Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

У "Юному читачі" - тиждень дитячого читання

13 квітня 2018 - 14:38

Тиждень дитячого читання "Книжкові спокуси" подарував відвідувачам обласної бібліотеки для дітей "Юний читач" Запорізької обласної ради чимало позитиву та приємних вражень.

Читанням вголос своїх улюблених дитячих книжок "спокушали" дітей відома запорізька художниця Ксенія Доброчинська та біолог і краєзнавець Олена Шелегеда. Крім того, діти мали можливість оглянути експозицію робіт Ксенії Доброчинської під назвою "Фарби ніжної душі" та побувати на її майстер-класі "Великодневі курчата". В свою чергу Олена Шелегеда презентувала свою нову роботу "Книга природи острова Хортиця. Знайомі незнайомці", написану у співавторстві з чоловіком і партнером по дослідженню Запорізького краю Віталієм Шелегедою, та запросила дітей у захоплюючу подорож легендарним островом.

Не менше приємних вражень залишилось у читачів-старшокласників та студентів-філологів ЗНУ від зустрічі з гостею з Дніпра – відомою письменницею, перекладачем, журналістом та науковцем Наталією Дев’ятко, яка розповіла про свої творчі задуми, поділилась планами на майбутнє та презентувала свої твори. До речі, молодь вони дуже зацікавили, адже жанр психологічної прози, фантастики, фентезі, пригодницької казки, в яких пише авторка, це те, що користується попитом саме у цієї вікової категорії.

Багато позитиву отримали учасники зустрічі з відомим письменником, музикантом, тележурналістом Валентином Терлецьким, широко відомим у якості засновника одного з найстаріших українських музичних гуртів  "Декаданс" та автора телевізійної програми "Козацька звитяга". Поспілкувавшись з ним, читачі бібліотеки відкрили його для себе ще й як талановитого поета та автора цікавих романів.

Чимало веселих пригод принесла дітворі казкова мандрівка книжковим лісом, організована бабусею Ягою, яка завершилась зустріччю з улюбленими літературними героями у ляльковій виставі "Як Тигра віслючка Іа рятував".

А ось подорож на "Острови бібліотечних пригод" була переповнена несподіванками: її учасники здійснили мандрівку у часі до витоків народження книги, відвідали бібліотечні "джунглі", побували у "Бібліографстві", успішно подолали темний тунель та зв’язали з кольорових стрічок коло міцної дружби.

Літературний квест "Вітер далеких мандрів" додав дітям духу змагання, примусив трохи побігати, щоб виконати всі завдання і відшукати на полиці книгу одного з найулюбленіших письменників в усьому світі – Жуля Верна.

Побувавши на дні інформації "Нова книги для тебе і про тебе", діти не тільки дізнались про те, де, наприклад, знаходиться країна Недоладія, як потрапити у Венецію за допомогою чарівного атласу, у якому з українських замків знаходиться старовинна козацька шабля і що їй загрожує, хто такий вужик Онисько і, навіть, познайомились з деякими героями, як-от з тим самим вужиком Ониськом та з привидом з книги Зірки Мензатюк "Таємниця козацької шаблі".

Малечу, що навідалась до бібліотеки, запросила до своєї вітальні тітонька Дарина. Взявши собі в помічники книжку відомої української письменниці Зірки Мензатюк "Зварю тобі борщику", вона організувала дітям екскурс в історію українського побуту, познайомила з традиційною кухнею, провела веселі конкурси, а на завершення запропонувала переглянути лялькову виставу "Легкого хліба не буває".

Було чим зайнятись в бібліотеці і юним любителям Всесвітньої мережі. Правила безпечного поводження в Інтернеті були зовсім не зайвими для тих, хто полюбляє проводити вільний час за комп’ютером.

Кипіла робота і в бібліотечній творчій майстерні. Зважаючи на те, що наближається свято Великодня, було чимало бажаючих навчитись премудростям декорування Великодніх яєць у великого майстра цієї справи – керівника студії "Оберіг" Вознесенівського центру дитячої творчості Наталі Ковальської. Дітям також пропонували зробити власноруч Великодні листівки та спробувати себе в одному із способів декорування яєць – виготовленні крапанки.

Тиждень  дитячого читання  відзначився ще й мистецькими десантами. Зокрема, до учнів Володимирівської сільської школи "Успіх" Широківської територіальної громади завітали завідувач відділу естетичного виховання Наталя Гвоздик та науковий співробітник Запорізького художнього музею Юлія Мартиненко, які розповіли дітям про книжкову ілюстрацію, її різновиди та провели майстер-клас по написанню початкової букви розділу тексту – буквиці. А "Веселий експрес" з острова Читалія на чолі з бібліотекарем Олесею Моісєєвою побував в гостях у школярів ЗОШ № 38 м. Запоріжжя.

А ще, як виявилось: вибрати цікаву книгу – це, як виграти в лотерею. У цьому впевнились відвідувачі бібліотеки, які стали учасниками жартівливої безпрограшної лотереї "Великдень української книги". Вибираючи писанку з номером на звороті, діти отримували цікаву українську книгу.

Читайте також