Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Символічна «Симфонія майбуття» поєднала Лівобережну та Правобережну Україну

2 лютого 2018 - 08:54

Символічна «Симфонія майбуття» поєднала Лівобережну та Правобережну Україну

У концертному залі ім. М.І. Глінки Запорізької обласної філармонії 26 січня 2018 року відбулася презентація яскравого мистецького проекту «Симфонія майбуття».

Символічно на честь Дня Соборності України та 100-річчя проголошення Акта злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки на запорізькій сцені об’єдналися колективи Лівобережної та Правобережної України – Львівський Галицький академічний камерний хор, керівник – народний артист України Василь Яциняк та колективи Запорізької обласної філармонії: академічний козацький ансамбль пісні і танцю «Запорожці», художній керівник – заслужений діяч мистецтв України Лілія Гринь й академічний симфонічний оркестр, головний диригент – народний артист України В’ячеслав Редя.

Спільний проект «Від Львова до Запоріжжя» відбувся під патронатом голови Запорізької обласної державної адміністрації Костянтина Бриля та голови Запорізької обласної ради Григорія Самардака, за підтримки директора Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької облдержадміністрації Владислава Мороко та директора Департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської облдержадміністрації Мирослави Туркало. Автор ідеї – головний диригент академічного симфонічного оркестру, народний артист України В’ячеслав Редя, керівник проекту – генеральний директор Запорізької обласної філармонії, заслужений працівник культури України Ірина Конарева.

 Глядачі стали свідками визначної події у мистецькому просторі не тільки Запоріжжя, а й України – прем’єри народної симфонії єднання «Україна» українського композитора, диригента, баяніста, заслуженого діяча мистецтв України Володимира Зубицького. Митець особисто взяв участь у заході та розповів глядачам, що поштовхом до написання симфонії стала ситуація на Сході України. Ця  ідея знайшла цікаве рішення у музичній концепції твору – В. Зубицький використав у симфонії автентичні мелодії українських пісень, зібраних з різних куточків України, що також стало своєрідним символом єднання та соборності. Композитор подарував колегам та реалізаторам проекту В’ячеславу Реді та Василю Яциняку ікони Божої Матері щоб Цариця Небес оберігала українську землю від ворогів.

Свій творчий внесок до символічного концерту вніс і гість проекту – Галицький академічний камерний хор – двічі лауреат Всеукраїнського конкурсу ім. Д. Січинського та лауреат ІІІ премії Міжнародного фестивалю-конкурсу «Hajnówka» (Польща). Талановитим виступам хору аплодували у Німеччині, Австрії, Швейцарії, Італії, Франції, Норвегії, Швеції, Данії. Перебуваючи у Запоріжжі, керівник колективу Василь Яциняк учасники хору відчули теплу гостинність прийому колективом обласної філармонії, познайомилися із величчю острова Хортиця та красою концертного залу імені М.І.Глінки. Артисти відзначили високий рівень виконавської майстерності й професіоналізм колег з академічного козацького ансамблю пісні і танцю «Запорожці» та академічного симфонічного оркестру, , висловили захоплення талантом головного диригента Вячеслава Реді.

Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної державної адміністрації, заслужений працівник культури України, Владислав Мороко зазначив, що «Симфонія майбуття» подарувала всім присутнім безліч незабутніх вражень та яскравих емоцій. Гості творчого свята ніби прожили життя України з зародження до сьогодення – заради незалежності, миру і єдності. Бурхливими оплесками публіка стоячи вітала виконавців та автора твору. Мистецький проект «Зі Львова до Запоріжжя» в котрий раз підтвердив національну єдність країни, віру в майбутнє Великої і Соборної України!

Читайте також