Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Релігійна злагода – як підсумок співпраці

28 грудня 2017 - 16:41

Релігійна злагода – як підсумок співпраці

Станом на 01.12.2017 у Запорізький області налічується 43 релігійних напрямів, течій та толків. Діють 1123  релігійних організацій (включно з 47 релігійними організаціями, які діють без реєстрації статуту).

Підготовлено 8 розпоряджень голови облдержадміністрації, відповідно до яких зареєстровано 34 статути релігійних організацій та 306 змін і доповнень до статутів релігійних організацій. Крім того, підготовлено розпорядження голови облдержадміністрації від 21.09.2017 № 502 «Про підготовку та відзначення в Запорізькій області 1030-річчя хрещення Київської Русі-України», яке буде проводитися у 2018 році.

У 2017 році розглянуто 56 заяв на погодження та перебування іноземних релігійних діячів і надано погодження на перебування та діяльність 61 іноземного релігійного діяча.

  26 квітня 2017 року проведено засідання ради релігійних організацій при голові Запорізької облдержадміністрації та «круглий стіл» щодо відзначення свят протягом року, та з питань відзначення в Запорізькій області 500-річчя Реформації (відповідно до Указу Президента України від 26 серпня 2016 року №357 «Про відзначення в Україні 500-річчя Реформації»).

Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної держадміністрації Владислав Мороко наголошує:

 - Релігійна злагода, яка зберігається в області, є підсумком злагодженої та плідної співпраці державних органів влади та керівників релігійних організацій. У сфері державно-конфесійних відносин Департамент плідно співпрацює з представниками 43 релігійних напрямів, течій та толків. Робота ведеться як в рамках Ради релігійних організацій при голові облдержадміністрації, так і за допомогою неформального об’єднання - Духовної ради християнських церков. Стає гарною традицією проведення спільних заходів - «Маршу за життя, на захист традиційних сімейних цінностей», обласного новорічно-різдвяного фестивалю, які об’єднують органи державної влади, всі конфесії та десятки тисяч вірян. Це гарні приклади єднання християн західного та східного обряду, протестантів, мусульман на основі спільних морально-етичних норм та патріотичних цінностей.

Обласний Новорічно-різдвяний фестиваль, який вже втретє проходить на запорізькій землі, є унікальним явищем не лише для Запорізької області, а й для всієї України. Діє „Релігійне містечко”, всі конфесії мають змогу виступити на головній площі обласного центру, готують цікаві програми.

Не можна не відзначити вагомий внесок церков у наданні гуманітарної допомоги, проведення душпастирської роботи, окремої подяки заслуговують військові капелани.

Триває розпочата наприкінці квітня 2016 року особисто Папою Римським Франциском гуманітарна акція «Папа для України» з надання допомоги внутрішньо переміщеним особам та постраждалим внаслідок військових дій на Сході України. У Запорізькій області цю акцію особистими коштами підтримав голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Гармонізація розвитку суспільно-релігійних та міжцерковних відносин залишається однім з пріоритетних завдань Департаменту, адже наша головна сила полягає в тому, що ми різні, але єдині.

Читайте також