Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Вшанування жертв та постраждалих від Голодомору – моральний обов’язок влади та суспільства

19 березня 2008 - 15:48

Під керівництвом виконуючого обов`язки голови обласної державної адміністрації Валерія Черкаски, за участю заступника голови ОДА Миколи Фролова відбулася робоча нарада з питань увічнення пам'яті жертв та вшанування постраждалих від Голодомору 1932-1933 років.

- Нагадую, що 2008 рік Указом Президента України Віктора Ющенка оголошений Роком пам'яті жертв Голодомору, - наголосив присутнім на нараді представникам райдержадміністрацій, місцевого самоврядування Валерій Черкаска. - Голодомор – це страшна сторінка історії України. На жаль, ця трагедія не оминула і Запорізький край, де найбільше постраждали від голоду жителі Токмацького, Василівського, Новомиколаївського, Бердянського районів. Моральний обов'язок влади - забезпечити належне вшанування пам"яті жертв та постраждалих від Голодомору, відновити історичну справедливість, сприяти утвердженню в суспільстві неприйняття будь-яких проявів насильства.

З цієї метою проводиться робота зі створення Національної книги пам'яті жертв Голодомору. Ця книга міститиме повний перелік імен загиблих від голоду, зокрема, і в нашій області, повідомив посадовець.

Микола Фролов наголосив учасникам наради на необхідності чітко та оперативно виконувати завдання, які сформульовані Президентом України та конкретизовані у заходах облдержадміністрації.

- До 15 квітня поточного року ми повинні надати Інституту національної пам'яті необхідну інформацію про населені пункти області, що постраждали від Голодомору із зазначенням кількості жертв. Залучайте до цієї роботи сільських голів, освітян – всіх тих, хто в змозі кваліфіковано та оперативно виконати цю роботу. До початку червня поточного року ми повинні підготувати обласний том Книги пам'яті, а до 1 жовтня (після врахування зауважень Інституту національної пам'яті) - надрукувати це видання та спрямувати до кожної бібліотеки, учбових закладів, громадських організацій, - поінформував Микола Фролов.

Доктор історичних наук, професор ЗНУ Федір Турченко у своєму виступі роз'яснив учасникам робочої групи з увічнення пам'яті жертв Голодомору методику роботи зі збору документів та усних свідчень постраждалих та їх нащадків, які ляжуть в основу створення Книги пам'яті.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 865-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 361 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 864-го дня війни

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок