Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Реформування освітнього простору вимагає нових підходів до діяльності коледжів і технікумів

8 червня 2018 - 10:46

Представники Міністерства освіти і науки України провели експертну зустріч у форматі відеоконференції з фахівцями профільних департаментів облдержадміністрацій, у ході якої обговорили проект Закону України «Про фахову передвищу освіту».

На сайті Міністерства освіти і науки України завершилося громадське обговорення двох законопроектів: один був внесений у Верховну Раду України народними депутатами Тарасом Кременем та Ігорем Бриченком, а інший був зареєстрований народним депутатом Олександром Марченком. До МОН надійшло близько 50 листів з пропозиціями від навчальних закладів, громадських організацій та небайдужих громадян. У зв’язку з тим, що до 20 червня МОН планує підготувати та подати на розгляд до Кабінету Міністрів України проект закону «Про фахову передвищу освіту», відбулася експертна зустріч із запорізькими фахівцями.

Обидва проекти закону визначають основні правові, організаційні, економічні та фінансові засади функціонування системи фахової передвищої освіти, шляхи її формування. Приділяється увага інструментам забезпечення академічної доброчесності, можливості ефективного функціонування закладів, визначається їх статус, структура, права і обов’язки, джерела фінансування. У проектах прописано принципи, закладені в основу управління у сфері фахової передвищої освіти, визначено органи управління для закладів різних форм власності. Таким чином створено законодавче підґрунтя для реалізації автономії закладів фахової передвищої освіти.

Згідно з пропозиціями щодо узгодження редакцій статей законопроектів, рівень фахової передвищої освіти відповідає шостому кваліфікаційному рівню Міжнародної стандартної кваліфікації освіти, а також шостому рівню Національної рамки кваліфікацій і передбачає здобуття особою загальнокультурної та професійно орієнтованої підготовки, спеціальних умінь і знань, а також певного досвіду їх практичного застосування з метою виконання типових завдань, що передбачені для первинних посад у відповідній галузі професійної діяльності.

Здобуття фахової передвищої освіти передбачає успішне виконання особою відповідної освітньої (освітньо-професійної) програми, що є підставою для присудження рівня фахової передвищої освіти – молодший бакалавр.

Особа має право здобувати ступінь молодшого бакалавра за умови наявності в неї повної загальної середньої освіти. Особа з базовою загальною середньою освітою також має право здобувати ступінь молодшого бакалавра одночасно зі здобуттям повної загальної середньої освіти та отриманням документа про повну загальну середню освіту. Для здобувачів фахової передвищої освіти встановлюється вид документа - диплом молодшого бакалавра.

У разі прийняття закону вищі навчальні заклади I-II рівня акредитації  переходять до сфери фахової передвищої освіти, якщо інше рішення не було прийняте вищим колегіальним органом самоврядування закладу або його засновником. Ліцензії, що були видані вищим навчальним закладам I-II рівня акредитації на підготовку за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодшого спеціаліста», вважатимуться чинними і діятимуть до завершення навчання осіб, що вступили до відповідних закладів.

Ліцензії на підготовку молодших бакалаврів закладом фахової передвищої освіти переоформлюватимуться вищими навчальними закладами I-II рівня акредитації за переліком спеціальностей відповідно до раніше виданої ліцензії на підготовку за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» без додаткового проходження процедури ліцензування освітньої діяльності у сфері фахової передвищої освіти.

Після набрання чинності цим законом диплом про вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» (початкова вища освіта) прирівнюватиметься до диплома про фахову передвищу освіту за рівнем «молодший бакалавр».

Прийняття цього закону сприятиме створенню системи фахової передвищої освіти як окремої ланки освіти нового покоління, що забезпечить належні правові умови для рівного доступу до якісної фахової передвищої освіти та розвитку академічних свобод в Україні, а також підвищення рівня підготовки кваліфікованих кадрів з фаховою передвищою освітою для забезпечення інноваційного розвитку суспільства та міжнародного визнання національної фахової передвищої освіти.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Назавжди в строю: історія героя-поліцейського із Запорізької області, що захищав Україну

Подарунок до нового навчального року: громади Запорізької області отримали 25 шкільних автобусів

Трагедія в Запоріжжі: російський обстріл забрав життя двох людей, ще одна дівчина та чоловік знаходяться в лікарні

Можливість стати частиною поліцейської спільноти: Всеукраїнський вишкіл «Джура – поліцейський»

Після 1 вересня Уряд продовжить виплати на проживання для ВПО, які потребують підтримки

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 03.09.2024

Впродовж доби окупанти 313 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського на 922-ий день війни

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схооф провели перемовини у Запоріжжі

У Запоріжжі пропонують в оренду нежитлові приміщення державної власності.

Нескорений «Талант»: у релокованій із Дніпрорудного школі розпочалось очне навчання

«Жити назустріч»: нова соціальна платформа для інтеграції ветеранів у цивільне життя