Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Боротьба з туберкульозом в області стає спільною справою

18 березня 2008 - 15:58

За участю заступника голови обласної державної адміністрації Миколи Фролова, начальника управління охорони здоров'я облдержадміністрації Наталії Мотовиці, фтизіатрів, педіатрів та пульмонологів області, представників неурядових організацій, інших фахівців відбувся науково-практичний семінар «Проблеми фтизіатрії в Запорізькій області та шляхи їх подолання».

В межах семінару відбувся "круглий стіл" за участю членів Координаційної ради з питань протидії соціальним хворобам при обласній державній адміністрації, першого заступника голови Комітету з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним хворобам МОЗ України Василя Михальчука та представників неурядових організацій. Темою обговорення стала боротьба з епідемією туберкульозу.

Головний державний санітарний лікар Запорізької області Анатолій Севальнєв зазначив, що основними джерелами зараження на сьогодні є місця позбавлення волі та спільне розпиття алкогольних напоїв (відповідно по 30% від усіх випадків захворювання). Для порівняння: на початку 20 століття туберкульозом люди зазвичай заражалися на виробництві та в родині. Ці обставини потребують прийняття комплексу заходів, спрямованих, зокрема, на боротьбу з «алкоголізацією українського суспільства», зазначив лікар.

Наталія Мотовиця поінформувала учасників "круглого столу" про ситуацію з захворюванням в області та низку заходів, що вживає обласна державна адміністрація спільно з іншими органами влади та неурядовими організаціями по боротьбі з небезпечною хворобою. За її словами, в останні роки дещо уповільнилися темпи зростання захворюваності на туберкульоз, а за останніх п'ять років вони знизились на 9,9% та на 100 тисяч населення складає 91,3, що, втім, перевищує всеукраїнський показник 2007 року 79,8. Водночас за останні чотири роки почав знижуватись показник смертності від туберкульозу з 25,5 до 21,8 на 100 тисяч населення при показникові 22, 1 по Україні в 2006 році.

У 2007 році були проведені капітальні ремонти протитуберкульозних закладів, на які витрачено 1834,26 тисяч гривень, за рахунок державного бюджету оновлено медичне обладнання протитуберкульозних закладів області на суму 1179,85 тисяч гривень та за кошти обласного бюджету - на 339,952 тисяч гривень. Область стовідсотково забезпечувалась протитуберкульозними препаратами за рахунок державного бюджету. Видатки на харчування хворих у протитуберкульозних стаціонарах збільшено на 42%.

Значну користь принесла і співпраця з міжнародними організаціями. У 2006-2007 роках в області реалізувалися міжнародні проекти: «Партнерство по контролю за туберкульозом» - міжнародною науковою організацією РАТН «Сприяння Україні щодо провадження Національної програми боротьби із захворюванням на туберкульоз» та Бюро ВООЗ – «Посилення заходів щодо виявлення випадків туберкульозу в закладах загальної лікувальної мережі згідно ДОТС-стратегії». З метою впровадження ДОТС-стратегії в усіх містах і районах області на кафедрі фтизіатрії та пульмонології Запорізької медичної академії післядипломної освіти був створений навчальний центр з додаткового підвищення професійної освіти з питань профілактики та лікування туберкульозу.

Обласною організацією Товариства Червоного Хреста спільно з протитуберкульозною службою п'ятий рік у Запоріжжі в осінньо-зимовий період організовано гаряче харчування для осіб без постійного місця проживання з попереднім флюорографічним обстеженням. На програму «Гаряче харчування» з обласного бюджету щорічно виділяється 20 тисяч гривень.

Представники неурядових організацій серед найбільших досягнень ОДА в боротьбі з туберкульозом відзначили фактичне припинення розвитку хіміорезистентного (стійкого до ліків) туберкульозу, який є надзвичайно небезпечним і поширюється через переривання деякими хворими свого лікування.

- Протягом 2006-2007 років показник перерваного лікування зменшився з 30% до 15%. А показник дострокового припинення лікування становить 2,4% проти 11%, - повідомила спеціаліст з навчання та інформування РАТН Наталія Заіка.

- Особливість Запорізької області в тому, що завдяки об'єднуючій ролі Координаційної ради з питань протидії соціальним хворобам при обласній державній адміністрації боротьба з туберкульозом в Запорізькій області набуває насправді міжвідомчого характеру. Адже розв'язати проблему туберкульозу на рівні одного відомства чи служби важко, а то й неможливо, - зазначив генеральний директор комунальної установи спеціалізованого територіального медичного об'єднання «Фтизіатрія» Олександр Ахтирський.

- Обласна державна адміністрація і надалі приділятиме чільну увагу боротьбі з туберкульозом, - запевнив Микола Фролов. Однак для підвищення результативності важливо, щоб кожен громадянин відповідально ставився до профілактичних оглядів, а в разі необхідності – лікування. Тільки разом можна перемогти туберкульоз, - підкреслив посадовець.

Нагадаємо, що на виконання Указу Президента України в Запорізькій області спільно з громадськими організаціями з 25 лютого по 24 березня проводиться місячник боротьби з туберкульозом під гаслом «Українці проти туберкульозу – зупинимо туберкульоз разом!». 24 березня проводиться Всесвітній день боротьби з туберкульозом під девізом ВООЗ "Я можу зупинити туберкульоз".

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 865-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 361 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 864-го дня війни

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок