турбують українців, - зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Назавжди в строю: історія героя-поліцейського із Запорізької області, що захищав Україну

Подарунок до нового навчального року: громади Запорізької області отримали 25 шкільних автобусів

Трагедія в Запоріжжі: російський обстріл забрав життя двох людей, ще одна дівчина та чоловік знаходяться в лікарні

Можливість стати частиною поліцейської спільноти: Всеукраїнський вишкіл «Джура – поліцейський»

Після 1 вересня Уряд продовжить виплати на проживання для ВПО, які потребують підтримки

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 03.09.2024

Впродовж доби окупанти 313 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського на 922-ий день війни

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схооф провели перемовини у Запоріжжі

У Запоріжжі пропонують в оренду нежитлові приміщення державної власності.

Нескорений «Талант»: у релокованій із Дніпрорудного школі розпочалось очне навчання

«Жити назустріч»: нова соціальна платформа для інтеграції ветеранів у цивільне життя