Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Засідання за круглим столом з національно-культурними товариствами в рамках підготовки до фестивалю національних культур “Єдина родина”

6 червня 2017 - 14:31

Засідання за круглим столом з національно-культурними товариствами в рамках підготовки до фестивалю національних культур “Єдина родина”

2 червня 2017 року в районному будинку культури смт. Приазовське відбулося засідання за круглим столом з національно-культурними товариствами в рамках підготовки до фестивалю національних культур “Єдина родина”.

На заході були присутні:

- голова райдержадміністрації Наталія Романенко;

- голова районної ради  Олександр Прокопенко;

- президент асоціації національних меншин Запорізької області Науфаль Хамдані;

- провідний методист по роботі з національно-культурними товариствами обласного методичного центру культури і мистецтва Олена Райлян;

- директор краєзнавчого музею, керівник Приазовського районного центру національних культур та суспільної моралі Ірина Політун;

- представники районного українського культурно-просвітницького товариства “Вінок дружби” та албанського національно-культурного товариства “Рузе”.

У Приазовському районі активно працюють 5 національно культурних товариств, а проживають в районі 32 національності. Товариства найчастіше створені там, де засновниками або першопоселенцями стали представники однієї національності.

Так виникли:

- Албанське національно-культурне товариство “Рузе” (с. Гамівка), голова Жанна Береза);

- Албанське національно-культурне товариство “Дарданія” (с. Георгієвка), голова Олена Канарова);

- районне громадське товариство “Русь” (с. Нововасильївка), голова Тетяна Куцова);

- районне українське культурно-просвітницьке товариство “Вінок дружби” (с. Олександрівка), голова Світлана Бєлокур;

- районне болгарське товариство ім. Христа Ботєва (с. Ботієве), голова Людмила Жейнова).

В районі існують загальноосвітні школи, в яких є спеціальні класи з вивчення мови і національної культури. Є самодіяльні та автентичні колективи художньої самодіяльності, які популяризують національні культури народів Приазов’я.

Проведення круглого столу показало, що не формальне, а реальне об'єднання зусиль при підтримці райдержадміністрації, органів місцевого самоврядування, працівників культури і національних представництв різних форм і рівнів у єдиний тандем, сприяє запобіганню будь-яких розбіжностей на національному ґрунті. Кращим прикладом злагодженої діяльності всіх ланок  став довгостроковий Етно-соціокультурний проект "Струни Вічності", в рамках якого 2017 рік - рік добросусідства. Заходи цього року стали візитною карткою кожного села з його історією і культурою. В цьому році планується провести чотири різнопланових фестивалів - свято українських пісенних традицій, албанської культури, чайних традицій, гастрономічний фестиваль національний кухонь, а також встановити пам'ятні знаки першопоселенцям албанцям.

Читайте також