Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізьких виробників стимулюють до впровадження систем управління якістю та безпечністю продуктів харчування

22 лютого 2018 - 13:44

Запорізьких виробників стимулюють до впровадження систем управління якістю та безпечністю продуктів харчування

В  облдержадміністрації відбулася нарада з приводу виконання Плану заходів щодо впровадження, сертифікації та функціонування систем управління якістю на вітчизняних підприємствах, в установах і організаціях відповідно до національних (міжнародних) стандартів у Запорізькій області на 2018-2020 роки.

Запорізька область має достатній виробничий потенціал для виробництва основних продуктів харчування. Харчова та переробна промисловість області представлена такими галузями як хлібопекарська, кондитерська, м'ясо - молочна, борошномельна, олійно-жирова, рибопереробна, консервна, пивоварна, лікеро - горілчана та безалкогольна.

За даними Департаменту агропромислового розвитку  облдержадміністрації,  виробництвом харчових продуктів у регіоні займаються понад 300 підприємств, серед яких не тільки традиційні підприємства харчової та переробної промисловості, а й сільськогосподарські, підприємства торгівлі, металургії та машинобудування, приватні, підприємці та кооперативи. Питома вага харчової та переробної промисловості в загальному обсязі реалізації промислової продукції області складає 12,1 % і посідає друге місце після металургії.

Для забезпечення високої якості та гарантованої безпеки продуктів харчування підприємства повинні впроваджувати системи управління якістю та безпечністю харчових продуктів. На початок 2018 року в переліку таких підприємств у Запорізькій області налічувалось близько шести десятків виробників харчової продукції.

Для активізації цієї роботи розпорядженням голови  облдержадміністрації затверджено План заходів щодо впровадження, сертифікації та функціонування систем управління якістю на вітчизняних підприємствах, в установах і організаціях відповідно до національних (міжнародних) стандартів у Запорізькій області на 2018-2020 роки.

Планом передбачено проведення низки заходів, спрямованих на зацікавлення переробних підприємств у впровадженні на своїх виробничих потужностях сучасних систем управління якістю та безпечністю харчових продуктів, а також створення для цього сприятливих умов з боку органів державної влади.

Під час наради фахівці обговорили конкретні кроки для виконання Плану. Зокрема, досягнуто домовленості щодо проведення низки нарад та семінарів з представниками підприємств харчової та переробної промисловості області,  можливості проведення спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області аудитів уже впроваджених на підприємствах систем управління якістю та безпечністю харчових продуктів.

Довідково:

З 1 січня 2019 року підприємства, які мають справу з тваринницькою продукцією, повинні запровадити системи управління якістю та безпечністю харчових продуктів, що засновані на аналізі ризиків у критичних точках контролю .

 

Департамент  інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Українці зможуть придбати ліки та медичні вироби за програмою «єПідтримка»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 02.11.2024

Впродовж доби окупанти завдали 237 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області

Діалог влади та бізнесу: на порядку денному – енергонезалежність в умовах воєнного часу

Гранти для ветеранів на відкриття та розвиток власної справи у Запорізькій області: оголошено конкурс

Мелітопольська міська рада підтримала президентський План Перемоги

Гаряча лінія Запорізької ОДА: громадяни отримали відповіді на свої питання

Мінсоцполітики працює над впровадженням нової системи соціального страхування – єПотенціал

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 01.11.2024

Впродовж доби окупанти завдали 287 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області

Можливість здобути нову професію: у Запоріжжі з’явиться кулінарний хаб

Підтримка військових, ВПО та постраждалих від війни – пріоритети обласної влади на 2025 рік