Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Музеї та бібліотеки Запорізької області бережуть безцінне - пам’ять

21 грудня 2017 - 10:01

Цього  року музейні заклади та бібліотеки області ще раз довели, що стали не лише місцем зберігання пам’яток та книг, а й культурними центрами, де можна змістовно й цікаво провести дозвілля. 

З метою покращення музейної роботи 25.05.2017 в КЗ «Запорізький обласний краєзнавчий музей» ЗОР проведено обласний семінар з актуальних питань музейної роботи. Систематично здійснюється оновлення музейних експозицій, проводиться виставкова робота.

В обласному краєзнавчому музеї на завершальній стадії оформлення експозиційного залу    «Запорізький край наприкінці ХІХ – початку ХХ ст.». Діяли виставки: «Добровольчі батальйони України», «Від соборності до Незалежності», «Народна війна: 1917-1921 роки», «500 років Реформації», «Слово, обірване у Биківні». Музейні працівники взяли участь у науково-практичній конференції «Європейська Реформація ХVІ століття: історико-антропологічний вимір». Відбулася презентації науково-теоретичного щорічного видання «Музейний вісник», четвертої частини проекту «Усна історія російсько-української війни 2014-2017 років», посібника «Українська революція 1917-1921 р.р. », документального фільму «Територія Голодомору: пам’ять невмируща». Відбулося засідання круглого столу  «Запоріжжя – тисячолітнє місто за порогами».До міжнародного Дня музеїв проведено «Ніч в музеї».

КУ «Запорізький обласний художній музей» ЗОР з нагоди професійного свята організовано виставку «Не забувайте незабутнє», протягом червня проведено акцію для дітей та підлітків «Поведи мене в музей». Значною подією в роботі музею стало проведення другого пленеру «Міський пейзаж – 2017», за підсумками якого організовано виставку. Наразі вона експонується в історико-архітектурного музеї-заповіднику «Садиба Попова».

З початку 2017 року Національний заповідник «Хортиця» відвідало 123,2 тис. чол., Національний історико-археологічний заповідник «Кам’яна могила» - 44,5 тис. чол., історико-архітектурний музей-заповідник «Садиба Попова» - 14,2 тис.чол. В Національному заповіднику «Хортиця» проведено семінар-тренінг «Як створити цікаву дитячу програму в музеї».  

Справжніми інформаційними центрами регіону є бібліотечні заклади (475 бібліотек, в яких працюють 1266 працівників). У бібліотеках діють об’єднання за інтересами, проходять навчання новітнім технологіям, відбуваються цікаві й пізнавальні заходи. З утворенням об’єднаних територіальних громад значно активізували свою діяльність бібліотеки Веселівської, Приморської, Мелітопольської та Токмацької міських ОТГ.

На забезпечення обласних бібліотек мінімумом вітчизняної та зарубіжної книжкової продукції за пріоритетними напрямами соціально-економічного та культурного розвитку області профінансовано 372,964 тис.грн., а також періодичних видань різного профілю на суму  120,000 тис.грн.

Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної державної адміністрації Владислав Мороко наголошує:

- Музейні та бібліотечні заклади відіграють велику роль у патріотичному та естетичному вихованні. Утворення об’єднаних територіальних громад надало новий поштовх розвитку бібліотек. Під час заходів з відзначення 100-річчя Української революції 1917-21 років., які проходили в бібліотеках та музеях, мешканці міст та сіл області відкрили для себе чимало цікавих фактів з історії своїх населених пунктів, інколи навіть з історії власних родин. Все це надало неоціненний досвід у практиці зв’язку поколінь, вихованні гордості за свій край, за свою малу Батьківщину.

Читайте також