Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область розширює співпрацю з Вишеградською четвіркою

8 червня 2018 - 11:39

У Запорізькій області перебувають дипломати країн Вишеградської групи: Надзвичайний та Повноважний посол Словацької Республіки в Україні пан Юрай Сівачек, Надзвичайний і Повноважний посол Угорської Республіки в Україні Ерно Кешкень та Надзвичайний і Повноважний посол Чеської Республіки в Україні пан Радек Матула з метою ознайомлення з можливостями подальшого співробітництва з областю.

З дипломатами провели зустріч перший заступник голови облдержадміністрації Елла Слепян та голова обласної ради Григорій Самардак.

- Для Запорізького регіону, як і для України в цілому, на шляху до європейської інтеграції  є надзвичайно важливою міжнародна підтримка, особливо допомога найближчих сусідів, якими є країни Вишеградської групи. Сьогодні Запорізька область є симбіозом потужного індустріального та аграрного комплексів, однією з ключових ланок, що забезпечують цілісність та міцність усього економічного ланцюга нашої держави. Ми готові до активної співпраці у будь-яких форматах задля зміцнення та розширення співробітництва між нашою областю та регіонами Угорщини, Словаччини та Чехії, - зазначила Елла Слепян.

У ході зустрічі керівники області ознайомили гостей з успішними прикладами співробітництва. Зокрема, на сьогодні в Запорізькій області працює вісім підприємств з іноземними інвестиціями, які надійшли з Чеської,  Словацької та Угорської Республік, у тому числі п’ять підприємств з іноземними інвестиціями з Чеської Республіки. Найбільшим українсько-чеським інвестиційним проектом стало спільне підприємство «Запорізький електровоз» на базі ПрАТ «Запорізький електровозоремонтний завод» та чеського локомотивобудівного підприємства «Škodatransportation A.S.». Наразі створено два підприємства з іноземними інвестиціями зі Словацької Республіки. Найбільша з них - компанія Minerfina.s., яка з 2010 року інвестувала у модернізацію ПрАТ «Запорізький залізорудний комбінат» 31 млн. грн. Єдиним угорським іноземним інвестором у Запорізькій області є компанія EURO SILICATE KFT. Сума інвестицій в «УКРСИЛІКАТ» склала 4 млн. грн., основний вид економічної діяльності - виробництво хімічної продукції (виробництво скла).

У ході зустрічі  іноземні посли окреслили основні напрямки можливої співпраці. Для Чеської Республіки пріоритетна співпраця у сфері виробництва чавуну і сталі, легкої промисловості, утилізації твердих побутових відходів, а також встановлення контактів із Пльзенським краєм.  Словаччина зацікавлена у співпраці з Бансько-Бистрицьким автономним краєм, а для Угорщини  представляє інтерес хімічна та металургійна галузі. Загалом країни Вишеградської групи пропонують широкий спектр можливого співробітництва: обмін досвідом у створенні та функціонуванні індустріальних парків; співпраця у сфері енергозбереження та альтернативної енергетики, переробки сільськогосподарської продукції, рослинництва; машинобудування й автомобілебудування; розвиток малого і середнього бізнесу; активізація міжрегіонального співробітництва (обмін бізнес-делегаціями, участь іноземних інвесторів у міжнародному інвестиційному форумі, проведення прямих переговорів у форматі В2В); туризм,  організація спільних фестивалів, днів культури.

Крім Запорізької області, у рамках поїздки по Сходу України посли країн Вишеградської групи  планують відвідати ще Дніпропетровську та Харківську області, провести зустрічі з керівництвом областей та міст, організацій, що об’єднують суб’єкти економіки та промисловості (такі як торгово-промислова палата), а також студентами вищих навчальних закладів.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Назавжди в строю: історія героя-поліцейського із Запорізької області, що захищав Україну

Подарунок до нового навчального року: громади Запорізької області отримали 25 шкільних автобусів

Трагедія в Запоріжжі: російський обстріл забрав життя двох людей, ще одна дівчина та чоловік знаходяться в лікарні

Можливість стати частиною поліцейської спільноти: Всеукраїнський вишкіл «Джура – поліцейський»

Після 1 вересня Уряд продовжить виплати на проживання для ВПО, які потребують підтримки

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 03.09.2024

Впродовж доби окупанти 313 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського на 922-ий день війни

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схооф провели перемовини у Запоріжжі

У Запоріжжі пропонують в оренду нежитлові приміщення державної власності.

Нескорений «Талант»: у релокованій із Дніпрорудного школі розпочалось очне навчання

«Жити назустріч»: нова соціальна платформа для інтеграції ветеранів у цивільне життя