Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Менонітський родинний центр»: 15 років благодійності

20 вересня 2017 - 14:46

Заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін та директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко провели зустріч з керівником благодійної організації „Менонітський родинний центр” з Канади Вальдемаром Заватскі та директором „Менонітського центру” у Запоріжжі  Борисом Леткеманом.

Канадська делегація прибула до Запоріжжя з нагоди 15-річчя заснування в області благочинної організації.

Гостей ознайомили з планами та ходом реалізації реформ у галузях освіти й медицини, щиро подякували фондам та релігійним організаціям за благодійну допомогу. У свою чергу, вони розповіли про досвід менонітів у наданні соціальної допомоги та алгоритм взаємодії влади та громадськості щодо захисту соціально вразливих категорій населення.

Канадські гості з цікавістю дізналися про сторінки в  історії нашого краю, тісно пов’язані з перебуванням менонітів  на теренах  Запорізької області.

У період з 1789 по 1815 роки німецькі колонії організували два менонітських округи: Хортицький (18 колоній) та Молочанський (40 колоній). Доля переселенців не була легкою: після Жовтневого перевороту частина менонітів емігрувала з СРСР, у роки колективізації громади менонітів зазнали розкуркулення та репресій, під час Другої світової війни — депортації до Сибіру, Казахстану та Середньої Азії. У Хортицькому районі Запоріжжя зведено пам’ятник переселенцям-менонітам. Гостей з Канади запросили відвідати пам’ятні місця, пов’язані з історією менонітів.

Сьогодні представники Запорізької євангелійсько-менонітської громади проводять велику благодійну та волонтерську роботу з підтримки соціально незахищених запоріжців без поділу за національністю та релігією. В області діють п’ять  громад менонітів: у  Запоріжжі, в селах Балкове і Кутузівка Токмацького району та в селі Миколай-Поле Запорізького району.

У  Запоріжжі „Менонітський центр” зареєстровано у 2002 році. У Центрі працюють 20 волонтерів. На повному забезпеченні благодійників перебувають 63 інваліди і престарілих. За роки роботи Центру опікою вдома було охоплено майже 700 осіб (як правило тих, хто не може обслуговувати себе сам). Зараз таку послугу надають кільком десяткам жителів  Запоріжжя.

Аналогічний менонітський центр діє у м. Молочанськ.

Центр також фінансово допомагає створеному волонтерами (членами менонітської релігійної громади) будинку престарілих у с. Кутузівка Токмацького району (там обслуговуються до десяти літніх самотніх жінок).

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 865-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 361 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 864-го дня війни

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок